Saf olmayın, mesele HDP’ye iki bakanlık meselesi değil!

  • GİRİŞ13.09.2022 10:56
  • GÜNCELLEME13.09.2022 11:12


CHP Milletvekili Gürsel Tekin’in bir televizyon yayınında “HDP’ye bakanlık verilebilir…” açıklaması siyasette hararetli bir şekilde tartışılmaya devam ediyor.
 
CHP kendi içinde bir şekilde bu tartışmayı bitirmek isterken, İyi Partili yetkililer başından beri bu durumdan rahatsız olduklarını gösteren açıklamalar yapıyorlar.
 
HDP merkezli CHP ve İyi Parti arasında devam eden tartışmaları 6’lı Masa’nın diğer dört ortağı Saadet, Deva, Gelecek ve Demokrat Parti kenardan sessizce izlemeyi tercih ediyor. Aradan geçen sürede söz konusu partilerden en ufak bir açıklama hatta ima bile gelmedi.
 
Yaşanan tartışmalar üzerine HDP’li yetkililer yaptıkları açıklamalarla 6’lı Masa’ya ayar üzerine ayar veriyorlar.
Cumhur İttifakı’nın bileşenleri AK Parti ve MHP ise Gürsel Tekin’in konuşmasını var olan bir ilişkinin ifşası olarak görüyor.
CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin kendisinin de belirttiği üzere bakanlık konusu dâhil HDP hakkındaki fikirlerini ilk defa açıklamıyor. Uzun süredir görüşlerini açıkça dile getiriyor. Geçmişte HDP’ye Millet İttifakı’nın muhtemel iktidarında bakanlık verilebileceğini dile getirdiğine zaman zaman şahit olduk.
 
Her nedense 6’lı Masa’nın bileşenlerinden geçmişte yapılan bu minvaldeki açıklamalara karşı bir tepki gelmedi.
 
Şimdi esas sorulara gelelim
 
Gürsel Tekin ve Dursun Çiçek HDP’ye 6’lı Masa’nın muhtemel iktidarında iki bakanlık verilebileceğini söylüyorlar.
Soru 1- Peki, HDP, 6’lı Masa’nın cumhurbaşkanı adayını destekleme karşılığında kendisine verilecek iki bakanlıkla yetinecek mi? “Tamam bu bize yeter. Tatmin olduk. Desteğimiz sizinle” diyecekler mi?
 
Eğer böyle düşünen varsa hiç tereddütsüz yüzde yüz yanıldığını söyleyebilirim. HDP iki bakanlıkla yetinecek bir yapı değildir. Bu yüzden Gürsel Tekin’in açıklamaları üzerinden yürütülen “HDP’ye iki bakanlık” tartışması, olayı çok hafife almak anlamına gelir.
 
Birilerinin kalkıp “HDP’ye iki bakanlık”tan rahatsız olduklarını göstererek HDP ile 6’lı Masa arasında CHP üzerinden yürütülen ilişkinin mahiyetini gizlemesin.
 
İş birliğinin iki bakanlığa indirgenecek veya HDP’nin yukarıda belirtildiği üzere iki bakanlıkla tatmin olacak bir tarafı yok. Kimse milleti kandırmaya kalkmasın.
 
Buna inanmıyorsanız başta eş başkanlar olmak üzere HDP’li yetkililerin açıklamalarına bakın. Yine tatmin olmuyorsanız gidin doğrudan HDP’lilere sorun.
"İki bakanlık karşılığında 6’lı Masa’nın cumhurbaşkanı adayına destek verir misiniz?" diye...
Size net cevap vereceklerdir.
 
Bu yüzden “HDP’ye iki bakanlık” mevzu iş birliğini basitleştirme, mahiyetini örtme, işi hafife alma, verilen büyük tavizleri gizleme anlamına gelir.
 
Soru 2- İki bakanlıkla tatmin olmayacak HDP’nin 6’lı Masa’nın cumhurbaşkanı adayını desteleme karşılığında Güneydoğu, terörle mücadele, Suriye ve Irak’la ilgili istekleri karşılanacak mı?
 
Bu soruyu alt sorularla açalım;
HDP’nin “Güneydoğu’yu bana verin. Burada ben nasıl istersem öyle hareket ederim” tarzı yaklaşımını kabul edecek misiniz?
Başından beri Türkiye’nin kararlı bir şekilde yürüttüğü terörle mücadeleye karşı çıkan HDP’nin “Durdurun şu terörle mücadeleyi. Yoksa desteğimi çekerim” isteğine boyun eğecek misiniz?
Sınır ötesinde terörle mücadele için TBMM’ye getirilen tezkereye “Hayır” oyu vererek nerede durduğunuzu gösterdiğiniz tavrı HDP’nin desteğiyle iktidar olunca da gösterecek misiniz?
 
HDP’nin karşı çıkmasına rağmen muhtemel iktidarınızda TBMM’ye tezkere getirebilecek misiniz?
Suriye’de ABD ve bazı devletlerin de desteğiyle oluşturulmak istenen PKK merkezli statüye ses çıkarabilecek misiniz?
Uzun süredir Irak’ta yürütülen terörle mücadele operasyonlarına devam edebilecek misiniz?
Destek karşılığında kayyum belediyelerini HDP’ye teslim edecek misiniz?
Soru 3- HDP ile iş birliğimiz/ortaklığımız yok diyorsunuz. Niye o zaman “HDP’ye iki bakanlık” vermeyi tartışıyorsunuz?
Değerli okurlar.
Keşke 6’lı Masa ile HDP ilişkisi iki bakanlık konusu olsa. O işin en hafif yanı.
Yukarıdaki soruların cevabını düşününce meselenin çok derin olduğunu göreceksiniz.
Diyeceğim iki bakanlık tartışmasına takılıp kalmayın…
 

TÜRKİYE GAZETESİ

Yorumlar27

  • salman 1 yıl önce Şikayet Et
    100 yıl önceki ittihatçıların davranışı sergileniyor, o zaman 22 milyon km. kare toprak gitti, şimdi de kalan 700 bin metre kare toprak gider, biz de şayet yaşarsak emperyalistlerin kölesi oluruz. ittihatçılar pişman olup eyvah dediler ama olan olmuştu artık.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Adanalı mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Semra güzeli de aileden sorumlu bakan yaparlar,tamam olur...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • enver 1 yıl önce Şikayet Et
    hdp ye bakanlık meselesi; terörle mücadeleyi sekteye uğratır. zira bölge halkı can güvenliği konusunda sürekliliğine yeni yeni güven sağlamaya başlamıştır. bu aşamadan sonra tekrar hdp nin söz sahibi olması gibi intibalar, bölge halkının güvenliğini zedeler. sonuç olarak hdp yine eski gücünü elde eder.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Doğrucu Davud 1 yıl önce Şikayet Et
    Mesele Türkiyeyi bölüp parçalayıp yıkmak yoksa sen hala anlamadın mı ?
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • bayram 1 yıl önce Şikayet Et
    dertleri dışarıdaki dostları ve hedape ile ülkeyi parçalamak
    Cevapla Toplam 7 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat