Patrik Haksız mı?

  • GİRİŞ25.12.2009 10:12
  • GÜNCELLEME25.12.2009 10:12

Patrikhanenin tarihimiz içindeki olumsuz rolünü, Kurtuluş Savaşı sırasındaki tavrını hemen hepimiz biliyoruz.

Rum Ortodoks Patrikhanesinin Amerikan politikasını da arkasına alarak, siyasal nedenlerle ekümeniklik iddiasında bulunmasının ne gibi anlamlar ve tehlikeler taşıdığı da çoğu kimsenin meçhulü değil.

Ayrıca, Lozanda Patrikhanenin her türlü siyasi iddiadan vazgeçmesi koşuluyla, Türkiye topraklarında kalmasının kabul edildiği de, antlaşma metninde değilse bile, müzakere kayıtlarında var.

Bütün bunlar yadsınamaz gerçekler ve Türkiyede ulus devletin Patrikhaneye endişe ile bakmasında haklı nedenler olduğunu düşündüren öğeler.

Bu mülahazaları baştan belirttikten sonra, genelde Türkiyedeki azınlıklar, özelde Rum azınlığı, Patrikhane ve azınlık vakıfları konusundaki tavrımızın çağdaş ulus devlet kavramına laik devlet esprisine, çoğulcu demokrasiye ve nihayet uluslararası anlaşmalara uygun olduğunu ileri sürebilir miyiz?

Heybeliada Ruhban Okulunu bir an için bırakalım bir yana, Büyükadadaki yetimhane konusundaki tutumunuza ne demeli?

Azınlık vakıfları hakkındaki yargı kararlarımız yüzümüzü ağartıyor mu, bunlar AİHM tarafından da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun bulunuyorlar mı?

***

Diplomaside, mütekabiliyet ilkesinin geçerliliği yadsınamaz. Hâlâ da her yerde uygulanmaktadır. Lozan Antlaşmasıyla özellikle İstanbuldaki Rumlar lehine kabul edilmiş olan ayrıcalıkların karşı hükmü Batı Trakyadaki Türk azınlığın haklarına saygı gösterilmesidir.

Bu gerçek yadsınamaz.

Lozanın Batı Trakyadaki Türk azınlıkla ilgili hükümlerinin Yunan hükümetleri tarafından uygulanmayıp çiğnendiği de bir gerçektir.

Şimdi bu gerçekten yola çıkarak, ülkemizde zaten bir avuç kalmış olan Rum azınlığın Lozandan doğan haklarını tanıyıp, buna saygı göstermek gerekirken, mütekabiliyet ilkesini ileri sürerek şunu söyleyebilir miyiz:

- Onlar Batı Trakyadaki soydaşlarımızın haklarına saygı göstermiyorlar, biz de onların haklarını kabul etmiyoruz.

Buradaki Rumlar bizim yurttaşlarımızdır, onlar yabancı değillerdir. Kendi yurttaşlarımızın uluslararası anlaşmalardan doğmuş haklarını tanımak için mütekabiliyet aranır mı?

Buradaki azınlıkların hakları, Türkiyedeki demokrasinin mihenk taşı ve devletin onurudur.

Bu gerçekleri gördüğümüz ve o doğrultuda davrandığımızı söyleyebilir miyiz?

***

Bir dostum Rum annesinin gayrimenkul işi için gittiği tapuda, nasıl güçlüklerle karşılaştığını anlattıktan sonra, memurun onu yabancı olarak nitelemesinden duyduğu dehşeti anlatırken, şu hatırlatmayı yapmak zorunda kaldığını da eklemişti:

- Memur Bey, annem yabancıdeğil, sizin benim gibi bir Türk vatandaşıdır.

Memurun bu uyarıyı ne kadar anladığını sorduğumda, bana olumlu ya da olumsuz bir cevap verememişti.

Memurun, ham ervah biri olmanın ötesinde, Türkiyede yerleşmiş bir önyargının yansıması olduğu Bakan Tüzmenin NTVden Oğuz Haksever ile yaptığı görüşmede söylediği Yabancılar konuşurken, daha dikkat etmelilersözünden anlaşılıyor. Bakan’ın bu akıl almaz gafına karşı Allahtan Haksever, düzeltme yapıp, Partikin yabancı değil, vatandaş olduğunu anımsatmak gereğini duyuyor da, hepimiz ortak bir utancın içine düşmekten kurtuluyoruz.

Çok kötü bir dönem yaşıyor, çok kötü bir sınav veriyoruz.

Vatandaşın yarıdan çoğu Musevi ya da Hıristiyan ile komşu olmak istemediğini söylerken, Türkiye Cumhuriyetinin koca bakanı Türk vatandaşı bir Ortodoksu yabancı olarak niteleyebiliyor.

Ekümeniklik, Heybeliada Ruhban Okulu sorunlarını tartışırız, görüşlerimizi belirtiriz, ama şimdilik bırakalım onları bir yana, yalnızca yukarıda yazdıklarım bile kendisinin ve cemaatinin Türkiyedeki durumundan yakınan Partikin pek de haksız olmadığını ortaya koymuyor mu?

Ben bu konularda devletimin ve toplumumun tutumundan pek fazla onur duymadığımı belirtmek isterim.

Ali Sirmen - Cumhuriyet
asirmen@cumhuriyet.com.tr

Yorumlar3

  • ALAİ KOC 14 yıl önce Şikayet Et
    SANA GÖRE İSLAMA KARŞI YAPILAN HER HAREKET HAKLIDIIR ALİCİİMMM.... Kalkmış bir de avrupa insan haklarından falan bahsetmiyormusun?Bir alemsin inan..Milletin büyük çoğunluğu başka milletlerden kişilerle komşuluk istemiyormuş diye ağlıyorsun.Onlar sanki bizi çok mu gönülden istiyorlar sanıyorosun?Hadi canım.Bırak bu entel tavırları..Gerçeği yaşamadan bilemezsin.Boğaza karşı viski içerek bunların konuşulması laf-ı güzah.Başka da bişey değil.Sen yine yaz.İyi oluyor sirmeciiiimm..
    Cevapla
  • mesut çifci 14 yıl önce Şikayet Et
    Klasik aydın(!). Sayın Sirmen, klasik bir aydın(!) tavrı içindedir. Ehli müslim hakkı söz konusu olunca katı bir laik, ehli salibin hakkı gündeme gelince çağdaş bir aydındır. Dikkate almaya değmez.
    Cevapla
  • hanif koray 14 yıl önce Şikayet Et
    tabi ki yabancı. yabancı kimdir? müslüman olmayandır. türkiyede müslümanım dediğimizde, lozandan ve öncesinden beri, islam milletini kastederiz. yabancıların gözünde osmanlıdaki islam milletleri "türk" tür. yabancıların bu bakış açısını ismet özel de vurguluor. ancak bize göre kavimler önemli değil, islam milleti önemli. o yüzden türkiyede müslüman olmayan herkes yabancıdır. ne kadar isveç vatandaşı olsan da minare isteyeni onlar da yabancı görüyor. bu işin tabiatı böyle.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat