Önce Türk'ün mayasını bozdular

  • GİRİŞ03.07.2009 14:19
  • GÜNCELLEME03.07.2009 14:19

Geçtiğimiz aylarda Türk Dünyası Belediyeler Birliği için “Balkanlar ve Türkiye: Göç, Şehir ve Yerel Yönetimler” başlıklı bir araştırma yapıyorduk. Çalışma grubunda bir Türklük tartışması başladı.

Hangi Balkan ülkeleri Türk Dünyası içerisinde zikredilecekti. Bosnalılar’ın Boşnak,  Arnavutluk’ta yaşayanların ve Kosovalılar’ın Arnavut olduğunu bilmeyen yoktu. Soruna ulus-devlet penceresinden bakılınca kendiliğinden çözümsüzlük alanına girilmiş oluyordu. Sorun büyük ve çetrefilliydi ve bir çırpıda aşılacak gibi görünmüyordu.

Sonunda çözümü, Türkü, Osmanlı Türkü yapmakta bulduk. Hâlihazırda bölgede milliyetçiliği en önde olan ve Türkiye’ye en mesafeli duran Arnavutlardır. Ancak, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Balkanlar’daki önemli sıkışmalarda Müslüman Arnavutlar anavatan olarak Türkiye’yi bilmiş ve buraya göç etmişlerdi. Buradan anlaşılıyor ki, ırk temelli Türk tanımı, bizim, Türk’ü açıklamaya yetmiyor.

Yıllar önce, Avrupa’da Türkler üzerine yapılan bir sempozyumda bir bilim adamı Gagavuzlar’dan” bahsederken, “Hıristiyan Türkler” diye bir tanımlamada bulunmuş. Bunun üzerine, salondaki bir müzakereci şiddetle bu tanıma karşı çıkmış ve yanlışlığını anlatmaya çalışmış; “Biz Batılılar yüzyıllardır Türk’ü Müslüman olarak biliyoruz, Hıristiyan Türk diye bir şey olamaz” demiş. Bu örnek Osmanlı Türk kelimesinin bizde ve Batı’da neye karşılık geldiğini izah bakımından önemlidir.

Kanaatim odur ki, Osmanlı Müslüman tebasının ortak adı Türk idi.  Osmanlı’nın kendi tebası olan milletlerin varlığını kabul etmede bir kompleksi yoktu. Türkü, Arabı, Acemi, Kürdü, Boşnakı ve Arnavutu, hatta Hıristiyan tebayı öz milletinin parçası sayardı. İmparatorlukların yapısı böyledir.

Özellikle, Avrupalılar Müslüman devlet olarak sürekli Osmanlı ile muhatap oldukları için, Müslümanlıkla Türklüğü özdeşleştirmiş olmaları normaldir; bunda yadırganacak bir durum yoktur.

Onlarla sürekli mücadele eden, İstanbul’u alan, Viyana’yı kuşatan güç aynı güçtü ve Müslüman’dı.
1910’lu yıllarda Balkanlardaki Bulgar ve Sırp çetelerinin, 1990’lı yıllarda Bosna savaşında Sırp Çetniklerin, daha yakın geçmişte Arnavutlarla savaşan Sırpların zihinsel arka planında aynı öfke vardı.

Dile getirilen söz de aynıydı. “Türkleri bu topraklardan çıkaracağız.” Kemal Karpat, Batı zihnindeki Türk ve Müslüman algısını Haçlı Savaşları’na dayandırır. Kelimeler ne kadar yeni olursa olsun, algı aynı algıdır.

Türkiye Cumhuriyeti kurulurken, Türkiye ve Türk anlamları eskisi gibi şümullü tutuldu. Fakat Cumhuriyetin ilk yıllarından başlamak üzere, ulus-devlet oluşturma çabası sürerken aşırı milliyetçi ve Türkçü bir Türkiye ortaya çıktı. Türkün daraltılan anlamı şimdi Türkiye’ye sıkıntı veriyor.

Özellikle, Türkiye devletinin iradesine yön verenler Balkanlar’da topraklarını kaybetmiş bir zümre idi. Bu yıkımın etkisiyle eldeki tek toprak parçasını da kaybederiz düşüncesi ile kurucu irade, milliyetçilik konusunda aşırı gitti ve Anadolu’nun onlarca milletten oluşan kozmopolit kimliğini inkar etti.

Bugünlerde sivil ve asker kesimlerinde Türkiyeli veya Türkiyelilik kavramı dillendiriliyor. Demek ki, bugünkü Türk, anlam olarak Türkiye’de yaşayan herkesi kuşatmaya yetmiyor. Kuruluş yıllarından başlayarak, Türk’ün anlamı, olduğu gibi korunsaydı, bugün başka bir arayışa ihtiyaç kalmayacaktı. Ne zaman ki, Türk, ırk olarak yüceltildi, diğer ırklar da kendilerini yüceltme yarışına girdiler. Bu durumda Türk adı bir kavim adı ile sınırlandırılmış oldu.

Bundan sonra yeni bir kavram üretmek mi daha kolay olacak, yoksa Türk’e eski şümullü anlamını geri kazandırmak mı; onu zaman gösterecek. Türk’ün anlamı bozulmasaydı bugün daha rahat olacaktık.


İhsan AKTAS / Haber 7
ihsanaktas@gmail.com

Yorumlar11

  • ALPEREN 14 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı bir Turk-Islam medeniyetidir!. Turk milletine dusmanlık besleyenlerin bi kalkanıda osmanlı.neymis osmanlıda millet kavrami yokmus falan.dogru gorunuste bi ulus devlet yoktu ama osmanlı Turk oldugunu unutmadı asla.osmanlıda kullanılan mavi bayrak Turklugu temsil eder.kızıl elma ulkusu osmanlıda da mevcuttur.basılan bagzı paralarda bozkurt resimleri vardır..
    Cevapla
  • Ali Yörükoğlu 14 yıl önce Şikayet Et
    Keyf-i şahanem ırkçılık murad etti:). A.Vefik Paşa valiliği sırasında esnafı geziyormuş. Bursa kozmopolit bir kent olduğu için kime sorduysa Rum, Ermeni, Arap, Arnavut, Çerkes, Gürcü çıkıyormuş. Köşede sessiz sedasız duran birine seslenmiş: "Sen kimlerdensin?" Adam utanarak "Ben Türk'üm" deyince "Neden söylemeye çekiniyorsun, bak ben de Türküm" demiş.. Adamın hala çekindiğini görünce, "Yahu bunda utanacak ne var?..Padişah da Türk" deyince adam dayanamamış "Estağfurullah Paşam."
    Cevapla
  • Metin Yazar 14 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı-2. "Ne zaman ki,Türk, ırk olarak yüceltildi, diğer ırklar da kendilerini yüceltme yarışına girdiler." Bu iddia biraz havada kalıyor.Türkler bu yarışa en son katılan kavimdir. Orta zamanlarda devlet ricali tarafından sadece asi Türkmenler (kaba Türkmen,kalleş Türkmen vs şeklinde)tahkir edilirken,sonraları bu hakaretler tüm Türk(men)lere yapılır oldu.Parçalanma sürecinde bu aşağılamalar artarak devam etti.Irkçılık yapanlar ırkçılığı kendilerine ırkçılık yapanlardan öğrenmişlerdir..Ve boynuz kulağı geçmiştir
    Cevapla
  • Metin Yazar 14 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı-1. Osmanlı Türkleri başta hanedan üyeleri olmak üzere Türkmen olduğunun bilincindeydi.İlk dönem tarihçilerinde de bu açıkca görünüyor.Daha sonra devlet imparatorluk haline gelince bu kavram tabii olarak kullanılmaz oldu.Doğrusu da oydu. Ama batılılar Osmanlıya sonuna kadar Türk imparatorluğu demeye devam ettiler.Ortaylı hocaya göre Osmanlılık denilen şey en uzun yüzyılın ürünüdür.Ve halk hiç bir zaman kendisine Osmanlı dememiştir.Osmanlı sadece hanedandır.
    Cevapla
  • Metin Yazar 14 yıl önce Şikayet Et
    Türk-2. Bizanslılar Orhun anıtlarının dikilmesinden iki asır önce Ayasofya başta olmak üzere muhteşem eserler yaptılar.Roma eserleri hala tüm azametiyle yaşıyor.Mısır medeniyeti piramidlere imza attı.Örnekler saymakla bitecek gibi değil.Biz ancak İslamlaştıktan hem Ortaasya,hem İran,hem Hindistan ve hem de Anadolu'da eserler vermeye başladık.Osmanlı bunun zirvesi oldu.İslamı Türk'ten çıkarın geriye pek bir şey kalmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat