Brezilya'da Kurban…

  • GİRİŞ26.10.2012 09:08
  • GÜNCELLEME26.10.2012 09:08

Ne işin var kardeşim dünyanın o uzak coğrafyalarında sorusunun haklı tarafları olabilir. Ama bu soruyu öncelikle vaktiyle oralara kadar giden Lübnanlı ve Filistinli Müslümanlara sormak gerek. Çünkü biz onlar var diye oralara gitmeye niyetlendik.

Değişik zamanlarda ve özellikle de 70'lerde Lübnan'da yaşanan iç savaş sırasında ülkeyi terk edenlerden bir kısmı Brezilya'ya gelip yerleşmişler. Orta Doğu'dan gelip Brezilya'ya yerleşen nüfusun ağırlığı Hıristiyan Araplardan oluşsa da, aynı şekilde gelen Müslümanlar da var.

IGMG Sosyal Yardım Derneği Hasene, Brezilya'da ilk olarak yapacağı Kurban faaliyeti için Foz Do İguaçu'yu tercih etmiş bu Bayram. İstanbul'dan başlayan yolculukta IGMG Sosyal Hizmetler Başkanı  Ali Bozkurt ile birlikteyiz. Daha önceden hazırlıklar için oraya ulaşan Kuzey Hollanda Milli Görüş Teşkilatı'ndan Mustafa Hamurcu orada bizi bekliyor.

Kurban Bayramı'nda Brezilya'ya gitmekten bahsettiğim çoğu kişi bu işe pek anlam veremedi önce. Öyle ya, Kurban Bayramı ve Brezilya, ne alakası var diyor gibilerdi. Bu arada Brezilya ve Karnaval şakaları yapanların yanında, olaylı bir şekilde takımında ayrılıp Brezilya'ya dönen futbolcu Alex için gidip gitmediğimi soran bile oldu.

Oysa mesele basitti. Dünyanın çeşitli coğrafyalarında faaliyet gösteren IGMG Sosyal Yardım Derneği Hasene, Brezilya'ya da ulaşmış ve orada yaşayan Müslümanlarla tanışmak ve kaynaşmak için de ilk adım olarak Kurban faaliyetini tercih etmişti.

Evet, dünyanın hemen her tarafından olduğu gibi, Güney Amerika'nın ve artık dünyanın önemli ülkelerinden birisi olan Brezilya'da da Müslümanlar yaşıyor.

180 milyonluk Brezilya'da yaşayan Müslümanların sayısı ile ilgili değişik rivayetler var. Nüfusun yüzde 1'inden yani yaklaşık 2 milyon Müslümandan bahsedenler olduğu gibi, 8 milyon olduğunu söyleyenler de var. Ancak Foz Do İguaçu'da tanıştığımız Müslümanlar bu rakamın doğru olanının yaklaşık 4 milyon olduğu kanaatindeler.

Foz Do İguaçu, Brezilya, Arjantin ve Paraguay sınırında bir yerde. Yani aslında üç ülke sınırının birleştiği bir coğrafyadayız. Bize oldukça garip gelebilecek bir tarafı var bu işin; Brezilya'da oturup, Paraguay'daki işine, gerektiğinde yürüyerek gidebilen insanlar var Foz Do İguaçu'da. Çünkü arada sadece bir köprü var.

260 bin civarında bir nüfusa sahip olan şehirde 15 bin civarında Müslüman yaşıyor. Çoğunluğu ticaretle uğraşan Müslümanların kendi aralarında yardımlaşarak yaptırdıkları çifte minareli ve kubbeli bir cami var Foz Do İguaçu'da. İlgi çekici olabilecek bir husus, camide 5 vakit hoparlörden ezan okunuyor olması.

Camii cemaati içerisinde oluşturulan Foz Do İguaçu İslam Kültür ve Yardımlaşma Merkezi, camiin ihtiyaçlarını temin etmenin yanında yardıma muhtaç insanlarla ilgilenmek ve gerekli yardımları yapmak niyetiyle oluşturulmuş.

Bugün Brezilya'da Kurban Bayramı'nın ilk günü. Yani, sizler bu satırları okurken biz de Ali Bozkurt ve Mustafa Hamurcu ile birlikte Brezilyalı Müslümanlarla birlikte Bayram Namazını eda ettikten sonra, kurbanlıkların kesim ve dağıtımına nezaret ediyor olacağız.

Kurban Bayramı'nda burada olmaktan maksat sadece kurban kesmek değil. Esas mesele Brezilya'da yaşayan ve varlıkları konusunda çok fazla bilgi sahibi olmadığımız Müslümanlarla tanışma ve yakınlaşma. Malum, Kurban yakınlaşma demektir ve Hasene, Foz Do İguaçu'da yaşayan Brezilya Müslümanları ile yakınlaşmak için ilk adımları atmış bulunuyor.

Evet, Brezilya Müslümanları ve bölge ile ilgili çekici ayrıntıları sonraki yazılarda aktarmak üzere, şimdilik bu kadar.

Mübarek Kurban Bayramınızı tebrik ediyor ve hepimiz için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hakk'tan niyaz ediyorum. 

 

Ekrem Kızıltaş - Haber7

ekremkiziltas@gmail.com

Yorumlar1

  • İbrahim Dursun 11 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede ki müslümanlar dünya nın ucra köşelerine... içerde sıkıntıları olmalarına rağmen,çok şükür türkiyede ki müslümanlar ,dünya nın ucra köşelerine hizmet amaçlı gidiyorlar/gitmeye gayret ediyorlar....osmanlı ortada yok .amma velakin islam olmanın,osmanlının varisleri/torunları olmalarının şuuru içinde dünya nın dört bir yanına ellerini/kollarını(!) uzatmaya çalışıyorlar.bu gerçekten bizler için mutluluk verici bir durum.emeği geçen herkesi tebrik eder kurban bayramınızı kurlarım.kurban bayramınız hayırlı olsun!hayırla dolsun!amin....vesselam
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat