Müslüman boykot bilmez de bu ne?

  • GİRİŞ07.05.2014 07:56
  • GÜNCELLEME07.05.2014 07:56

Meselenin özü çok basit. Her şeyi toplumsal olarak görüyoruz. Bir şey olacaksa tüm toplum aynı anda hareket etmeli düşüncesindeyiz. Halbuki her toplumsal olay aslında bireyselden başlar.

Rahmetli Erbakan hocanın dediği gibi “bir çiçekle bahar gelmez ama her bahar bir çiçekle başlar”. Bu nedenle aslında boykotun elimizde olan en büyük silahlardan biri olduğunu asla unutmamalıyız.

Sizin kutsalınıza zarar verilirse bu ağrınıza gitmez mi? O halde tek kutsalı para olan bu insan kılıklıları ondan mahrum etseniz ne kadar zarar vereceğiniz idrak edebiliyor musunuz?

İşte böyle bir durumda Fransa'lı Müslümanlar boykotun, bireysel hareketin önemini kavramış ve büyük işler başarmıştır.

En çok izlenen kanallardan birinde Pekin Express adlı bir şov programı var. Yarışmacılar Asya'nın bir ülkesinden tek kuruşları olmadan binbir zorlukla Pekin'e gitmek zorundalar. Program bu yıl 10. yılında.

Ancak kanal büyük bir hata yaparak bu yılki çekimleri Myanmar'da (Birmanya) yaptı. Ancak tahmin edeceğiniz gibi orada yaşanan katliamlardan tek bir kelime bile etmedi. Halbuki 2007'de aynı kanal orada yaşananları katliam olarak değerlendiriyor ve dünya seyrediyor diye şikayet ediyordu.  (röportajı izlemek için: http://www.m6.fr/emission-66_minutes/videos/58974-birmanie_silence_on_tue.html

Dünyanın en çok şiddete uğrayan Arakanlı Müslümanları görmezden gelmesi burada yaşayan Müslümanların ve duyarlı Fransızların tepkisini çekti.

Ancak kanal tepkilere aldırış etmeden programı yayınlanamaya devam etti. Helal gıda sahtekarlığını bir çok kez deşifre eden www.al-kanz.org adlı site ise bu sefer sürekli bu programa karşı yazılar yazdı Müslümanları tepki vermeye çağırdı. Çarşamba akşamları yayınlanan program için gündüzden programın resmi hashtagı olan #PEKINEXPRESS i kullanarak katliam resimlerinin program resimlerinin önüne geçmesini sağladı.

Onun bu duyarlılığı sayesinde Müslümanlar programa sponsor olan şirketlere tepki mailleri göndermeye başladı. Sonuç beklentilerin de üzerindeydi. 10 yılın en kötü izlenme oranını yaşayan program üstelik 4 büyük ana sponsorunu kaybetti. Bu seneki çekimler çok pahalıya mal olmuş. Yapımcı programı iptal etmek istemiyor.

Halbuki Müslümanlar ve duyarlı vatandaşların tek isteği vardı. Programa bir şekilde orada yaşanan katliamlar eklenebilir ve sorun bir kez daha gündeme getirilebilirdi. 

Kanal ve yapımcı şimdilik sessizliği tercih etmiş görünse de izlenme oranları yerlerde sürünen kanal “twitter barometrede” 1. Sırada! Yani Çarşamba günleri en çok konuşulan program oluyor. Bu diğer programlar için gurur verici olurken reyting oranı yerlerde sürünen bir programın twitterde 1. Olması çok olumsuz tepkiler olduğunu gösteriyor.

O yüzden sizlerden ricamız bugün Fransızca bilemeseniz de http://www.twitter.com/alkanz  hesabını takip edip destek olmak ve özellikle de #PEKINEXPRESS hashtagını kullanarak (Türkçe yazabilirsiniz) Arakan katliamının resimlerini Fransızlara göstermek!

Program ile ilgili bilgi almak isteyenler Arakan'da yaşananları muhakkak görmeli. Bizler saman alevi gibi birden yanıp sönen değil uzun vadeli stratejik tepkilerimizi ortaya koydukça çok daha güzel sonuçlarla karşılaşabiliriz.

Fatih Karakaya - Haber 7
karakaya.fatih@gmail.com   

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat