Demek ki cari açığın nedeni neymiş!

  • GİRİŞ13.08.2011 06:59
  • GÜNCELLEME13.08.2011 06:59

Demek ki ne imiş? Cari açığın nedeni ucuz döviz imiş!

Son günlerde dünyada ve ülkemizde yaşadığımız ekonomik anlamda hareketli günlerin arasında kendi içimize dönerek bir mola vermiş olduk ve şu meşhur cari açık rakamları açıklandı. Rakamlar hem bizlerin hem de Merkez Bankasının beklentilerine paralel olarak açıklandı. 

Merkez Bankası tarafından açıklanan 2011 yılı Haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi verileri dün açıklandı. Bu verilere göre, cari açık 2011 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 24 milyar 761 milyon dolar artış gösterdi. Geçen yılın ilk 6 ayında, cari açık 20 milyar 247 milyon dolar düzeyindeydi. Geçen yıl Haziran'da 3 milyar 409 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabında, bu yılın aynı ayında 7 milyar 548 milyon dolar açık meydana geldi. Cari işlemler açığının artmasında dış ticaret açığının 25 milyar 436 milyon dolar tutarında artarak 46 milyar 431 milyon dolara ulaşması etkili oldu.

Bizim için daha önemlisi Merkez Bankası Başkanının son açıklamasıydı. Bu açıklama oldukça manidardı. Çünkü cari açığın asıl nedeninin ucuz döviz olduğunu iddia ettiğimizde ciddi eleştiriler almıştık. Merkez Bankası Başkanı “Döviz fiyatı arttığına göre, Haziranda 7,5 milyar dolar olan açık, Temmuzda 5 milyar dolara düşer” dedi ve adeta bizim iddiamızı doğrulamış oldu. Demek ki cari açığın nedeni ucuz dövizmiş. Bu gerçeğin kabul edilmesi önemli bir gelişmedir. En azından bundan sonraki süreçte cari açıkla ilgili daha yapısal ve etkin tedbirler alınır.

Döviz Girişi ve Cari Açık (Haziran / Ocak - Haziran)                                                              (Milyar Dolar)




 

Haziran

Ocak-Haziran



GİREN DÖVİZ

+9.285

+55.852


Yabancı Sermaye

561

4.853


Bono-Tahvil Hisse Senedi

2.036

16.869


Kredi

4.495

24.358


Kısmi Hata ve Noksan

2.193

9.772


CARİ AÇIK

-7.548

-45.008


Ayrıca, cari açığın Temmuz ayından itibaren düşüşe geçmesini ve yılın ikinci yarısında 25–27,5 milyar dolar dolayında kalmasını beklediklerini dile getiren Başçı, yıl tamamı için cari açık tahminlerinin 70–72,5 milyar dolar civarında olduğunu belirtti. Biz bu tahmini de 2 ay öncesinde yapmıştık.


Merkez Bankası'nın Ağustos ayı ilk beklenti anketine göre de yılsonu cari açık beklentisi 70 milyar 772,1 milyon dolar düzeyinde.

Bu da demek oluyor ki, döviz fiyatının artması ithalatı ve dolaylı olarak cari açığı azaltacak.

Bayramdan sonra Eylül ayının sonundan itibaren iç piyasada bir hareketlilik yaşanacak ve bu yılsonuna kadar devam edecektir. Bu süreçte ihracatçılarımızın kurun yükselmesini fırsat bilerek yeni pazarlar yaratıp üretimlerini artırmaları gerekmektedir. Yakalanacak bu potansiyel ivme ile de herkes için zor geçecek gelecek kışı en az zararla kapatma imkanımız olur diye düşünüyoruz. 

Murat Cemberci - Haber 7
Muratcemberci@unkar.com

 
  • Sayfa :
  • 1
PaylaşTwitter de paylaşFacebook da paylaşDigg de paylaşStumbleupon da paylaşDeliciou de paylaşBuzz da paylaş
10 Ağustos 2011 08:25 - 4 Yorum - 4,726 Okunma Yazdır

Yorum Yaz Bu haberi 4 kişi yorumladı

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum:
... ip adresimin kaydedileceğini
... adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını
... yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu
... yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini
bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım

Biyikli yabancilar

Cari acigi patlatan ozel sektorun asiri ithalati - yillar boyunca yurtdisina kacirdiklarfi milyarlarca dolari turkiyeye sokmanin en garantili yolu kendi paralarini teminat gosterip kredi almis gibi yapip o krediyi turkiyeye sokmak - back to back kredi - Turkiyedeki buyuk yatirimlar icin bu paralarini getirmeleri normal ama ozel sektor parasini getiriyor diye olusan acigi cari acik olarak gormek normal degil - esas kamu cari acik verirse korkmak lazim

Yorumun Devami
  • 11 Ağustos 2011 08:20 - Toplam 0 kisi beğendi.
  • Beğen 

Dert Ettiğiniz Şeye Bakın

Unutmayalım yabancı sermaye daha önceleri faizlerin yükselmesiyle ülkeye girebiliyordu. Üstelik bu paralar hiçbir yatırıma gitmiyor sadece borçları kapatıyordu. Şimdi ise tam tersi faiz oranları sürekli düşüyor. Kredi notumuz istikrarlı bir şekilde artıyor. Hem büyüyor hem de enflasyonu düşüyoruz. Hadi diyelim jonny tony birden çekti parasını (niye çekecekse) olacağı en fazla döviz kurunun artması olacaktır. Döviz kurunun artmasıyla da bugüne kadar hiç bir ülke batmamıştır. Bu sayede sizin şikayetçi olduğunuz ithalat oranı önemli miktarda azalacak ihracat coşacaktır. Piyasalar bir süre sonra dengeye gelecektir. Bu mu yani dert ettiğiniz.

Yorumun Devami
  • 10 Ağustos 2011 12:17 - Toplam 2 kisi beğendi.
  • Beğen 

EKONOMİDEKİ ACI GERÇEKLERİ GÖRELİM

Cari açık çok tehlikelidir Yunanistan dan daha kötü oluruz geçmişi hatırlayınız Sn Demirel 70 sente muhtacız diye bas bas bağırıyordu rahmetli Ecevit döviz gönderin diye işçilere yalvarıyordu Yönetimin en büyük hatası döviz ucuz gösterildi İhracat yapan firmaların birçoğu battı Türkiye ithal mal cenneti oldu şu lüks arabalara bir bakınız bunun acısı çıkmayacak mı? elbet çıkacak Yunanistan AB nin şımarık çocuğu bu hale düşerse bizim halimiz ne olur? tahmin etmek zor değildir ÇÖZÜM ; ithalatı düşürmek, ihracatı artırmak, lüks tüketimi kısmak, yerli üretimi cazip hale getirmek büyük yatırımları geri dönüşümü kısa süreli alanlara kaydırmak istikrarlı bir döviz politikası izlemektir

Yorumun Devami
  • 10 Ağustos 2011 09:16 - Toplam 2 kisi beğendi.
  • Beğen 

SICAK PARA ÇEKİP GİTSE BATIYORUZ ÖYLEMİ........

bazı insanların gerçekleri söylemesi ne kadar güzel bir şey.ekonomimiz pamuk ipliğine bağlıymış.bu rüyadan uyanınca ne olacak peki....

Yorumun Devami
  • 10 Ağustos 2011 08:45 - Toplam 3 kisi beğendi.
  • Beğen 
.

Yorumlar3

  • metin sancak 12 yıl önce Şikayet Et
    DEĞİŞİK BİR MANTIK OLMUŞ. benim bildiğim ve bize öğretilen,cari açığı iki şekilde kapatır ya da azaltırsın.ya ihracaatı artırarak döviz girdisini artıracasın ve bunun için gerekenn ne ise yapacaksın,iç üretim artması için her ne teşvik gerekiyorsa yapacaksın,ya da ithalatı kısacaksın.ithalatı nasıl kısarsın peki,bunun da yolları var:gümrük duvarlarını yükseltmek,PARANI DEVALÜE ETMEK,TASARRUF TEDBİRLERİNİ ARTIRMAK, vb.ikinci yol pek istenmeyen birşeydir.bu nedenle sağlıklı olan birinci yönteme başvuracaksınız kiDURGUNLUK OLMASIN.ŞU AN YAŞADIĞIMIZ GİZLİ DEVALÜASYON 2. yolun seçildiğimni gösteriyor.duvarlar yükseltilemiyor,uluslararası anlaşmalar var,tasarruf edin diyemezsin alıştırdın bir kere bu toplumu tüketin,ev alın araba alın ki ben daha çok vergi toplayayım diyerek tüketime.geriye tek bir seçenek kaldı o da PARANIN DEĞERİNİ DÜŞÜRMEK.kontrol edilebilirse ve kısa süreli olursa eyvallah,ama dizginler bir elimizden çıkarsa siz bilee durduramazsınız artık piyasaları
    Cevapla
  • Emin Arslan 12 yıl önce Şikayet Et
    Cari açık kapatmanın ucuz yolu. Ucuz ekonomistin yada telaşla karar alıp geçici bir çözüm alacak olan bir iktisatçının aklına ilk Döviz kurları ile oynamak gelir. Yazarda bunu marifetmiş gibi söylüyor. Esas olan kalıcı çözüm. Yani İthal ettiğimiz ürünleri yurt içinde üretmek ve hem iç piyasa taleibini karşılamak hem de ihracat yolu ile ithalat - ihracat dengesini sağlamaktır. Yazar mal bulmuş mağribi misali hemen oltaya gelmiş. Tekrar edeyim belki yazar anlar. Marifet döviz kuru artışı ile değil üretimi artırarak cari açığı kapatmaktır. Tabii anlayabilene.
    Cevapla
  • sinan yusuf 12 yıl önce Şikayet Et
    sanki başka yolu yok. cari açığı düşürmek için dövizin fiyatını yükselt,TL pul olsun,hayat pahalılılğı artsın.elin yabancısı döviz faiz borsa arasında sıcak parasıyla oturduğu yerden ülkeye hiçbir katkısı olmadan köşeyi dönsün,cebini şişirsin,çuvallar dolusu parayla çeksin gitsin.bu hep böyle oldu ve de hep böyle olacak gibi görünüyor.yatırım yok,üretim yok.koy parayı faize borsaya dövize yan gel yat.ithalat patlamış.sanki aşırı ithalatı önlemenin üretimi artırmanın başka yolu yok.faiz döviz ve borsa arasındaki her secenek cebinde sıcak parası olan adama yarıyor.adamlar çarkı kurmuşlar çark dönüyor,oluk onlara çalışıyor
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat