Başörtüsünün çözümü yok!
- GİRİŞ22.06.2008 08:32
- GÜNCELLEME22.06.2008 08:32
Perşembe bahsettiğim Henüz Özgür Olmadık kitabında, bazı sorulara uzun zamandır aradığım cevapları buldum. Üstelik hiçbir politikacı veya Müslüman aydından duymadığım açıklıkta. Başörtülü olma halini, Zizek, Lacau ve Schmitte göndermeler yaparak anlatan bir sosyoloji mezunu, herkesin sorduğu meseleleri gayet net biçimde ortaya koymuş. İşte laik endişelere başörtülü cevaplar:
1. KAMUSAL ALANDA BAŞÖRTÜSÜ İSTİYORLAR: Pek çok solcunun savunduğu tez, üniversitede başörtüsünün saçma, fakat kamu hizmeti noktasında bu yasağın anlamlı olması. Gerekçe; hizmet verenin vatandaşa eşit mesafede durması. Ancak başörtülü arkadaşlara göre bu bir tarafsızlık değil, düpedüz kandırıkçılık. Mantık şu: Başörtülü akademisyenin tarafsızlığını sorgulayan, yarın aynı sorgulamayı uzun sakallı akademisyenler için de yapabilir... Alevi, Ermeni, Kürt, eşcinsel, Müslüman, Yahudi herkes bu devleti temsil edebilmelidir. Bu ütopik ve had safhada romantik anlayışa göre, kamusal alanda kippalı da türbanlı da haçlı da görünebilmeli... Çünkü kamusal alanın Allahtan kurtarılmış bir bölge ilan edilmesine karşılar.
2. ÇOCUKLARIN ÖRTÜNMESİ YASAKLANMASIN DİYORLAR: Geldik pek hassas ve sessiz kalınan bir noktaya... Türbanlı ablalar, bir kız çocuğunun kaç yaşında örtünmesi gerektiğinin sorgulanmasına acayip bozuluyor. Buradaki mantık da şu: Efendim, bir kızın başı açıklığı üzerindeki aile otoritesi sorgulanmıyor. Nasıl ki inanmayan bir aile toplumsal mahremiyet anlayışı çerçevesinde çocuğuna vücudunun belli kısımlarını örtmesini salık veriyorsa... Aynı şekilde Müslüman bir ailenin belli yaştan sonra çocuklarına İslami mahremiyet anlayışından bahsetmeye hakkı vardır! Bu anlayışa göre, örtünmede 18 yaş sınırlamasının getirilmesinin teklif edilmesi bile hakaret kabul ediliyor. Yani evet, muhafazakârlar ilk ve ortaokula türbanla gitmek istiyor.
3. EN MÜSLÜMAN BENİM AYRIMCILIĞI: Meselenin ne kadar çözümsüz olduğu, kitabın girişindeki bir mektupta yer alıyor: ...Başörtülüleri görmek bazıları için, bunca yıllık modernizm projesinin iflası olabilir. Bazıları için bu proje uğruna verdiği emeklerin, yani ezip geçtiği yığınların, bu anlamda işlediği günahların hatırlanması işlevini görüyor olabilir. Tamamıyla seküler kavramlarla kurulu anlam dünyalarının içinde, ısrarla Allahın hatırlatılması, onunla karşılaşmak istemeyenler için bir öfke, tahammülsüzlük ya da en azından rahatsızlık kaynağı olabilir (...) Beni herhangi bir Müslüman olmaktan ayırıyor aslında başörtüm. Çünkü ben, imanımı girdiğim her yerde baştan ilan etmiş oluyorum.
İşte benim için sözün bittiği nokta bu! Örtünerek kendini başkalarından (herhangi bir Müslüman!) ayırdığının, yani ayrımcılığın en açık seçik ifadesi değil mi bu? O mahrem tesettür halinin, başkalarına Allahı ve günahlarını hatırlattığını söylemek, nasıl bir ruh halinin tekabülü? Demek ki mahrem bir şey yok, imanı ilan etmek derdi var. Eh o zaman, bütün o süslü argümanların ne anlamı kaldı?
Kusura bakmayın da... Başörtülülere baktığımda aklıma hiçbir zaman Allah gelmedi!
Yorumlar9
-
Selman s
17 yıl önce
Şikayet Et
yanlış. "iman kalptedir" ama "islam görünmek ister" . Başörtüsünün anlamı budur . İmanın değil belki ama islamın bir simgesidir örtü . Kimliktir ama siyasi değil islami .Onu taktığın andan itibaren taşıyabilmek ona yakışır davranabilmektir gerekli olan .Farz namazları açıktan nafileleri ise gizli tek başına kılabiliriz. Çünkü farzlar kimliktir . Allaha teslim olmanın ifadesidir. Ötesi takvadır. ALlahla kul arasındadır.
Beğen
Cevapla
-
demokrat
17 yıl önce
Şikayet Et
çok enteresan bir durum.... şu dediklerimi dikkatle okuyun,
batıda rahibe tarzı bir giyinim vardır dini vesile ile. sımsıkı baş örtülür çok garip hatlar bellidir, ne garip ki türban bu mantıkla ilk libyada çıkmıştır,
estetik kaygı taşıdığı şimdiki halinden bellidir sokaklara çıkın anlayacaksınız
bizim kültürümzde olmayan bu türban için bu ısrar nedir?
samimi iseler başörtüsüne "bizi nine mi yapacaksınız" derler mi?
türbanın o sımsıkı grüntüsünde mantık "hat belirginliğidr" yemeyin bunları yahu
Beğen
Cevapla
-
demokrat
17 yıl önce
Şikayet Et
biz türbanı çözdük be abla.... gelin inanmayan benle gelsin sokağa çıkalım
tek tek bakalım türbanlı kızlara...
çok garip bir durum göreceksiniz sizin o göremediğiniz anlayamadığınız...
ne biliyor mmusunuz
iddiasına varım gelin
%80 i laf olsun diye takıyor keyfi ve estetik kaygıyla...
türban altı eteğin mantığı ne , kotun mantığ ne topuklunun mantığı ne
buyrun cevap, yoksa çıkın sokağa bakın samimice dürüstçe...
Beğen
Cevapla
-
Ahmet Çapar
17 yıl önce
Şikayet Et
Mehves Evin, samimiysen bu soruma cevap verirsin.. Sen İslam'daki bütün farzları yerine getiriyor musun? Bütün emir ve yasaklara (başörtüsü hariç diyelim) uyuyor musun? Eğer bunları yapıyorsan sözlerinin başımız üstünde yeri var. Gerçek bir mü'min olduğunu ve Allah'a bağlılığını ilan edebiliyor musun? Hayır ama amacın münafıklıksa açık açık söyle, din istismarcılığı yaparak dindarları kandırabileceğini mi sanıyorsun? Allah'ı kullanarak Allah'ın emirlerini saptırmayı kendine yakıştırıyor musun?
Beğen
Cevapla
-
EKREM YILDIRIMOĞLU
17 yıl önce
Şikayet Et
İNANÇ BİREYSEL TERCİHTİR VE TEBLİĞLE YAYILIR. Dünya kuruldu kurulalı dinler ve mezhepler vardı ve kıyamete kadar da var olacak. İsa benim için için çarmıa çile çekti Biz allahın seçkin kullarıyız israiloğullarıyız, reenkarnasyon var ölüm yok, en son kitap Kur'an son peygamber Muhammet diyen var. Ali bizim namazımızı kıldı diyen var , testtür yok diyen var yok diyen var. yanlış olan benim gibi inanmayan dışarı çıksın demektir. Kimsenin kimsenin mutluluğuna çomak sokma hakkı yok. Çağdaşlık bu.
Herkes yeni inanışlar aramadada serbest.
Beğen
Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle