19 Mayıs Törenlerini Çinliler Yapsın!

Zorla törenlere götürülen öğrenciler hariç 19 Mayıs’ı kutlayan tek bir “genç” tanıyor musunuz peki?

  • GİRİŞ16.01.2012 09:37
  • GÜNCELLEME16.01.2012 09:37

Bundan yaklaşık 4 yıl önce Pekin’de yapılan Yaz Olimpiyatları Açılış Törenlerini hatırlamayanınız yoktur. Bu muazzam görsel şölen için Çinlilerin 100 Milyon Dolar para harcadıkları söyleniyor. Koreografi açısından stat törenlerinin çıtasını o kadar yükseltmiştir ki uzun yıllar bu gösterinin daha iyisini yapmak için ev sahibi ülkeler muhtemelen Olimpiyatlara hazırlandıkları kadar “Açılış Töreni” ne de hazırlanacaklardır. 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları öncesinde yapılan açılış töreni için uluslararası otoriteler sadece iki kelimenin yeterli olduğunda hem fikir. Biri; Olağanüstü, ikincisi; Büyüleyici.

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, 81 ilin Milli Eğitim Müdürlükleri’ne birer yazı gönderdi. Bu yazıda 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesi, kutlamaların sadece okullarda yapılması istendi.

Bu sayede öğrendik ki bu abartılı tören anlayışının müsebbibi 1 Ekim 1981 tarihli 'Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği' imiş. Üstelik yönetmelik hükümlerinde kutlamaların öğrencilerin katılımı ile yapılacağına ilişkin bir hüküm de yokmuş.

Milli Eğitim Bakanlığını tebrik ediyorum. Hay ağzınıza sağlık. Nihayet cesur bir irade, üniversiteye hazırlanması gereken bu gençlerin Kuzey Kore eski Devlet Başkanı Kim Jong İlin ölümüne öğrencilerin zorla ağla(tıl)ması kadar yapay ve gereksiz kutlamalarla zaman harcamaması gerektiğinin farkına varıp çoktandır alınması gereken tedbiri aldı. Mevsim soğuk, öğrenciler o incecik ve zevksiz kıyafetler içine ısınma ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktan, açık tribünlerde ayakta bekleyen protokoldekiler de bir an önce işlerinin başına dönmekten başka bir şey düşünmüyorlar ki. Günlerce eğitimlerinden uzak kalan öğrenciler saatler süren provalar ve keyifsiz programlar sebebiyle zaten pek hevesli olmadıkları derslere olan ilgilerini iyice kaybediyor ve hastalanıyorlar. Öğrenciler bu törenlere katılmak istemiyorlar. Öğretmenlerin de geri kalır tarafı yok. İstemeden yapılan, insanların kutlamaya zorlandığı törenlere bayram denmesi size de tuhaf gelmiyor mu? İşte her şey ayan beyan ortada. 1980 darbesi zihniyetinin cezaevlerinde mahkumları uygun adımda yürümeye zorlamasından ne farkı var bu törenlerin. Mahkumlar üzerinde bu askeri vesayetin etkisi kalkalı yıllar oldu ama siviller yani özgür insanlar üzerindeki baskı halen devam ediyor.

Türkiye’de okuyan ortaöğretim öğrenci sayısı ortalama 5 milyon kişi. Bu 5 milyon öğrenciyi istihdam eden okul sayısı yine yaklaşık 9 bin. Yani öğrenci olduğu için bu törenlere zorunlu olarak katılma “riski” taşıyan kişi sayısı 5 milyon, okul sayısı 9 bin. Bilim, 15-32 yaş arasındaki nüfusu “Genç” olarak tanımlanıyor. Muhtemelen 20 milyondan fazla “resmi” “genç” yaşıyor Türkiye’de. Zorla törenlere götürülen öğrenciler hariç 19 Mayıs’ı kutlayan tek bir “genç” tanıyor musunuz peki? Ben tanımıyorum. Tanısam ona, oturup o gün 100 adet İngilizce veya Arapça kelime öğrenmesinin gerçek hayatta daha çok işine yarayacağını öğütlerim zaten.

Yukarda bir rakam verdim: 100 milyon dolar. Çinlilerin o muazzam törene harcadıkları para miktarı. Sakın çok görmeyin. Türkiye’de 19 Mayıs törenlerine her yıl harcanan para bundan kesinlikle çok daha fazladır. Provalar için harcanan zaman, gidiş geliş yol masrafları, öğretmenlerin kayıpları, hele hele o saçma sapan kostümler ve malzemeler için harcanan paralar... 9 bin okulun toplamda 100 milyon dolarlık bir bütçe oluşturması için her birinin sadece 11 bin dolarlık para ayırması yeterli. Şimdi oturup onlarca yıldır yapılan masrafları çıkaracak değilim ancak yapılan toplam masraf her ne ise dünya ölçeğinde 2008 Pekin Olimpiyatları Açılış Törenlerinin binde biri kadar bile etki oluşturmadığı aşikar.

Rakamlardan bahsetmişken 20 milyon gencin bu törenlerin bundan sonra Pekin Olimpiyatları şeklinde yapılması için harçlıklarından 5 er dolar para ayırarak 100 milyon doları denkleştirebileceklerini de işin neşesi olarak ilave etmeliyim.

Geriye milliyetçilik damarı bu gelişmeyle yeniden kabaran ve 1940’lardan önce benzer törenler olduğunu zanneden Sayın Devlet Bahçeli gibi “Türk devlet geleneğinde böyle bir literatür yoktur” diyen bir grup kalıyor. Onlara da Pekin Yaz Olimpiyatları Açılış Töreninin ana temasının Çin Tarihi ve Kültürü olduğunu hatırlatır, bu sayede Çin ahval ve müfekkiresinin bütün dünyaya tanıtıldığının anlatırsınız. Eğer anlamak isterlerse olur biter.

Dr. Hamid Aydın - Haber 7
dr.hamid@estetistanbul.com
twitter.com/hamidaydin

Yorumlar16

  • yaşar Gürakan 12 yıl önce Şikayet Et
    AYDIN LEVENT ÖZKAN. Bakıyorumda sen Yunanlılardan fazla sevin işsin 19 Mayısın iptaline' O zavallıları anlıyorum onlar çok üzülüyorlardı ve 19 mayısı küçük asya katliamı diye anıyorlardı,sana ne oldu?
    Cevapla
  • Aydın Levent ÖZKAN 12 yıl önce Şikayet Et
    ohh be!!!. kanımca milyonlar "oh bee!" çekmiştir:-) Dini bir bayram yaklaşır, insanlar aylar öncesinden heyecanlanır, cici elbiseler alır, ev temizliği yapar, aile ziyaret programları vs vs. Oysa temeli halka inmeyen ve istenmeyerek katılım gerçekleştirilen bu yapay kutlamalar yaklaştıkça insanın üzerine karamsarlık ve karabasanlar çökmeye başlamıyor mu.. Bence yapan iyi yapmış yazan da iyi yazmıştır vesselam:-)
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • cicekabbas 12 yıl önce Şikayet Et
    vardık mı. akkoyunlar karakoyunlar ne hızlı yer değitirir bu topraklarda.tabiii kim istemez.berezilya karnavallarını.alaman faşinglerini.viktorya s.krıt kızlarını.japon işi çin işi fantastik festivalleri.her yönüyle geri bir ülke de miyiz.neyiz.dansın sultanları.tuhaflıkları.yarı çıplak geyimsi mevlevi döngüleri.yayla çayır yağlı deve güreşleri.köpek boğuşturuken gözleri zevkten parlayan hırbolardan pek farkımız yok.daha erili.dişili ayırtedememiş törenler.unutmadan insanın bedenini gösterdiği her yerde zevk cinsellik üzerinden şekillenir.nasıl kule yaptılar.ne güzel bayrak salladılar üzerinden değil.
    Cevapla
  • cicekabbas 12 yıl önce Şikayet Et
    yürüyelim yürüyelim. bu ülkede tek coşku futbol sahalarında.bundan başka bulunan keşfedilen bir eğlence! yoktur.bu törenlerin açmazı bir ülke her yıl tekrar tekrar kurtulmaz.her yıl cumhuriyet ilan edilmez.meclis açılmaz.zamanla kutlamaların içinde hareket noktası olmak dışında bir önemi ve vurgusu kalmaması gereken kurtuluş sürekli cephede mitralyoz ayna gibi parlıyor.birde sahte karlar ve sahte taraflar vardır.düne kadar bu törenler külliyen kalksın pozları veren sol keskin dönüşle ön tekerin izini bulmuştur.dönme kırma kesimi 345 eylül.tehcirden törene.yortudan hamursuza bir yol.dev yol açma işlerindedir.kürtçü fırsatını ele geçirse ne törenler icad eder.her gün bir devrim şeyiti es es kuralıyla anılır.istersen anma.korecilerin haddi hesabı yoktur.yeter ki denk gelme.bir deneme yapalım.izmiri gerçekten halkında yoğun katılımıyla yunanı denize dökme aforizmasının merkez kaçında.atlar.at arabaları.kağnılar.kalpaklar.sarıklar.çemberiler...son sürat körfeze yönelmiş.önde.hıristiyofas.kurtaralım.ne dersiniz.
    Cevapla
  • mete bilge 12 yıl önce Şikayet Et
    BUNUN YANINDA ÖNEML BİR NOKTA DAHA VAR. 23 Nisana çocuk bayramı, 19 mayısa gençlik bayramı denilerek, anlamından uzaklştırıldı bu günler. Ha bunun yanında hükümette gerçekten 19 mayısın anlamından rahatsız olanların olduğu da bir gerçek... Bunu da inkar etmesinler...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat