Mili Eğitim neyi inceleyecek, merak ettim!

  • GİRİŞ11.01.2012 09:28
  • GÜNCELLEME11.01.2012 09:28

Konya’da bir okulun 9.sınıf öğrencileri tarafından proje ödevi olarak çekilen “Eagle Operation” isimle aksiyon filmi haberlerini görünce çok mutlu(!) oldum.

Kurtlar vadisi” filmini aratmayacak şiddet görüntüleriyle donatmışlar senaryolarını. Uyuşturucu operasyonu yapmışlar, işkence sahneleri çekmişler. Okulun internet sitesinde video paylaşımı bölümüne eklenince bazı veliler duruma tepki göstermişler. Konya Milli Eğitim Müdürlüğü de konuyla ilgili inceleme başlatmış.

Filmde emeği geçen bütün oyuncu gençleri tek tek kucaklıyor, alınlarından öpüyorum. Vallahi… Şaşırmayın öyle. 

Bir insana “üret” dediğinizde, öncelikle ona “ne yüklediğiniz”den haberinizin olması gerekir!

Çünkü “üret” demek, bir yanıyla “göster” demektir. Yani “şimdiye kadar sana yüklediklerimizden ne anladığını, neler biriktirdiğini, öğrendiklerini diğer insanlar için nelere dönüştürebileceğini göster hadi” demektir!

Çocuklar da göstermiş işte!

Kendilerine verilen, yüklenen sosyal/psikolojik bilgilendirme sürecinin etkisiyle hareket etmişler! Babalarıyla oturup kurtlar vadisi izlemekten, sabahlara kadar bilgisayar oyunlarında kan fışkırtmaktan, gruplar halinde internet kafelerde gezinmekten, kitap kapağı açmamaktan, faydalı olabilecek doğru alanlara yönlendirilememekten “başka ne umuyorduk ki” sanki. 

Çocuklar gayet olağan bir şey yapmışlar. Kendilerine verilenlerden yola çıkarak, birikimlerini harekete geçirmiş, üretim sistemlerini devreye sokmuş, sonunda uyuşturuculu, silahlı, çatışmalı, adam kaçırmacalı, işkenceli görüntülerle, irrite edici bir senaryo kurgulamışlar.

Haberi okuyunca bir kere daha kendimizden utandım!

Bir avuç gence kızamadım ki, başta anne babaları olmak üzere, okul/uzman/devletten oluşan kendimize kızmaktan! Üç kuruş daha fazla para kazanacak diye birileri, toplumun sağlıklı genel gelişim süreçlerinin alt üst edilmesine bozulmaktan…

Bir avuç çocuk ne çıkarabilir ki ortaya, kendilerine verilen insani değerler olmadan!

Biz, “Gençlerin gidişatı tehlikede… Kendilerini geliştirecek faydalı faaliyetlere yönlendirilmiyorlar. Her geçen gün biraz daha saldırganlaşıyor, insani melekelerini yitiriyorlar. İnternet/alkol/kavga bağımlısı oluyorlar” dediğimizde, “Amannn canımmm…. Abartıyorsunuz!” diyenlere, aslında az bile söylediğimizi göstermiş oldular.

Ben şu köşeden 50 yazı yazsam gençliğin sosyal/psikolojik gelişimlerinin desteklenmesinin çok önemli olduğuyla ilgili, onların yaptığı proje ödevinin düşündürttükleri kadar etkili olmazdı!

Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlatmış ya hani! Neyi inceleyeceğini çok merak ettim doğrusu!

“Bu gidişat nereye?” diye “sistem kendisi hakkında soruşturma başlatsın” bence! Orada olanlar, okul bahçesiyle sınırlı değil çünkü. İddia ediyorum, Türkiye’nin her yerindeki okulların çoğunda benzer senaryolar hazırlamak isteyecek, hatta o filme çok imrenecek sayısız genç vardır.

Mesele Konya’nın falanca okulundaki bir avuç gencin ve okul yöneticilerinin meselesi değil!

Evinde evladı olan her anne/babanın, etrafında çocuk olan herkesin ve toplumsal yaşam standartlarını saldırganlıkla/cehaletle/maneviyatsızlıkla/sorumsuzlukla/prensipsizlikle yoğuran tek tek her bireyin meselesi!

Sevgiler…

Psikolojik Danışman&Psikoterapist Mehtap Kayaoğlu
mehtapkayaoglu@gmail.com
http://www.facebook.com/psk.mehtapkayaoglu / http://twitter.com/mehtapkayaoglu
www.yuzlesme.tv - mehtap.kayaoglu@yuzlesme.tv Tel: 0212 583 00 22

Not: 17 Ocak 2012 Salı günü Ümraniye Moral Kültür Merkezi’nde Saat:13.30’da  “Aile İçi İletişim” konulu seminerim var. Gelmek ve tanışmak isteyenlere…

Yorumlar12

  • Kerem Baydoğan 12 yıl önce Şikayet Et
    Öğretmen Ne Yapsın?. Dışarda senin yerinde olmak isteyen binlerce adam var diye diye canına ot tıkadılar. Elinden özlük haklarını aldılar. Eşinin yanına atamak için akla karayı seçtirdi hatta bankacıların eşlerini atamadı. Bebesinden, kocasından yada karısından ayrı kaldı verimi düştü psikolojisi bozuldu. Durmadan çıkan asılsız zam haberleriyle toplum gözünde 3-5 milyar maaş alan ama yaz kış yatan bir zümre intibaı oluşturuldu. Kendi bakanları tarafından aşağılanıldı. Dışardaki şakşakçıların ne çalışıyorda ne istiyor paragöz durmadan halinden şikayet ediyor sesi mazlum öğretmeninkini bastırdı. Peki bu eğitim sisteminden verim beklenir mi? Beklenir daha çok beklenir. Üst düzey yöneticisinden öğretmenine kimsenin sevmediği, söylediği sözleri kendi çiğneyen bir bakan da düzeni biraz zor sağlar. Ayrımcılık ayyuka çıkmış siz eğitimden bahsediyorsunuz. Sorsan kendince acı reçete der zaman ister. Zehir be kardeşim ne acı reçetesi düpedüz zehir.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • ibrahim karaca 12 yıl önce Şikayet Et
    güzel yorumlamış mehtap hanım. kaleminize sağlık, mebde sizin gibi öğrencilerin psikolojisinden anlayan bir psikolog yok mu veya rtük adı altında hiçbir işe yaramayan bir diziyi bile kapatma yetkisi olmayan. tvlerin,,, denetlenmediği ortamda daha da başımıza taş düşmediğine şükrediyorum
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • darbeleredurde 12 yıl önce Şikayet Et
    kıymetli öğretmenlerimizi tenzih ediyoruz. lakin özellikle sitede ve çevremizde gördüğümüz öğretmenlerin maaşdan başkaca gündemleri yok.limon satan öğretmen :)yalanı,askerin üçte biri maaş aldığı yalanı,1500 tl maaş aldıkları yalanı sadece 3 yorumda tesbit ettiğimiz yalanlardan örnekler !azcık ilkeli olun,idealist olun.siz böle ağlarsanız asgari ücretliler,işsizler ne yapsın ??
    Cevapla
  • vatandaş 12 yıl önce Şikayet Et
    Meraka gerek yok, sayın Yazar... "milli eğitim" bu... formalite icabı incelemek zorunda... Ama yazınız(analiz) güzel, Teşekkürler. Sağolun.
    Cevapla
  • ahmet saygıner 12 yıl önce Şikayet Et
    Biraz da öğretmene alerjisi olanları incelemek lazım. Ne yapsın güzel kardeşim bu öğretmenler? Hiç mi şikayetçi olmasınlar? 1979 yapımı,milenyum çağında hâlâ ikili eğitim yapan,ilk depremde altında kalacağı bir okulda,iliklerine kadar işleyen bürokrasiyle çalışsın.1500 TL maaşla kira versin,çocuk okutsun,ev geçindirsin,sosyal anlamda kendini geliştirsin(!)Sonra da ağzını açıp iki laf edince kabahatli olsun.Söyleyecek söz çok da alan kısıtlı,ne diyeyim.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat