Vefat eden işçinin kıdem tazminatı

  • GİRİŞ17.02.2010 23:32
  • GÜNCELLEME17.02.2010 23:32

Resul KURT /Star Gazetesi
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

Vefat eden işçinin kıdem tazminatı

Okurumuz Veli Çaylıkoca,  "Kardeşim 30 Aralık 2009’da vefat etti. Çalıştığı işyerinden eylül ayında emekli oldu. Aynı iş yerinde çalışacağından emekli tazminatı almadı. SSK tazminatı olarak 7.000 TL alabilirsin almak istiyor musun diye sorunca o da hayır demiş. Şimdi vefat ettiği için bu tazminatı alabilir mi?" diye soruyor.

Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin önemli bir unsuru olan sadakat borcunun işçiye sağladığı menfaat olarak kabul edilmektedir.

İşçinin ölümü sebebiyle iş sözleşmesinin son bulması halinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.İşçinin ölümü halinde kıdem tazminatı tutarı, kanuni mirasçılarına veraset ilamındaki hisseleri oranında ödenir. 

İşçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır.

İşyerlerinin devir veya intikali yahut herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi veya başka bir yere nakli halinde işçinin kıdemi, işyeri veya işyerlerindeki hizmet akitleri sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır.

Her ne kadar ölüm halinde kıdem tazminatı alınması mümkünse de, kardeşinizin daha önce emeklilik nedeniyle almadığı kıdem tazminatı hakkı da zayi olmuş değildir. Kıdem tazminatında 10 yıllık bir zaman aşımı vardır. Dolayısıyla emekli olduğu tarihte almadığı kıdem tazminatının veraset ilamındaki hisseleri oranında mirasçılarına ödenmesi gerekir. İşverene başvurmanızı tavsiye ederiz.

***

Askerlik borçlanmasıyla emeklilik

01-04-1987 işe giriş, 1984'te askerlik yaptım ve 2010 ocak ayına kadar çalıştım. Gün sayım 7.200 olup ne zaman emekli olabilirim? Mustafa Erol

Değerli okurum, askerden sonra ilk defa sigortalı olmanız dolayısıyla sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süresi kadar geriye gidecektir. Bu durumda 49 yaşını, 25 yıl sigortalılık süresini ve 5300 gün prim sayısını tamamlayarak SSK'lı (4/a) olarak emekli olabilirsiniz. Prim gün sayısını tamamlamışsınız ancak 49 yaşınızı ve 25 yıl sigortalılık süresini de tamamlamanız gerekir.

***

Yaşlıların emekliliği

Annem 01.05.1954 doğumlu. 1971 sigorta girişli ve 800 gün ödenen primi mevcut. En kısa zamanda kendisini nasıl emekli yapabiliriz? Mert Aydın

Değerli okurumuz, annenizin 1971 tarihinde ilk defa çalışmaya başlamış olmasından dolayı 50 yaşını, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3.600 gün sayısını doldurmak suretiyle emekli olabilecektir. Bu durumda gün sayısını 3.600 güne tamamlayarak (ayrıca son 3,5 yıl SSK'lı olarak çalışması koşuluyla) kısmi aylık bağlanabilecektir.

 

Yorumlar10

  • Aslı 6 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba benım babam 2014te emeklı oldu emeklıyken we olmadan oncede aynı yerdeydı babam nisan ayında vefat ettı fakat bu ıs yerınde degıldı . Tazmınat 15bın oldugunu soledıler verasetcılerı olarak bız dava dusunuyoruz cunkı bıze karsı taraf tazmınatı 15aya bolabılecegını soyluyor ne yapabılırım
    Cevapla
  • Serpiş 7 yıl önce Şikayet Et
    Mrb 1 yıl önce eşim vefat etti çalıştığı şirket bize kıdem tazminatını ödemiyor bunun için nereye kime şikayet etmem gerekiyor?
    Cevapla
  • Ayhan dokumaci 7 yıl önce Şikayet Et
    Babam 1978 senesinde emekli oldu ancaktazminati alamadan. Vefat etti.bütün kardeşlerim payını aldı ben yurdışında yaşadığım için habersizdim.bu benim mazeretin olup payıma düşeni alabilir mi yim teşekkürler
    Cevapla
  • duygu 8 yıl önce Şikayet Et
    mrb benim eşim 19.03.2017 de vefat etmiştir. İş yerinle iltibata geçince bize 2.000 tl yatıracaklarını söylediler ama eşim 3 sene çalıştı . hesapladığım kadarıyla bize 6.000 tl yatırmaları gerekiyor. bunun için neler yapmalıyım ???
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Lale 8 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba babam bir ay önce vefat etti Almanya'da yaşıyordu kendisi ve Alman vatandaşıydi noterden Almanya'da yaşayan bir akrabamiza vekalet verdik oradaki hesapları hayat sigortası vs için kabul etmediler mahkemeden veraset ilanı gerekliymis bu ilanı gonderirsek hesabı alacakları vs arabamızın üzerine mı yaticak bizim aile fertlerinin üstüne mı ?Çalıştığı iş yeri iflas etmişti bir kaç ay sonra kapanacakti oradan tazminat gelir mı ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat