Muhafazakârlar da kendi resmi tarihiyle yüzleşmeli

  • GİRİŞ07.01.2011 23:58
  • GÜNCELLEME07.01.2011 23:58

İstediğiniz kadar uğraşın, istediğiniz kadar didinin tarihte olmuş olayları değiştiremezsiniz. Hele bazı olayların belgesi varsa işiniz daha da zor. 

Tarihteki ünlü şahsiyetleri hiç kimse kendi kafasına göre şekillendiremez. Herkesin kafasında kendi Atatürk’ü, kendi Fatih’i, kendi Alparslan’ı olabilir. Ama gerçekle karşılaştığınızda gerçeği kabul etmiyorsanız, sorun sizdedir. Histerik olmuşsunuzdur.

Şimdi ben kalkıp Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk içki içmiyordu desem, ne kadar inandırıcı olurum? Olamam tabii. Ya da Osmanlı’da eşcinsellik yoktu desem bu bir anlam ifade eder mi? Yıllarca okullarda Vahdettin hain diye okuttular. Öyle olmadığını anlamak çok zaman almadı.

Bu kadar lafı bugünlerde televizyonlarda oynayan Muhteşem Yüzyıl dizisi için ettik. Neymiş, bu dizide Kanuni Sultan Süleyman kadın düşkünü ve içkici olarak gösteriliyormuş. Diziyi şöyle bir izlediğim için hakkında çok yorum yapmak istemem. Ama aklımda beliren bazı şüpheler var.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahların içki içmediğini kim iddia edebilir? Kanuni’nin içki içmediğini kim ispatlayabilir? Hadi bambaşka bir perspektife dönelim: Osmanlı dahil herhangi bir tarih diliminde mesela rüşvet alınıp verilmediğini garanti edebilir misiniz? Dizide rüşvet alan bir bürokrat resmedilseydi, Osmanlıda rüşvet asla yoktur mu diyeceksiniz? Hadi dediniz, buna kim inanır?

Hanedanların olduğu yerde kadınlar arasında kıskançlık olması gayet doğal. Osmanlı padişahlarının neticede bir harem hayatı var. Bu harem hayatında olup bitenleri kim detaylı bilebilir? Hiç kimse. Kalkıp diziyi Kanuni’yi kadın düşkünü diye gösteriyor diye yerin dibine sokmanın bir manası yok! Herhalde haremde birdirbir oynamıyorlardı.  Sonuçta bu bir dizi. Bazı olaylar abartılarak anlatılabilir. Belki de gerçekten kadın düşkünüydü, nereden biliyorsunuz? Bahsedilen dizinin danışmanının Erhan Afyoncu olduğunu belirteyim. Bugün Osmanlı tarihi denilince akla gelen ilk isimlerden. Ondan daha iyi tarih biliyor olamazsınız.

Size Osmanlı tarihi deyince tüm dünyanın kabul ettiği Prof. Dr. Halil İnalcık’ın iki kitabını önereceğim. Bu iki kitap da yıllardan beri herkesin kafasını kurcalayan dedikodu mahiyetindeki bu sorulara bir cevap niteliğinde. Birincisi Doğu Batı Yayınları’ndan çıkan Makaleler 1 isimli kitabı. Orada bugüne kadar tabu kabul edilen bazı konuları kısaca tartışıyor İnalcık hoca.  Diğeri de İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan Tarihçilerin Kutbu isimli kitabının son bölümünde aklımızı kurcalayan Osmanlıyla ilgili önemli gerçekleri başka bir açıdan değerlendiriyor. Okuduktan sonra hâlâ ikna olmadıysanız, söyleyecek hiçbir sözüm yok.

Dizileri gerçek sanmanın kimseye bir faydası yok. İngiltere kralı Henry’nin Boleyn kızlarıyla olan münasebetlerini çeşitli kitaplardan ve dizilerden öğrendik. Kaldı ki oralarda bile çarpıtmanın bini bir para. Tarihte gerçekten ne olmuş öğrenmek istiyorsanız, değişik ve farklı okumalar yapmanız şart. Yakın tarihimizle ilgili bize anlatılan olayların önemli bir kısmının yalan ve uydurma olduğunu öğrendik. Osmanlıda da ne olduğunu artık öğrenmeliyiz.

Özellikle muhafazakâr kesimin iş Atatürk’e gelince gösterdiği celallenmeyi kendi hassas oldukları konularda da göstermeleri gerekir. Hoşunuza gitmeyecektir, ama hemen söyleyeyim. Osmanlı’da eşcinsellik vardı ve padişahlar içki içerdi. Hepsi değil elbette.

Gerçek olduğu yerde duruyor. Nereye çekerseniz çekin gerçeği yok edemezsiniz. Ortaya çıkan durum ne olursa olsun, Osmanlı büyüklüğünden bir şey kaybetmez.

Cem Küçük - Haber 7
cemkucuk@gmail.com

Yorumlar10

  • meteomann 13 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı padişahları içki içmezler... tarihle yüzleşecek yüzünüz mü var. yazar bey sanane osmanlının içkisinden hep içki miçki karıştırıyonuz gundeme gelmk için... ne yüzleşmesi emre kongardan mı ögrendin tarihle yuzleşmeyi.. bizim tarihle özellikle osmanlı tarihi ile yüzleşecek bir durumumuz ve yüzleşecek yüzümüz yok..sen yüzleş cımhüriyet tarihiyle...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • meteomann 13 yıl önce Şikayet Et
    Ben ki,Sultanlar sultanı, hakanlar hakanı. hükümdarlara taç veren Allah’ın yeryüzündeki gölgesi, Akdeniz’in Karadeniz’in Rumeli’nin Anadolu’nun ve Karaman’ın ve Rum’un ve Dulkadr Vilayeti’nin ve Diyarbakır’ın ve Azerbaycan’ın Acem’in ve Şam’ın ve Halep’in ve Mısır’ın ve Mekke’nin ve Medine’nn ve Kudüs’ün ve bütün Arap diyarının ve Yemen’in ve daha nice memleketlerin ki, yüce atalarımızın ezici kuvvetleriyle fethettikleri ve benim dâhi ateş saçan zafer kılıcımla fetheylediğim nice diyarın sultanı SultanSelimHânınoğlu,Sultan Süleyman Hanım,sen kimsin
    Cevapla
  • yalansavar 13 yıl önce Şikayet Et
    sorgulamak. Padişahlar hata yapmaz diye düşünmek yanlıştır tabiki yapabilir. Hele hele bilmeden İslamla özdeşleştiriyorsak bunun üzerine bina etmişsek imanı ve sonuç olarak padişahların yapabileceği hatalardan imanımız etkileniyorsa o zaman problem daha büyük en ufak şeyden etkileniriz bu da kullanılır. Tabi dizinin açık gözle izlenmesi iyi olur bu şekilde izleyiciler de eleştirir denetlerlerse belirli bir seviyede kalabilir belki olumlu yöne de gidebilir ama açık vermek etkilenmek yanlış bu tür şeylerden.
    Cevapla
  • baybars can 13 yıl önce Şikayet Et
    solcular kendi haltlarına baksın ilk önce. sarayda su gibi içki içilmiş uydurun uydurun,varmı kanıtınız,yahu arkadaş hepiniz bir yalanı hep bir ağızdan söyeleyince doğrumu oluyormuş,sol kendi tarihine baksın ilk önce,kanlı tarihine ayıptır yahu,tarihi çarpıtmak,en kötü padişah bile sizin en iyi solcularınızdan katkat üstündür,yapmayın böyle iftiraları.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Hakan Orak 13 yıl önce Şikayet Et
    Her İdeoloji Kendi Tarihi İle (Resmi Olan Olmayan) Yüzleşmelidir.... Elbette Osmanlıda tarihi değiştiren,çağ bitirip çağ başlatan,bilge,zeki,cesur,alim,vbg. padişahlar olduğu gibi seçme ve seçilme şansı olmadan tahta oturmuş ya da oturtulmuş imparatorluk yönetme yetisi olmayan ya da birtakım zaafları olan padişahlarımız da olmuştur.Daha doğal ne olabilir.3 kötü 1 iyiyi yok saymamıza neden olmamalıdır.yani sapla samanı karıştırmayalım.iyi tarafından bakanlar iyiyi kötü tarafından bakanlar kötüyü görürler önemli olan ne taraftan ve NE İÇİN BAKTIĞIMIZDIR!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat