Kılıçdaroğlu - Kılıçdaroğlu - Baykal ve CHP'nin Geleceği

  • GİRİŞ02.04.2009 10:18
  • GÜNCELLEME02.04.2009 10:18

Yıldızı İstanbul belediye başkanlığı adaylığından önce parlamış olan Kemal Kılıçdaroğlunun çıkışı kampanya boyunca sürüp, sonunda da Türkiyenin en büyük kentinin oylarının % 40a yakın bölümü, Gandi Kemale gidince, onun CHP içindeki konumunun gündeme gelmesi kaçınılmaz oldu.

CHP uzun zamandır böylesi bir seçim başarısı gösteremiyordu. 29 mart seçimlerinde de, kimilerinin sevincini haklı gösterecek bir durum yoktu; CHP yine büyük bir ilerleme kaydedememiş, 2007’den bu yana yitirdiği %8in çoğunu kendi yanına çekememişti.

Kemal Kılıçdaroğlunun partisinin hem Türkiye hem İstanbul ortalamasının üstündeki oyu alma başarısının CHPnin bu olaydan ders alarak bir şeyler yapması gerektiğini düşünenlerin önünü açması ve sorunun gündeme oturmasını sağlaması kaçınılmazdı.

Nitekim öyle de oldu ama soru ne yazık ki, doğru şekilde konmadığı için doğru bir sonuca varmak olanağı da azaldı.

Yanlış biçimde ortaya atılan soru şuydu:

- Bu zafer bize Baykalın yerine Kemal Kılıçdaroğlunu göstermiyor mu?

Oysa doğru soru şu olmalıydı:

- Kılıçdaroğlu olayı bize CHP için nasıl bir yapılanmanın gerektiğini gösteriyor?

***

Sorunun yanlış soruluş biçimi, en sonunda en radikal değişim olarak Deniz Beyin gidip, Kemal Beyin gelmesini sağlayabilir.

Böyle bir değişim çoğu kimse için, ilk bakışta CHPnin sorununu çözebilir gibi görünüyorsa da aslında çözemez.

Deniz Baykalın CHP’nin önünde bir engel olduğunu sürekli vurgulamış olan birinin şimdi bunları söylemesi garip gibi görünebilir.

Ancak olaya biraz daha baktığımız zaman, Deniz Baykalın CHPnin iktidar yolunda engel oluşturmasının nedeninin kişisel özelliklerinden kaynaklanmadığını rahatlıkla görürüz.

Baykalın Türk siyaset sahnesindeki diğer liderlerle karşılaştırıldığında, ne birikim, ne öğrenim, ne deneyim, ne fizik, ne aile yaşamı, ne hitabet gücü, ne temiz politikacı görüntüsü bakımından bir eksiği vardır. Tam tersine birçok alanda öbürlerinin hepsinden üstündür.

Peki, denebilir şimdi, madem öyle bu adam neden CHPnin önünde engel olarak görülüyor?

Baykal kişisel özellikleriyle değil ama siyasete yaklaşımı ve siyaset etme modeli olarak engel oluşturuyor.

***

Baykal, demokratik, katılımcı, daha geniş tabana yayılabilen, halk ile iletişim kurabilen, genç kadroların sorunları taban ile birlikte yerinde saptadığı, üyeliği liyakat esasına dayanan yaratıcı, geniş kitleleri, halkı kucaklama yeteneğine sahip, bütün sorunlarını tabanıyla tartışan, demokratik yarışmacı, yani gerçek sosyal demokrat bir örgütlenme modelini değil, tam tersine lider sultası ve dar hizipçiliğe dayanan modelin en çarpıcı simgesi haline geldiği için engeldir.

Kemal Kılıçdaroğlu ise kısa süre içinde bir de ekip çalışmasını becererek, hem kişiliği hem siyasete yaklaşımı ile kamuoyunda yukarıda söylediğimiz alternatif modelin simgesi haline geldiği, onunla kaynaşıp bütünleştiği için bu kadar önem kazanmıştır.

Durum böyle olunca, bu örnekten yola çıkarak sorulacak soru, kim değil”, “nasılsorusu olmalıydı.

Sanırım CHPnin güçlenmesinde, rejim adına yarar görenler, bu partinin yeniden yapılanması için harekete geçmek durumundadırlar. Önerilmesi gereken şey, yeni bir adam, Baykal yerine Kılıçdaroğlu değil, yeni bir model olmalıdır. Bu modelin oluşturulmasına, Baykal da, Kılıçdaroğlu da diğerleri de katkıda bulunabilirler.

Kurtuluşun model yerine adamda aranması nafile olacaktır, çünkü bu modelle CHPyi kurtarabilecek kimse yoktur, olamaz da...

 

Ali Sirmen - Cumhuriyet
asirmen@cumhuriyet.com.tr

Yorumlar11

  • tayfur koç 15 yıl önce Şikayet Et
    mhp ve kılıçdaroğlu. kılıçdar bu seçimde %40 almadı bu biiiir ikincis kılıçdar partisinin oyunu %36yada çıkarmadı bu ikiii ewet chp için %33 e çıkmak büyük bir başarıdır istanbulda ama chp için verilen oylardan bahsediyorum. bu seçimde yalnızca benim sandığımdan 18 mhp linin 15i kılıçdara oy verdi saadetinde %20si ona çalıştı. bunları kimse kılıçdardan korktuğu için söylemiyor. inşallah chp nin başına geçerde chp iyice karışır:) ve son olarakda chp yandaşlarına söylüyorum. seçimi topbaş kazandı farkındasınız değilmi:):)
    Cevapla
  • deniz 15 yıl önce Şikayet Et
    chp mantığını anlamak mümkün değil.. Yenilmenin adı nasıl kazanmak olur?Yok Topbaş oyunu bikaç puan düşürmüş..yokk kılıçtaroğlu başarılıymış.yav arkadaş seçimde bir galip birde yenilen vardır.yenilipte galip gelinmsi sadece chp düz mantığında olur bunada çocuklar bile hala gülüyor.benim çocuk diyorki ya nasıl oluyorda yenilen yenmiş oluyor ))) Buyrun birde burdan yakın...
    Cevapla
  • Serdar YILDIRIM 15 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Sirmen. Size kocaman bir kahkaha. CHP'yi nasıl kurtacağınıza dair bakmadığınız yol kalmadı. Olmadı, olmuyır, olmuyor. Çünkü milletsiz demokrasi olmaz.
    Cevapla
  • MAZHAR KÖROĞLU 15 yıl önce Şikayet Et
    sonu belli. kılıçdaroğlunun hiçbirşey kazandığı yok bu seçimlerin onun açısından tek bir sonucu vardır harcanışını hızlandırır. çünkü baykal kendinden daha iyi olanı asla istemez partide kılıcdaroğlununda sonu öyle olacak.. biz bunun örneğin mustafa sarıgülde görmüştük..
    Cevapla
  • bayram sarac 15 yıl önce Şikayet Et
    .... seçimden önce istanbulu topbaştan kurtaracağız diye çok iddalı bir seçim propagandası yapanlar seçimi kaybedince bu sefer oyların yüzdesi üzerinden kılıçdaroğlunu pompalamaya başladılar,bu seçim kılıçdaroğlunun yolsuzluk iddalarının halk nezdinde itibar görmediği ve yönetimi ona vermediği açıktır,şimdi ona düşen bu iddalarını yüce yargıya götürmesidir,yargı sonucunda kimin yolsuz kiminse çamur olduğu ortaya çıkacaktır..iddaaalrını mahkmeye götürmezse kılıçdaroğlu siyaset sahnesine bir daha çıkmasın..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat