Milletimiz atom bombası istiyormuş
- GİRİŞ08.04.2012 09:04
- GÜNCELLEME08.04.2012 09:04
Ülkemizin seçkin düşünce kuruluşu Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nin (EDAM) geliştirdiği bu soru, TNS araştırma şirketi tarafından, 3 Şubat ile 6 Mart arasında Türkiye’nin 18 ilinde, yaşları 18’in üzerinde 1500 deneğe soruldu.
Nükleer silah sorusu etrafında bir araştırma ilk kez yapıldı Türkiye’de...
Ve şimdi birçoğunuzun, “Bu kadar yakın ve gerçek tehdidin arasında, ülkemiz acil çözüm bekleyen meselelerle uğraşırken şimdi Türk atom bombası gibi fantastik bir konuda soru sormak da nereden çıktı?” diye düşündüğünü hissediyorum.
Varsa, bu düşüncenizi değiştirmenizi salık veririm.
“Türk’ün atom bombası”, kimilerine erken gelse de, asla marjinal bir tartışma olarak görülmemelidir. Gerçi doğrudur, şu an sokaklarda “Atom bombası isteriz” ya da “İstemeyiz” diye gösteri yapanlar, televizyonlarda bu iki fikrin saflarında kapışanlar yok. İnsanlar bu konuda görüşlerini ancak sorulunca söylüyorlar.
Mamafih yakın bir gelecekte İran, her geçen gün biraz daha ilerlediği nükleer eşik ülkesi olma yolunda menzile varırsa, ardından daha da ileri giderek kendi çölünde bir nükleer deneme yaparsa, yani yumurta kapıya dayanırsa, bu konu tartışma gündemimize kendiliğinden girecek.
Dolayısıyla muhtemel bir “Türk’ün atom bombası” tartışmasına hazırlı olmakta yarar var.
Bunu kaydettikten sonra, şimdi buyurun “Atom bombası ister misin, istemez misin?” sorusuna ne cevap verilmiş, ona bakalım.
Deneklerden yüzde 54’ü Türkiye’nin kendi nükleer silahlarını geliştirmesi gerektiğini söylemiş.
Milletin çoğunluğu, sorulduğunda “Atom bombamız olsun” diyor.
NATO’nun nükleer şemsiyesini Türkiye için güvenli ve yeterli bulanlar ise yüzde 8,2 gibi son derece düşük bir oranda kalmış.
Diğer taraftan yüzde 34,8 gibi önemli orandaki bir azınlık, “Türkiye’nin her koşulda nükleer silah geliştirmesine karşı olduğunu” belirtmiş. Deneklerin yüzde 3’ü de “Cevap yok” demiş.
Bu araştırma, Türkiye’nin varsayılan nükleer silahlanma seçeneğine, kamuoyunun verebileceği potansiyel bir desteğin mevcut olduğunu ortaya çıkarıyor.
Nükleer silahlanma seçeneğine kati surette hayır diyenlerin, azınlıkta kalsalar da göz ardı edilemeyecek bir oranda olduklarını ayrıca dikkate almak gerekiyor.
Ama hepsinden de ilginci, Türk kamuoyunda NATO’ya güvenin çok düşük düzeyde olduğunun bu araştırmayla bir kez daha görülmesidir.
Yorumlar1