12 Dev Adam ve Referandum Sonucu

  • GİRİŞ14.09.2010 08:15
  • GÜNCELLEME14.09.2010 08:15

Dünya Basketbol Şampiyonası finaliyle anayasa referandumu aynı güne rastladı.

Sanırım herkes, bu şampiyonanın en büyük zaferinin sahibinin Türkiye olduğu konusunda birleşmiş durumda.

Ortada kolektif, toplumsal bir başarı var. Basketbol otoriteleri de Türkiyeyi dünya ikinciliğine kadar çıkaran başarının özünde, sadece rakipleri yıldıran agresif savunmanın değil, ama aynı zamanda 12 Dev Adamın takım olmakta büyük becerisinin, kenetlenmekteki hünerinin birbirleriyle uyumlarının etkisi olduğunu belirtiyorlar. Bunun yanı sıra Tanjeviçin büyük özverisi ve altı yıldır süren çabalardan sonra, takımı oturtmayı başarması, Turgay Demirelin koça ve takıma güvenerek sabretmesi, takımın büyük azmi ve oyuncularla kamuoyunun bu şampiyonada finali istemelerinin (tabii istemek, aynı zamanda gereğini yapmayı da içeriyor) derece derece rolleri var.

Azim ve disiplinin yanı sıra, sabrın da başarıdaki payını görmezden gelmemek gerek. Unutmayalım 12 Dev Adam projesi de dünün işi değil. Bu proje ile kaç yıldır hazırlanıyor Türkiye.

Ülkemizde, başarıların mucizevi sırrı aranır hep.

Oysa başarıda mucize yoktur. Ya da başka bir deyişle; sabır, disiplin, çalışma, azim, inanmak ve istemektir mucizenin sırrı.

***

Anayasa referandumunda büyük bir yenilgiye uğramış olan Yürütmenin yargıya müdahalesine hayırcephesinin, 12 Dev Adam olayından alacağı dersler var.

Hemen belirtelim, referandumda koşullar onların aleyhineydi; iktidar medyayı ve devlet imkânlarını yasaları zorlayarak, tehdit ve sindirmeyle kendi yararına kullandı.

Ayrıca evet oyu veren seçmenlerin, değişiklikleri tam olarak inceleyip yeterince fikir edindikleri konusunda ciddi şüpheler var. Yapılan araştırmalar, evetcephesinin yeterince bilgi sahibi olmadığı yönünde.

Ama sonucu bunlara bağlanarak yorumlamak, gelecekte de aynı ya da benzeri sonuçlara mahkûm olmayı getirir.

Muhalefet kendi iradesinin sınırları içinde olan faktörleri değiştirmek zorundadır.

Yani kendi sabrını, azmini, çalışmasını, iradesini, disiplinini geliştirmektir muhalefetin işi.

Burada muhalefetten söz ederken, son olayda, MHPnin tabanının önemli bir bölümününevetoyu verdiğini, parti yönetiminin çizdiği yolu izlemediğini görüyoruz.

Bu sonucun beni şaşırtmadığını okurlarım sanıyorum bilirler. Türkiyenin gelecekte demokrasiye doğru yönelmesinde MHPnin oynayacağı bir rol yoktur. Bu tür hesapları yapanlar, tabanında AKPye çok yakın olan bu partiyi okuyamamışlar demektir.

DP ise tarihi ve folklorik bir figür olduğunu, gelecekte Türk siyasetinde önemli bir rol oynayamayacağını son olayda bir kez daha kanıtlamış olmaktadır.

***

Bu durumda, hayıroylarının yüzde 42 çıkmasında, CHPnin Kemal Kılıçdaroğlu ile yakaladığı ivmenin rolü olduğu söylenebilir. Nitekim Kılıçdaroğlunun miting meydanlarında gördüğü ilgi de bu olgunun kanıtıdır.

Ama bu ivmenin yetersiz olduğunu görüyoruz.

Çünkü CHPnin sorunu bir genel başkanın gidip bir başkasının gelmesi değildi. Evet Kılıçdaroğlunun halk ile ilişki kurmakta büyük bir becerisi olduğu yadsınamaz.

Ama sorun yalnızca bu etkene indirgenemez.

CHPnin sorunu örgütlenme modelindeydi. 1973 yılında, dağa taşa Başbakan Ecevityazarak, Karaoğlana iktidar yolunu açan dinamik parti kadrosundan çok uzakta olan bugünkü CHP, otuz yıl önceki dinamizmini yakalayıp aşmak zorundadır.

Bunun da yepyeni bir örgütlenme modeliyle olacağı açıktır.

12 Dev Adamın başarıları kadro başarısıydı, bir ya da iki kişinin başarısı değil.

Kemal Kılıçdaroğlunun oy verememesi olayında da görüldüğü gibi, örgüt yeterince dinamik değil, kimilerinin azmi ve disiplini genele yansımıyor.

Oysa bunu sağlayacak ve kolektif başarıyı yakalayacak, ortak aklı oluşturacak kadrolara ihtiyaç var.

Bugünden gelecek seçimlere kadar geçecek zaman çok az da olsa Kılıçdaroğlu ve ekibi bunu başarmak zorundalar.

CHPnin sorunu liderlik değil kadro sorunu.

Ali Sirmen - Cumhuriyet
asirmen@cumhuriyet.com.tr

Yorumlar16

  • yüksel pınar 13 yıl önce Şikayet Et
    devam.. ardından içlerinden biri diğerlerine döndü. bakışları değişmişti. ve dedi adam doğru söylüyor. aradan 8 yıl geçti.seçim günü chp li bir millet vekili anlatıyor. 5 kişi oturduk.vekil hariç. işte şurası hayır der burası şu şu yerleşim alanları(isim vermiyorum).yobazdır evet der. bu referandumda evet çıkarsa Türkiye 2 yıl içinde bölünecek falan feşmekan. ne mi yaptım? hiç bir şey. söylediklerinden biri yanlış olsa itiraz edersin. adamlar uçmuş. sal çimene konuşsun. yıllar geçmiş 2002 deki tespiti devam ediyo
    Cevapla
  • yüksel pınar 13 yıl önce Şikayet Et
    devam. söylediniz. oysa ben bunu hakaret olarak algılıyorum. niçin? siz benim aklımla oy verebileceğim ihtimalini yok sayıyorsunuz. oysa ben tayyip erdoğanın, istanbuldaki başarısını orada oturan akrabalarımdan dinledim ve diğer seçeneklere göre ümit vaadettiğini düşünüyorum ve bu yüzden oy vereceğim. chp ye niye oy veremeyeceğime gelince: chp sürekli sizin yaptığınızı yapıyor. yani anlamayı değil sürekli anlatmayı deniyor. anlattığı şeyler ise benim inancıma saldırı biçiminde. tayyip ise beni anlıyor.
    Cevapla
  • yüksel pınar 13 yıl önce Şikayet Et
    devam.. istememem fikirlerimi ayak altına aldırmam demek olmadığı için. önce dinledim. ortak kanıları tepki oyu. sonra beni dinlemeleri için bir süre istedim. onlara söylediğim şuydu: konuşmalarınız baştan beri anlaşılmama üzerine kurulu. yani cahil kesim chp yi anlayamıyor. bu yobaz ve cahil kesime kendimizi anlatabilmeliyiz. ama nasıl? adamlar cahil. peki dedim. hiç anlamayı denedinizmi? bu insanlar size niçin oy vermiyor? örnek olarak bana uyguladıkları tavrı gösterdim. benim tepki duyarak oy verdiğimi
    Cevapla
  • yüksel pınar 13 yıl önce Şikayet Et
    devam. edememesi. 1 saat yandan dinledim. konuşmaya hiç katılmadım. hesaplıyorlar, sayıyorlar. chp iktidar. ama destek arıyorlar kendilerini onaylayacak. içleri rahat değil. bir tanesi bana döndü 1 saatin sonunda. sen kime oy vereceksin dedi. bende tayyip dedim. eyvaaaah korktuğum oldu. şimdi olay değişti. 5 i birden bana döndü. sen nasıl tayyibe oy verirsin? tabii cevapta kendilerinde. TEPKİ OYU. onlara göre tayyibe oy verecek kişiler ya tepki oyu verenler ya da cahil ve yobaz takımı. tabiiki büyüklerimi kırmak
    Cevapla
  • yüksel pınar 13 yıl önce Şikayet Et
    yıllardır yaşadığım örneklerden biri.. ben 2 yıllık bir okulu 20 yıl önce bitirmiş biriyim. yani iyi kötü bişeyler okuduk. yıl 2002 seçime 1 hafta kala. bir msanın etrafında 6 kişiyiz. yaşım 33 o zaman. 5 tanesi 1 saat yaklaşık aralarında tartışıyor ve yaşları benden ortalama 10-15 yaş büyük. sevdiğim kişiler. bende tartışmaya müdahil olmuyorum. çünki tartışan 5 kişi koyu chp li. tartışmaya iki sebeple müdahil olmuyorum. 1- sevdiğim insanlar oldukları için bazen bu tür mevzularda kalp kırılıyor. 2- konuştuklar şey chp nin kendini ifade
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat