Uğur Mumcu'nun ev sahibi ne istemiş?

  • GİRİŞ05.01.2010 11:52
  • GÜNCELLEME05.01.2010 11:52

Türkler Türkü Neden İstemiyorlar?

İstenmeyen, kapatılmış DTPnin eski eşbaşkanı, şimdinin siyasi yasaklı politikacısı Ahmet Türk.

Onu istemeyenler ise, Ankaranın Oran Semtinin Demircan Sitesinin gazetelerin bildirdiklerine göre, aralarında çok sayıda emekli general ve subayın da bulunduğu sakinleri...

Şimdi her olaya etnik gözlükle bakmaya bayılan kuş beyinliler hemen feryadı basacaklardır:

- Görüyorsunuz işte, Kürtlere tahammülleri yok.

Sonra da başlayacaktır firaklı bir mazlum edebiyatı.

Nitekim KCKlileri sorgu sırası beklerken, kelepçeleyenlere karşı da, içeriğinin doğru olup olmadığına bakmaksızın, hemen aynı minvalde sloganlarla saldırdılar:

- Önce Halepçe sonra kelepçe.

Şimdi olaya biraz daha yakından bakalım:

- Kelepçeyi takan kim?

- Onların deyimiyle TC.

- Peki, Halepçeyi yapan da TC mi?

- Ne gezer?

- Halepçede Irak Kürtlerinin üstüne kimyasal bomba yağdıran Saddam yönetimi.

- Bu işte TCnin rolü ne?

- TC orada kimyasal saldırıdan kaçanları, sınır kapılarını açarak, barındırarak, besleyerek ölümden kurtarmıştı.

Şimdi söyler misiniz ne alakası var Halepçe ile Kelepçenin?

***

İçinde yaşadığı toplumu bilmeden, her olaya etnik damga yapıştıranlar önce şu anlatacaklarımı okusunlar.

Uğur Mumcu, önünde can verdiği son evine taşınmadan önce, Ayten Sokakta otururken anlatmıştı. Kiracılardan birisi, arabasını, apartmanın otopark olarak kullanılan bahçesine koymamasını rica etmiş çok ilginç gerekçesi de şu:

- Hani bomba falan koyarlar da bizimkiler de tahrip olur...

Dün bunu söyleyen adamın mesleğini sormak için telefonla Güldal Mumcuyu aradım, adamın mesleğini hatırlamadı ama şunu anlattı:

- Biz ev tutarken kira mukavelesine, bomba koyarlarsa hasarı tazmin edeceğimize dair hüküm koydurtmak istediler. Uğur Alacakaptan bomba konusunda kefil olmuştu.

Türk halkının çıkarları adına bombayla havaya uçurulan Uğur Mumcu öldüğünde, necip halkımızın bu nezih temsilcileri nerelerdeydiler, ne hissettiler acaba?

Türk halkı için bombayla havaya uçan Uğur Mumcuyu kim tazmin etti, kim, kim?...

Nitekim, Demircan Sitesi sakinleriyle, Türkün daha önce oturduğu yerlerdeki komşuları da, sürekli kapının önüne doluşan basından, gürültüden, kalabalıktan şikâyet etmekteymişler ve bu tip olaylardan çekiniyorlarmış.

Eğer bu gerekçelere ek olarak, Türkü istemeyen Türkler, meslekleri gereği terör ile mücadele etmiş kişiler olarak, sonunda PKKyi muhatap gösteren kişiye atılacak bir bombayla Niyazi olmayı da eklemişlerse, doğrusu hem yanlış yapmışlar, hem de ayıp etmişler demektir. Çünkü Türke atılacak bomba, demokrasiye atılmış olacaktır. Ve demokrasinin bombalandığı bir ülkede, ne yaparsan yap akıbetten kaçılamaz.

***

Gerçeğin bu ayrıntılarını böylece belirttikten sonra, yine de son zamanlarda Türkler arasında ve Türkve hemşehrilerini ya da soydaşlarını istemeyenlerin arttığı olgusunu da görmezden gelmemiz gerektiğini, bunun da şimdiye dek yaşadığımız gelişmelerin en vahimi olduğunu söylemek isterim.

Kürt sorununun en önemli noktası iki toplumun bir arada yaşama iradesinin sürmesidir.

Şimdiye kadar bu soru, hep Kürtler açısından gündeme geldi, Türkler için sorulmadı.

Oysa şimdi vardığımız nokta aynı sorunun çoğunluk açısından da geçerli olduğunu gösteriyor.

Bu yeni ortaya çıkmış bir durumdur. Artık soruyu her iki taraf açısından da sormak kaçınılmazlaşmıştır.

Her iki taraftan da, bu soruya olumlu yanıt almak için, en iyi şey, Türk olanın Kürt ile, Kürt olanın da Türk ile empati oluşturmalarıdır.

Şimdiye kadar, gerçekleri görmeden, bu karşılıklı etkileşimi tek taraflı sorguladık. Geldiğimiz nokta yanlış yaptığımızın göstergesidir.

Ali Sirmen - Cumhuriyet
asirmen@cumhuriyet.com.tr

Yorumlar7

  • KARAHANLI HASAN 14 yıl önce Şikayet Et
    NE GEZER HA.DÜŞECEK MASKELER BİR BİR. Ali Sirmen ve T.C. BAAS çıları kaleleriniz bir bir düşecek. Düşünüyomda bu BAAS zihniyetli cumhuriyeti kimler okuyor. Kendini nasıl finanse ediyor. Adam Halepçe nin Türkiye Kürtlerine uygulanmaması için Ne gezer yorumunu kullanıyor. Siz ve Sizin zihniyetinizden yapabileceyiniz anda onuda bekilyoruz. Bu Milleti içinizde saklı Kemalist duygularla yıllarca Sol ayağına uyuttuğunuz günleri özlüyosundur heralde Ali Efendi. Sizi gidi Sakallı İttahatçı döküntüleri Sizleri tanıya tanıya büyüdük.
    Cevapla
  • fahrettin aslan 14 yıl önce Şikayet Et
    hepsi bir arada. hani reklemlerda duymuşuzdur 3 ü bir arada diye bakın burda yazıyorum pkk hizbul jitem ve bunların hizmet ettıgı yer ergenekondur yani 3+1=4 bunların içerıklerı çok dallara sahıp bir agaç gibidır bu dallar ordumuzdan taaa daglara kadar uzanmaktadır 1980 yillardan itibaren bu ülkede her ne kadar olumsuz vaka olduysa bunun merkezi ergenekondur ayrıca sıyasi tarafa uzanan dalları zamanla ortya çıkacaktır.ha bu arada avukatlık etmek isteyenlere dikkat eden foyasi çıkanlar olacak
    Cevapla
  • MEHMET AKKUŞ 14 yıl önce Şikayet Et
    Keşke Cumhuriyettekilerin hepsi Ali Sirmen gibi olsa.... Bir zamanlar cumhuriyet elimizden düşmezdi.sonra ne olduysa cumhuriyet demokrasiden vazgeçip,darbe söylemlerine,meşru olmayan zeminlere destek vermeye başladı.söylemleri değişti.ama yine de sürekli demokrasiden yana olan Ali sirmenler var.onlar sayesinde cumhuriyet eski günlerine kavuşur.
    Cevapla
  • çelebi a 14 yıl önce Şikayet Et
    ahmet türk siyaset yapıyor. hadi diyelim ki adam ona evini kiralamadı.mecburda değil ya. ahmet türke evini kiralamak isteyen yığınla adam çıkar karşısına. onun amacı üzüm yemek değil bağcıyı dövmek..
    Cevapla
  • orhan yaman 14 yıl önce Şikayet Et
    ZIYARETCIYE... Yaw ziyaretci ilkokulu kac yilda bittin? merakettim valla yorumlarindan korkunc bir egitim seviyesine(!) sahip oldugun belli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat