Ruslar, İdlib’de ateşkesi yeniden bozma hazırlığı mı yapıyor?

....

  • GİRİŞ16.09.2021 10:54
  • GÜNCELLEME17.09.2021 11:26

İdlib krizi epeyce bir süredir, sıcak gündemin geri planında kalmıştı.

Bunun nedeni, 5 Mart 2020’de sağlanan ateşkesin korunması sayesinde çatışmalı ortamın yerini görece sakin bir döneme bırakmasıydı.

Ancak, son günlerde 1,5 yıllık bu sükûnet havasının yeniden bozulabileceğine dair bir takım işaretler gelmeye başladı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde arama tarama faaliyeti sonrasında yapılan saldırıda üç askerimiz şehit oldu.

Saldırıyı DAİŞ’le ilişkili olduğu söylenen yeni türemiş bir örgüt üstlendi ama gerçekten onlar mı yaptı belirsiz.

Ayrıca, Rusların hava saldırılarında son dönemde yeniden bir artış yaşanıyor.

Bugünlerde İdlib’e yeniden odaklanmayı zorunlu hale getiren bir başka gerekçe de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kremlin’de ağırladığı Beşar Esed’le birlikte yaptığı basın açıklamasında isim vermeden Türkiye’yi suçlayan sözler sarf etmesi oldu.

RUSLAR YENİ BİR SALDIRI DALGASI MI BAŞLATMAK İSTİYOR?

Güvenliği hala risk altında görüldüğü için olsa gerek, Esed’in Moskova’ya yaptığı bu ziyaret, önceki ziyaretlerde olduğu gibi önceden duyurulmadı.

Herkes, Esed’in Moskova’ya gittiğini Salı günü Kremlin ve Şam’dan yapılan açıklamalarla öğrenmiş oldu.

Putin, Esed’le yaptığı basın açıklamasında ‘yabancı silahlı güçler’ diyerek, isim vermeden Türkiye’nin Suriye’deki varlığını da hedef alan sözler sarf etti:

“Bence şu an Suriye’de en büyük sorun, yabancı silahlı güçler. Birleşmiş Milletler kararı olmadan ve siz, (Beşar Esed’e hitap ederek) talep etmediğiniz halde ülkenin bazı bölgelerinde bulunuyorlar. Bu da açıkça uluslararası hukuka aykırı. Ülkede bazı ceplerde kontrol etmesi kolay olmayan teröristlerin saldırıları sürüyor, sivilleri de terörize ediyorlar.”

Bu sözlerin içeriğine çok fazla itibar etmenin bir anlamı yok.

Türkiye, Suriye’den gelen fiili tehditlere karşı, Birleşmiş Milletler anlaşmasının ‘meşru müdafaa hakkını’ öngören açık hükümlerine yaslanarak, yani uluslararası hukuk kurallarını dikkate alarak sınır ötesi operasyonlarını yaptı.

Ankara’nın Suriye’deki varlığının temel gerekçesini de ‘sınır güvenliği’ oluşturuyor.

Bu kısmını geçelim.

Putin’in yukarıdaki sözleri üzerinde dururken, dilinin altında ne olduğunu anlamak çok daha fazla önem taşıyor.

PUTİN VE ESED YENİ BİR SALDIRI PLANLAMASI MI YAPTI?

5 Mart 2020’deki ateşkesin öncesinde, yani Şubat 2020’de İdlib sahası, 34 askerimizin şehit olduğu TSK’ya yönelik ağır bir hava bombardımanı ve buna cevap olarak SİHA sürüleriyle Esed rejimine ağır kayıpların verdirildiği bir savaş ortamına sahne olmuştu.

Asıl hatırlatmak istediğim husus, Putin’in bu çatışmaların hemen öncesinde, Ocak 2020’de Şam’ı ziyaret ettiği bilgisi.

Şam’ın artık ‘gidilebilecek bir yer’ olduğunu göstermek için yapılmış olan o ziyarette, Esed rejiminin ülkenin geri kalan kesimlerini de ele geçirmek için harekete geçmesine karar verilmiş olmalıydı ki, Şubat 2020’de İdlib bölgesinde Türkiye’nin direncini de kırmayı hedefleyen o saldırılar başlatılmıştı.

Bu bilgilerden yola çıkarak Moskova’daki bu son buluşmada benzer bir karar verilip verilmediğini İdlib’de önümüzdeki süreçte yaşanabilecek yeni bir takım gelişmeler üzerinden anlayabileceğiz.

Putin’in Türkiye’yi hedef alan yukarıdaki sözleri, ‘pozisyon tekrarından’ mı ibaret?

Yoksa Moskova’daki buluşmada yeni bir saldırı planlaması mı yapıldı?

Dediğim gibi, bu görüşmeden sonra öyle bir planlama yapılıp yapılmadığına dair İdlib sahasındaki gelişmeleri bir süre yakından izlemek gerekecek.

Ankara’da bu işler için mesai harcayan çevreler, Türkiye’nin 2020 Şubat ayında SİHA sürüleriyle yaptığı sert ve etkili operasyon akıllarda olduğu için, benzeri bir senaryoyu güçlü bir ihtimal olarak görmüyorlar.

Daha yeni, “Artık tek bir mülteciyi bile kaldırabilecek durumumuz yok” mesajını dünyaya duyuran Ankara’nın, 4 milyona yakın insanın yığıldığı İdlib’den gelebilecek yeni muhtemel göçlere karşı kararlı duruşundan vazgeçeceğini düşünmek yanlış olur.

Ancak, Suriye meselesinde ‘nihai senaryoya’ dair Ankara ile Moskova’nın pozisyonlarındaki ‘makas açıklığı’ da bir başka gerçek.

Birkaç yıl önce yine İdlib meselesinin birinci gündem konusu olduğu günlerde bu konuları konuştuğumuz üst düzey bir Türk yetkili, Rusya ile “Oyunun sonuna dair ortak bir yaklaşımın olmadığını” hatırlatmıştı.

Bugün için de değişen bir şey yok.

Türkiye ile Rusya’nın Suriye’nin geleceğine dönük yaklaşımları, günün sonunda nasıl bir Suriye görmek istendiğine dair görüşleri, çoğu yerde birbirine taban tabana zıt bir yerde duruyor.

Bu da, belli periyotlarla kendisini tekrar eden bir kriz iklimini beraberinde getiriyor.

YENİ ŞAFAK GAZETESİ

Yorumlar6

  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    NATO, belli değer ve ilkelere sahip ülkeleri bir araya getiriyor. Onlar için NATO üyesi olmak piyasa ekonomisi, demokrasi ve adil yargı sistemi de dahil bir değer ittifakı. KGİÖ'nün hiçbir ilkesi, değerleri ve hatta ortak çıkarları yok. NATO orjinli silahlanmaları en son isteyecekleri şey. Çıkma 800 abd F 16 sı verilir ise modernize edilip bu ülkelere satılabilir... Açmaz RUS ve TÜRK yurt içi kamu oyunda düğümleniyor; SEÇİMLER. Dolayı PUTİN ile DANSA devam... Tabii MERİCANLAR seçimlere RUS müdahalesinde TÜRKİYE yi anlayacaklar ve AB parlamentosunda da tartışılacak... Son (çatışmak istiyorlarsa) M4 bölgesinde PKK ya başlatılan yeni bir harekat ile kabul etmek en mantıklısı..
    Cevapla
  • memocan 2 yıl önce Şikayet Et
    ne diyorsun google çeviri ile mi yazıyorsun
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Yine Rus Kolektif Güvenlik Örgütünün Avrasya daki devletleri ile bir araya gelip NATO BİO (barış için ortaklık) misyonu ve diğer misyonları kapsamında ortak (Afganistan adan olası TERÖR sızmalarına karşı NATO BAYRAĞI GÖSTERMEK) Rus jeopolitik emellerine limon sıkmak..KGİÖ rusların filleştirme ve baskı aracı: bu Türk cumhuriyetleri "mahkum olmadıklarını" bilmesini istemezler. Afganistan ile Türkiye nin iyi ilişkileri ÇOK büyük bir cevap ve artısı iken HTŞ gibi örgütleri İDLİB de kışkırtmak Türk cumhuriyetlerinin çıkarına değil...
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat ederseniz İTİKADIMIZ (İslam=barış) gereği reaktifiz; savaşın meşru kıldığı cevap ile cevap veriyoruz... Cevap bir katman; NATO; toplantıya çağırmak =RUS SALDIRGANLIĞININ şu sıra AB ve NATO da görüşülmesi . Moldova-Ukrayna-Bulgaristan-Romanya ile Nato içi ve dışı işbirliği anlaşmaları bir başka cevap olarak tartışılabilir. Ve BOĞAZLARIN Rusya ile gerginliği tırmandırarak NOTA vb. ile savaş hali yapı içinde kapatılması askeri ve lojistik olarak Suriye yi destekleyememesi / ABLUKA... Hakeza ABD ikinci el F 16 larının karşılık alınması (SİLAHLANMA); ABD savunma icrai mercilerle toplantılar vb... Afrika Afganistan Libya vb AYAĞINA BASMAK... ÇOK katmanlı cevap hakkımız var..
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Hakkari de yarım kalan olayın cevabı: BU konudaki cevap hakkımız hala saklı: her zaman ukrayna da; kafkasya da veya libya da veya SİNCAR da olduğu bilinen bu manpad i kullanan rus ajanın leşi görüntüleri ile cevap alacaklarından şüpheleri yoktur. Ardından 2020 idlib 34 şehit verdik. (SAldırı emrini veren RUS üst rütbeli subay hariç; onun cevabı verilecektir. Diğer Cevabı aldılar. ) Ve DERTLERİ anlaşıldı; Moskova da müzakere... Şimdi önce İDLİB de bombalama yapan uçaklar RUS mu? Bu netleşmeli. ve 2020 olayı olmaması için DİPLOMASI (temas sporu) kanalları ile 2020 filmini terse sarmalı; SOÇİ de yüzyüze görüşme ve SURİYE mutabakatı konusunda gelinen seviye müzakere edilmeli..
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Ve İdlib kenar mahallelerini gıdıkladılar... Şimdi hal tarzlarını ölçüyorlar.. Türkiye oturup bekleyecek mi? Yoksa.. Öncelikle Türkiye nin çok boyutlu ve öngörülemez bir cevap yeteneği var; biliyorlar... Şöyle bir tarihe bakalım; 2015 Hatay; sınırımızı ihlal etti; indirdik= ACIYAN ACI İÇİNDE KALIR. Cevap verdiler; ÇEVRELENDİK ve EKONOMİK olarak zora sokulduk; PKK kartı kullanıldı 2016 Hakkari Çukurca da Bir manpad SA (rus malı) füze ile Helikopterimize pusu kurup düşürdüler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat