Erdoğan ile Kurtulmuş'un ortak yönleri

  • GİRİŞ13.07.2012 15:43
  • GÜNCELLEME14.07.2012 15:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2007'den beri beraber siyaset yapmak istediği ve dün resmi olarak "bütünleşelim" teklifini sunduğu Numan Kurtulmuş ile çok sayıda ortak yönü var. Bu ortak yönlerin bazıları, Erdoğan'ın Kurtulmuş'u "neden ısrarla yanında görmek istediği" yönündeki sorulara yanıt verecek nitelikte.

Erdoğan ve Kurtulmuş isimlerinin koyulma sebepleri, eğitim hayatları, siyasi yaşamlarında geçtikleri rahle-i tedrisat ve sosyal yaşantılarından oluşan on maddelik ortak özellikleri, iki liderin kısa biyografisi olarak okumak da mümkün...

- Erdoğan 1954, Kurtulmuş 1959 İstanbul doğumlu olsa da kökleri Karadeniz'e dayanıyor. Erdoğan, "Rizeli Tayyip Efendi'nin" torunu olarak dedesinin memleketi Rize-Güneysu'dan, Kurtulmuş da binbaşı dedesi Numan Bey'in memleketi Ünye'den hiç kopmamış. İki ismin de dedelerinin isimlerini alması da bir diğer ortak özellikleri...

- Erdoğan da Kurtulmuş da Fatih'teki İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun. Yolları ilk defa burada kesişiyor zaten. Dönem olarak Erdoğan 5 yıl önce mezun olsa da ikili çok başarılı oldukları münazara takımında İstanbul İmam Hatip Lisesi'ni başarıyla temsil etmeleriyle biliniyor.

- İki lider yüksek öğrenimde de ekonomi alanlarını tercih etti. Erdoğan, Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'ndeyken siyasete atıldı. Refah Partisi'nin Beyoğlu teşkilatında görevler aldı. Kurtulmuş ise İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdikten sonra akademik kariyer yaptı. 2004 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde profesör ünvanını aldı.

- Erdoğan ve Kurtulmuş'un siyasi kariyerlerinin çıkış noktası aynı koltuktan geçti; Milli Görüş partilerinin İstanbul İl Başkanlığı... Erdoğan, 1985 yılında Refah Partisi İstanbul İl Başkanı olduğunda "geleceğin siyasi lideri" olarak anılmaya başlanmıştı. Kurtulmuş ise kapatılan Refah Partisi'nin yerine kurulan Fazilet Partisi'nin 1998 yılında İstanbul İl Başkanı oldu ve kendisi için de benzer yorumlar yapılmaya o zamanlarda başlandı. Kurtulmuş daha sonradan Genel Başkanlığını yaptığı Saadet Partisi'nin ilk dönemlerinde il başkanlığını da yürüttü.

- İkilinin en bilinen ortak yönü geçtikleri rahle-i tedrisat. Erdoğan da Kurtulmuş da siyasetin Hocası Necmettin Erbakan'ın "gözde öğrencileri" popüler deyimle "prensleri" olarak ön plana çıktı.

- Her iki lider de zamanla Erbakan'ın siyasi partilerinden ayrıldı. Erdoğan, Fazilet Partisi kapatılınca AK Parti'yi, Kurtulmuş ise Saadet Partisi Genel Başkanlığı'ndan istifa edip HAS Parti'yi kurdu.

Erdoğan ve Kurtulmuş sosyal yönleriyle de ortak yönlere sahipler.

- Erdoğan da Kurtulmuş da fırsat buldukça maçlarını takip edecek kadar Fenerbahçeli... İki lider, diğer takımların taraftarlarını gücendirmemek için Fenerbahçe maçlarına gitmiyor fakat Milli Maçlarda ise boy gösteriyorlar.

- İki siyasi lider edebiyat ve şiire çok yakın olduklarını her fırsatta gösteriyor. Erdoğan konuşmalarında Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Ziya ve Ziya Paşa'dan örnek sunarken Kurtulmuş da aynı isimlerden alıntılar yapıyor. Erdoğan gençlere Necip Fazıl üzerinden öğütler verirken, Kurtulmuş ise liseli gençliğe Mehmet Akif'i iyi okumalarını tembih ediyor.

- Erdoğan ne kadar sigara düşmanı ise Kurtulmuş da benzer yönde tavır takınıyor. Çevresindeki sigara tiryaklerini bırakmaları için her fırsatta uyarıyor.

- Siyaset her ne kadar Ankara üzerinden yapılsa da iki isim de tam bir İstanbul sevdalısı... Erdoğan doğup büyüdüğü Kasımpaşa'dan kopmadı. Kurtulmuş ise 1959'da Fatih'te dünyaya geldiği mütevazi apartman katından hiç ayrılmamış.

Şimdi tüm gözler ortak yönlerin bu iki isminin ortaklaşa yapacakları siyasette. Bekleyip göreceğiz..

Ersin Çelik - Haber 7
ersin.celik@haber7.com

twitter.com/ersinceliq

Yorumlar11

  • abuzeremmi 11 yıl önce Şikayet Et
    numan hoca . boyunun uzunlugundan baska ortak yonlerini goremedim
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • İbrahim Dursun 11 yıl önce Şikayet Et
    kutulmuş ne demişti?!. -harun gibi gelip, karun gibi gitmeyeceğiz!.-....vesselam
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • saffet sancak 11 yıl önce Şikayet Et
    ...... numan kurtuluş daha akademik ,tayyip erdoğan ise daha halk gözüküyor.sonuçta erdoğan çok büyük bir adım attı iki lider enaniyetlerini bir kenara bırakarak tarihi adım attılar.inşallah hayırlara vesile olur.numan kurtulmuş teoriden pratiğe ,erdoğan ise pratikten teoriye doğru yol katemiş oldular.her iki lideri de kutluyorum ama gerçekten bundan en büyük kazancı milletin elde ettiğini düşünüyorum.nefsini kardeşini tercih etme hasletine sahip liderlerimiz oldukça yolumuz açık.
    Cevapla
  • Ebu-Yunus 11 yıl önce Şikayet Et
    bu kadar körlük çok değil mi?. hakta değil batılda birleştiler. milleti değil kendilerini düşündüler.akp bitmek üzere ve tek alternatifi has partiydi. şimdi ne olacak? tüm vatandaşlar rte ne derse ona tabii olacak. yanlış veya doğrular onun iki dudağı arasından çıkan sözlerle kıyaslanacak. ne derse doğru sayılacak. yanlış yapınca uyaran olmayacak. ''birbirinizi rabler edinmeyin'' ayeti kerimesi demek ki anlaşılmamış.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • kenan cahit 11 yıl önce Şikayet Et
    tarih bilinci ve unutkanlık.... bizim milletimizde tarih bilinci öylesine düşük ki numan bey'in 1 yıldır akp'ye karşı yürüttüğü muhalefeti unutur oldular. ne gariptir ki milletimizin karizmatik şahsiyetlere olan düşkünlüğü de öylesine yüksektir ki adamın mazisi bir anda unutuluverir. yazık... bunları yemek yutmak sağlam bir boğaz ve mide gerektirir...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat