Bu bayramda neyi alıp keselim

  • GİRİŞ08.07.2022 09:39
  • GÜNCELLEME09.07.2022 09:23

Müslümanların iki kutsal dini bayramı vardır. Bunların birisi Ramazan diğeri Kurbandır. Bu ikisi dışında kalan bayramlar insanlara bazı olayları ve günleri hatırlatmak veya anmak için ilan edilen günler ile milli ve suni bayramlardır.

Dini Bayramların ruhları kuşatan özelliği, yeryüzünü kucaklayan ve kuşatan güzelliği, gökyüzüne ulaşan yüceliği, barış ve kardeşliği ilan eden evren kadar bir genişliği vardır.

Bu bayramlar insanı Allaha kulluğa ve O’na yakınlaşmaya çağırır. İnsanları tüm yaratılan varlıklara karşı şefkat ve merhamete, barışa ve huzura, dostluğa ve dayanışmaya davet eder.

Bu bayramların atmosferini hissedemeyenler Ramazan Bayramını; ‘’Şeker Bayramı’’, Kurban Bayramını, ‘’ Et yeme bayramı’’ olarak anlayan kendi kültür ve medeniyetine yabancılaşmış insanlardır.

Bir milleti yıkmanın en kestirme yolu onun dinini, dilini, kavramlarını örf adet ve kutsallarını değiştirmekle başlar. Bizde bu ise; İslam Medeniyet ve Kültürü düşmanlığıdır.

Ramazan ve Kurban Bayramları Müslüman milletimizin, coğrafyamızın ve tüm ümmetin birlikte kutladığı umut ve sevinç dolu ortak günlerdir.

Kurban kesmek hali vakti yerinde olan Müslümanlar için vaciptir. Hali vakti yerinde olmayanların ise kesilen kurbandan bir pay hakkı vardır.

Kurban keserek Allaha yakınlaşmak istiyorsa insan sadece en iyi kurbanlık almak ve kurban kesmekle kalmamalı. Hayatının her kesiminde şunları almayı unutmamalı;

Annenin babanın ve büyüklerinin /Kimsesiz, mazlum ve şehit ailelerinin/ Yaşlıların ve ihtiyaç sahiplerinin/ Fakirin fukaranın, garibin gurabanın kalbini ve gönlünü almalı. Bilhassa; yetim ve şehit çocuklarını yedirip içirip, giydirip, sevindirip onlara babalık, annelik, ağabeylik, koruyuculuk ve kardeşlik yapıp onların dualarını almalı.

Bu ve bunlar gibi yardıma, desteğe, şefkate, sevgiye muhtaç insanların gönlünü ve dualarını almazsan kime ne alırsan al. Hiç birinin onlar kadar kıymeti yoktur.

Gönül almayan her eylem ve söylem saman alevi gibidir. Tutuşur, harlar ve söner. Geride bir köz, öz ve iz bırakmadan yok olur gider. Yunus’ un ifadesiyle;

Bir gönül’ü yaptın ise

Er eteğin tuttun ise

Bir kez hayır ettin ise

Binde bir ise az değil

Yol odur ki doğru vara

Göz odur ki Hakk'ı göre

Er odur alçakta dura

Yüceden bakan göz değil

Müslümanım olan herkes sadece Kurban Bayramında değil, her zaman şunları mutlaka kesmeli;

Kul hakkı ve haram yemeyi/Yalan söylemeyi/ Gıybet, dedikodu ve iftira etmeyi/Zalime yardım ve yataklık yapmayı/ Allah düşmanlarını sevmeyi ve desteklemeyi/ İkiyüzlülük ve münafıklık etmeyi ve edenlerle dostluk yapmayı/ Kafirlere karşı yumuşak ve sempatik olmayı, Müslümanlara karşı sert ve düşmanca davranmayı kesmeli.

Bunları kesmez isen; ne kesersen kes. Hiç birisi bunlar kadar değerli ve kıymetli değil.

         ‘’Yılda bir Kurban keser Halk-ı alem ıyd içün

           Dem be dem, saat be saat, men senin kurbanınem’’

diyen Fuzuli gibi Rabbim bizleri; İbrahimi bir iman, İsmaili bir teslimiyetle sözünde duran kendi davasına ve yoluna adanmışlardan eylesin! Bunları yapabildiğimizde gerçekten bayramlar Bayram olur, Bayram anlamının içi doldurulmuş olur

Bayramımız hayırlı, günlerimiz mutlu, geleceğimiz aydınlık olsun! Rabbim; hepimizi Bayramlarda kesmemiz gerekenleri kesen, almamız gerekenleri alanlardan eylesin!

 Arif Altunbaş, Haber 7

Yorumlar4

  • Tevfik Karabacak 1 yıl önce Şikayet Et
    Aminn ecmain doğru söze ne denir ki haklısın sayın abim selam dua ve muhabbetle selamlıyorum Allah a emanet olun
    Cevapla Toplam 10 beğeni
  • Vurucu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaleminize sağlık, hayırlı bayramlar...
    Cevapla Toplam 16 beğeni
  • Sadık Torun izmir 1 yıl önce Şikayet Et
    Selâm ve dua ile hayırlı cumalar Arif ağabey ve hayırlı bayramlar sizin nezdinizde tüm islam aleminin kurban bayramı hayırlara vesile olsun inşallah
    Cevapla Toplam 20 beğeni
  • Şerafeddin K. 1 yıl önce Şikayet Et
    Her zaman doğruyu ve istikameti tavsiye eden ve göstern kalminize kuvvet. Sizin de Kurban Bayramınız kutlu olsun efendim.
    Cevapla Toplam 22 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat