Doğudan parlayan ışık onlar...

  • GİRİŞ15.07.2013 09:19
  • GÜNCELLEME15.07.2013 09:19

(her iddeasına varım)

Onlar kalpleri büyük şehirler için atan ve binlerce hayalleri olan henüz daha yolun çok başında lise öğrencileri. Rüyalarında güzel yaşamlar ve örnek alınacak hikayeler varken kulağımıza gelenler ve ekrandan izlediğimiz Doğu çocukları değiller onlar.

Ellerinde size uzattıkları güller, yüzlerinde sıcacık gülümsemeler ve bildikleri Türkçe, Kürtçe ile bir dil daha ekliyorlar eğitim sepetlerine. 

Batman ve Diyarbakır Valiliklerinin ortak olarak üstlendiği SODES kapsamında gerçekleştirilen ve il emniyet müdürlerinin gerçekleştirdiği organizasyonun bu yıl üçüncüsüydü. 

Doğudan yükselen sesler Batı ile birleşirken yolculuk önceleri kısıtlı imkanlar ile ufak ufak ilerlemeye başlamış sonrasında büyüyen öğrenci sayısı ile geride bıraktığı izlerle ve gözlerdeki mutluluk, müthiş heyecanla sürmeye devam etmiş. İnşallah da devam eder, tüm temennimiz budur. Bu projeler etmeli. Yapılanlarla ilgili detaylı bilgi ise (www.sem.org.tr) adresinden alınabilir, incelenebilir. 

Nice projeler yapılıyor ülkemde, şehirlerimizde. Ses getiren projelerde var hiç akılda kalmayanlarda. Sürekli bir acelecilik hâli var. İş özellikle gelip çatınca eğitime, durum biraz farklı.

Önce illerde genel olarak çocukların İngilizce seviyelerini ölçen ve işin içine il milli eğitiminin de girdiği bir sonuçlandırma mekanizması yer alıyor. Başarılı ve öğrenmeye açık olarak, özellikle seçilen ve belli seviyedeki İngilizce tespit sınavını geçenler üç aylık İstanbul'daki İngilizce Yaz Kamplarına katılmaya hak kazanıyorlar. Diyarbakır bu sene Batman'a dahil olmuş bu projede.

Bu sene Batman'dan 300'e yakın kız çocuğu emniyetin emniyetli kollarında yola çıkıp, farklı tatlarla İstanbul'un kıymetli üniversiteleri(İstanbul Ünv, Yıldız Ünv, Fatih Ünv, Marmara Ünv, Bahçeşehir Ünv, Boğaziçi Ünv) ile yapılan protokol gereği oralarda eğitmenler tarafından İngilizce öğreniyor ve İstanbul'da tüm önyargıları kırıyorlar. Üstelik şiir ve kendilerinin yazdıkları kompozisyonlarda yarışmaya girip hediyeler kazanırlarken hepsi gerçekten okunmaya değer. Gözleriniz yaşarıyor. 

İstanbul'un göbeğinde kolejlere ve özel okullara giden ve ailesinin seferber olup binbir emekle dil eğitimi aldırdığı öğrenciler bile bazen bu yavrular kadar heyecanlı ve hevesli olamayabiliyor. Buna zaman zaman şahitlik ediyoruz. Büyük şehirlerdeki imkanlarla Doğudaki imkanları lütfen bir tutmayalım. Yalnız bu tarz projelerin desteğe daha fazla ihtiyacı var ve görmezden gelinmezlik yapılmamalı. Böyle düşünüyorum. 

Bu sene 600 tane Diyarbakır, 540 tane de Batman'dan yola çıkan ve İngilizce Yaz Kampını başarı ile geçiren çocukların bakın hedefleri arasında şu cümleler dikkate şayan; 

"İngilizce öğrenmenin yanında bizleri yarınlara hazırlamakmış amaçları; bilgiye aç beyinlerimizi doyurmakmış." , " Anladım ki Türkiye Batman'dan, Dünya'da Türkiye'den ibaret değilmiş", "Önemli olan günlerimizin değil, önemli olan gönüllerimizin dolmasıydı aslında." Bu cümleler çocukların yazdığı cümlelerden sadece birkaçı. 

Şimdi bu güzel çocuklar Doğu ile Batı'da Büyük bir gönül köprüsü kuruyorlar. Bu çocuklarımızın amacı gerçekten okumak ve geldikleri İstanbul'da aldıkları eğitimi geliştirip memleketlerine hizmet etmek ve ülkesine katkı sağlamak. Öyle güzel İngilizce konuşup, saygılılar ki. Bu projeye her şekilde katkı sağlayan, destek olan ve bu yavrulara gözetmenlik yapan öğretmenlerimize çok teşekkür ediyoruz. 

Örnekse örnek işte. Doğudan gelen ve büyük şehirleri tanıyan gezen ve kültürler arası diyalog eden bu çocuklarımıza karşı oluşturulan önyargıları kırmanın da vakti çoktan gelmiş durumda. Oysa Batıda yetişen çocuklarımıza da artık Doğu gezisi yaptırmanın ve oradaki kültür ve manevi yapılarında nasıl olduğunu anlatmak gerekiyor. Böylelikle, birlikte yaşama felsefesi ile bazen yitirdiğimiz düşünülen fikirler tekrardan ayağa kalkıp şahlanabilir. Sadece mecburi görev zamanları ya da tayinleri beklemek yerine zamanında tanışma ve tanıma da sosyolojik açıdan son derece mühim bu çocuklarımızı düşündüğümüzde. Şayet geleceğimiz çocuklarımızsa!

Batıdaki yetişen çocuklarımıza ne kadar atlatsak da Doğuyu gezip görmeleri hem faydalı olacak hem de geleceğimiz açısından ciddi hizmetlere yatırım olacaktır, benim bu konudaki inancım oldukça yüksek. 

Aynur Ayaz 

haber7.com   twitter.com/@aynurayaz

facebook.aynurayaz 

aynurayaz1@gmail.com 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat