Milliyetçiliğin düşmanı ulusalcılıktır!

  • GİRİŞ10.12.2010 06:39
  • GÜNCELLEME10.12.2010 06:39

Milliyetçiliğin ortaya çıkışı 18. yüzyılda vuku bulan Fransız Devrimi’yle başlamıştır. 1879’a kadar kimin Ermeni, kimin Türk, kimin Rum olduğu kimsenin umurunda değildi. Ahmet oğlu Mehmet, Ayşe kızı Fatma diye birbirimizi tanımlardık. Ülkeler birbirlerine ırk üzerinden ithamda bulunmazlardı.

Ama Fransız Devrimi tüm dünyayı sarıp sarmalamış, Batılı düşünürlerin de katkılarıyla milliyetçi damar iyice ivme kazanmıştı. Özellikle faşizmin babası kabul edilen Niccola Machiavelli’nin 1513 yılında yazdığı IL Principle (Prens) adlı eseri 1800’lü yıllarda yine revaçtaydı. Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılması da hız kazandı. Araplardan Balkan devletlerine kadar her millet bağımsızlık mücadelesine girişti. Ulus-devlete sahip olmak her milletin rüyası oldu.

Tabii kalkıp da bu ülkelere bağımsızlık mücadelesine giriştikleri için hain, kötü, kaka olarak yorumlamak kimsenin haddine değildir. Maalesef bizim ülkemizde bu çok yaygındır.

1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti de bir ulus devletti. Atatürk’ün amacı buydu. Avrupalı devletleri model alan Atatürk ulus-devlet konusunda ciddi adımlar attı, ama halkla gerekli bütünleşme sağlanamadığı için bürokrasiyle halk arasında kopukluk oldu. Bugün yaşadığımız sıkıntıların temelinde hâlâ 1920’li ve 30’lu yılların travması vardır. Gerekli yüzleşmeler ancak şimdi yapılıyor.

Milliyetçilik elbette kötü bir şey değildir. Anglo-saksonlar, Germenler, Frenkler milletleriyle gurur duyarlar. Biz de Türkler olarak duyarız. Amma velakin milliyetçiliği etnik boyuta indirgeyip sizinle yaşayan başka tebaaları küçümsemek bir nevi bölücülük olur. Milliyetçilik ırkçılığa kayarsa, bugün yaşadığımız Ergenekonvari oluşumları sürekli yaşarız.

Kabul edelim ya da etmeyelim, bugün Türkiye’de ırkçı bir damar vardır. Bu ırkçı damar yüzünde gayri-Müslim vatandaşlarımız çok çektiler ve Hrant Dink gibi vatandaşlarımız katledildi. Türkiye’deki bu ırkçı damarın karşılığı ulusalcılıktır. Kendini ulusalcı diye tanımlayan zevat kardeşi kardeşe düşman etmiştir.   

Türkiye’deki milliyetçilikten ziyade ulusalcığa dayanan bu düşünce yapısı İttihat ve Terakki’ye dayanıyor. Çünkü onlara göre önemli olan Türk olmaktı. Cumhuriyet’i kuranlar İttihat ve Terakki’nin B grubuydu. Onlar da milliyetçilik konusunda İttihat ve Terakki’den pek farklı değillerdi. İşte geldiğimiz nokta ortada. Bugün bizde mevcut olan ulusalcılık Türk unsurundan başka kendisine herkesi düşman olarak görür. Kürdü hiçe sayar, İngilize düşmandır, Araba zaten gıcıktır. O yüzden de gelip dayandığı nokta son tahlilde faşizmdir. Eğer sadece Türk olmayı önemli görürseniz, elin Amerikalısı ya da İngilizi kalkar, yediğinden içtiğine, giydiğinden kullandığına hemen her şeyin çoğu bizim eserimiz derse ne diyeceksiniz? Belki itiraz edeceksiniz, o zaman kullandığınız cep telefonu kimin malı bir bakın. Ya da evinizdeki elektronik aletlerin markalarına şöyle bir göz gezdirin.

Eskiden bütün komşularımızla düşmandık. Elimize ne geçti? Hiçbir şey. Bugün ülkelerle vizeler kalkıyor, komşularımızla sıfır sorun var. Komşularımızla sınırları olan illerimiz muazzam bir kalkınma yaşıyorlar.

Milliyetçilik ırkçılığa kaçmadıkça ve başkasını ezmedikçe, iyi bir şeydir. Ama ulusalcılık tehlikeli ve sinsidir. Bölücü ve ayrıştırıcıdır. Bizim bölücülüğe değil, bütünleşmeye ihtiyacımız var.

Cem Küçük - Haber 7
cemkucuk@gmail.com

Yorumlar16

  • Metin Yazar 13 yıl önce Şikayet Et
    Bu mudur?. Ulusalcı bir partimizin ultra ulusalcı lideri bir programa katılmıştı. Epey zaman geçtiği için başka kimler vardı hatırlamıyorum ama bir sözünü çok iyi hatırlıyorum. Tartışmanın alevlendiği bir anda öfkeye kapılarak karşısındakine mealen ya da aynen şunları söyledi. ATATÜRKE ŞİRK KOŞULMAZ. SİZ ATATÜRKE ŞİRK KOŞUYORSUNUZ. Ulusalcılığın ne olduğuna dair küçük bir örnektir bu.Hiç bir milliyetçi böyle bir sözü değil ağzına almak, aklından bile geçirmez.
    Cevapla
  • Metin Yazar 13 yıl önce Şikayet Et
    Birbirleriyle ne alakaları var?. Mümtaz Turhan, Yahya Kemal Beyatlı, Yılmaz Öztuna, Yavuz Bülent Bakiler, Beşir Ayvazoğlu, S.Ahmet Arvasi, Kemal Karpat, Dündar Taşer, Muharrem Ergin, Erhan Afyoncu... üşenmesem ve yer müsait olsa bir nefeste yüz tanesini sayarım. Bunların hiç birisi ULUSALCI değil(di). Tonları farklı olsa da hepsi milliyetçi kapsamına giriyor. Farklı tonda Ulusalcılara da bir kaç örnek vereyim. Altemur Kılıç, S.Önkibar,Doğu Perinçek, Çetin Doğan, O.Pamukoğlu, Süleyman Demirel, Can Ataklı, Ümit Zileli, vs vs
    Cevapla
  • Metin Yazar 13 yıl önce Şikayet Et
    Fark. Ulusalcılar Atatürk milliyetçisidir, yani İnönü zamanında icat edilen Kemalizm taraftarlarıdır. Ulusalcıların ataları 1944 yılında Milliyetçileri ( o dönemin milliyetçileri ırkçı öğeler taşıyan aşırı milliyetçilerdi) Türkçülük-Turancılık yaptıkları iddiasıyla tabutluklara sokup akla hayale gelmeyen işkencelerden geçirdiler. Yapmadıkları zulüm kalmadı.
    Cevapla
  • Metin Yazar 13 yıl önce Şikayet Et
    Pamuğun ipliği. Ulusalcılığın milliyetçilikle ilişkisi PAMUK ipliğinden de çürüktür. Milliyetçiliği milliyetçiler yaparlar. Ulusalcılık ise ulusalcılıktır. Komunist Türk Solu ulusalcıdır. Doğunun Maocu gençleri ulusalcıdır. Pamuk ipliğine hülya dizen hayalperestler ulusalcıdır. Ergenekoncular ulusalcıdır. Balyozcular ulusalcıdır. Başörtüsü düşmanları ulusalcıdır. Orduya ait bomba ve silahları sağa sola gömenler ulusalcıdır. İmam hatip düşmanları ulusalcıdır.Türkçe ibadet ve ezan isteyenler ulusalcıdır.
    Cevapla
  • Cagri Mermerci 13 yıl önce Şikayet Et
    ulusalcilik sonradan cikti.... Turkiyede irkci bir kesim mutlaka vardir...ama milletimiz irkci degil milletini kulturunu adetlerini sevdigi ve korumak istedigi icin buna paralel bir milliyetcilik tanimi ortaya cikmistir..Ulusalcilik tanim itibariyle kuresel duzene karsi ulke butunlugunun korunmasi ne goruste olursa olsun insanlarin ulkenin kuresel liberal politika duzenine karsi cikmasi olarak biliyorum...zararli mi zararsiz mi dersek..herkesin etkin rol aldigi bu piyasada sevmesekte ben yokum diyemeyiz...Buyuk oynamaliyiz..notr bence..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat