Fransız milletvekilleri Uygurlara destek için kampanya başlattı

  • GİRİŞ21.09.2020 16:16
  • GÜNCELLEME23.09.2020 09:27

Fransız bağımsız Milletvekili Aurelien Tache önderliğinde başlatılan imza kampanyasında ünlü Mulan filminin Fransa’da yayınlanmasının yasaklanması istendi.

 

 

Aurélien Taché, Change.org platformunda yayınlanan bu metinde, son Disney yapımı olan "Mulan" filminin jeneriğinin sonunda, Çin’e Sincan Uygur Özerk Bölgesi Çin Komünist Partisi Propaganda Bölümüne ve özellikle de Tourfan Kamu Güvenliği komitesine teşekkür edilmesine tepki gösteriyor.

"Ancak, Çin Komünist Partisi'nin ve özellikle Sincan'daki yerel makamların, kuzeybatı Çin'in bu özerk bölgesinde Uygur nüfusuna karşı devam eden bir soykırımdan suçlu oldukları artık açıktır," ifadeleri yer alıyor.  

 

 

Çin'in zorla kısırlaştırma, toplu gözetleme, sınır dışı etme ve toplama kamplarında gözaltına alma suretiyle buralarda zülüm yapılıyor. Fransız milletvekiline göre bu nüfusun 12 milyon üyesi etnik köken, dil ve din nedeniyle bu şiddete maruz kalıyor.

Pekin'in bahsettiği yerlere mesleki eğitim merkezleri diye dünyaya sunsa da aslında toplama kampları olarak biliniyor.

Bazı sahneler kampların yakınında çekilmiş

Öte yandan filmin birçok sahnesinin Pichan kasabası yakınlarındaki Kumtağ çölünde çekilmiş.  Yani, çekim yerlerinden sadece birkaç kilometre uzakta Shanshan Bölgesi sözde Mesleki Eğitim Merkezi var. Bu kampın en ağır kamplardan biri olduğu biliniyor.

Gelen bilgilere göre Tourfan’ın kamu güvenliği departmanı bu tür yaklaşık 15 toplama kampını yönetirken, Disney ona teşekkür etmekte tereddüt etmemesi tepkilere neden oluyor. Böylece bu ABD şirketi binlerce Uygur'un sınır dışı edildiği, saldırıya uğradığı ve iradelerine karşı alıkonulduğu Çin’e destek vermiş olması kabul edilemez bir durum.

Disney suç ortağı oldu

Aslında imza kampanyasını başlatan milletvekili de tüm bu nedenlerden dolayı, Amerikan devi Disney'i şu anda Pekin'in Uygur nüfusuna karşı yürüttüğü etnik ve kültürel yok etme operasyonunda suç ortaklığı olmakla itham ediyor.

İlginç bir şekilde Batı kamuoyunda Çin’a karşı kampanyalar daha güçlü bir şekilde çıkıyor. Daha önce sosyal medyada #BoycottMulan ile kampanya başlatılmış ve büyük destek görmüştü.

İmza kampanyası da işte burada devreye giriyor. Çin’e karşı baskıları devam ettirmek niyetindeler. Film Fransa’da Aralık ayında ünlü online video platformunda yayına çıkacak. İptal edilmesi için çok güçlü tepkiler gerekiyor. Ancak şu anda bu tepkilerin sesi yeteri kadar duyulmuyor.

İmza kampanyasını başlatan milletvekili

Bu arada ara not olarak verelim. Aurelien Tache, 2017 yılında Macron’un partisinden milletvekili olarak seçildi. Ancak geçtiğimiz mayıs ayında 16 milletvekili ile partiden istifa ederek ayrı bir grup kurdu. Macron’un Müslümanlara ve Türklere karşı amansız saldırısına aklıselim cevap veren nadir milletvekillerinden biri. Türkiye aşığı denemez ama orta yol bulmakta zorlanmayacağımız biri. Türkler yakından takip edip destek olması gerekir.

Uygur meselesi siyasi çekişmelere kurban gitmesin

Öte yandan Uygur meselesine yakından baktığımızda ABD’nin özel bir ilgi gösterdiğini görüyoruz. Bu nedeni ise açık bir şekilde Çin ile siyasi çekişmesi olduğu aşikar. Yoksa ABD’nin umurunda mu Uygular? Ortadoğu’da milyonlarca Müslüman’a zülm etmiş ABD en son konuşacak kişidir.

Avrupa’da ise konu çok hassas. Başta Fransa olmak üzere birçok ülke Çin ile kavgaya karışmak istemiyor ve çok cılız açıklamalar yapıyor. Ancak kamuoyunda daha büyük hassasiyet var. Hatta Çin büyükelçiliğinin attığı her twette binlerce Uygurları destekleyen yorumlar yazılınca elçilik yorumlara kapatmak zorunda kalmıştı.

Öte yandan Müslüman dünyasında ise Çin’in yardımlarına muhtaç, yaptığı yatırımlar ile atakta kalan ya da Türkiye’ye karşı özel husumeti olan ülkeler Çin’in bu zulmünü destekleyen bildiriye imza atmak zorunda kaldı.

Türkiye’de de konu çok gündeme geldiği söylenemez. Elbette bazı açıklamalar konunun takip edildiğini gösteriyor ama Türkiye yine yalnız kalıyor.

Bizzat Türkiye’nin çok farklı zulümlere dahil olmasını isteyen ülkeler var ki. Suriye, Arakan, Filistin, Keşmir ve daha nicesi. Maalesef Türkiye’nin yeni bir cephe daha açması pek mümkün görünmüyor.

Ancak sivil toplum örgütleri bu konuda görüşlerini açıklamaya devam etmeli ve hükümetin elini güçlendirmelidir. Belki de Mulan filmi, Türkiye’de de yasaklanması için girişimler yapılmalıdır.   

Yorumlar1

  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef doğu türkistandaki kardeşlerimize sahip çıkılamıyor olduğunu görüyorum, peki neden böyle, anlam vermek zor.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat