Bir Malatya hatırası!

  • GİRİŞ30.04.2012 09:44
  • GÜNCELLEME30.04.2012 09:44

         Biliyorum bu yüreğimin kimsesizliğindendir, çaresizliğindendir. Ezgi tadınca Beydağlarınca Bey olan Malatya düşüyor hayallerime, gözlerime iniyor yeşilin bin türlüsü, aklıma vuruyor hatıraların bini… Zaman geriye sarıyor, zaman bulup getiriyor unuttuğum onca şeyi. Malatya bütün mevsimlerimin rengi, ahengi, bütün hüzünlerimin rahvan yılkısı gibi geçiyor gözlerimden.

         Sıtmapınarı çocukluğuma götürüyor hatıralarımı. Annem genç, çok genç ve ellerine sıkıca tutuşmuş küçük bir kız çocuğuyum. Sokaklar tenha ve insanlar nazik, güleryüzlü, nezaketli. Çağam diyorlar, saçlarımı okşuyorlar, ellerime horozşekeri tutuşturuyorlar. Herkes hatırlı, hatıralı!

         Annem topuklarını sokağın üzerine değdirmeden yürüyor sanki uçuyor. Peşisıra koşturuyorum. Kışla caddesinde bir kalabalıkta annem zannederek anneme benzettiğim bir başka teyzenin ellerine uzanıyorum. Yaşadığım korku kıyameti andırıyor.

Nasıl olduysa ansızın büyüyorum ve sürükleniyorum hayallerimin peşinden Malatya çok uzaklarda kalıyor.

         Malatya baharları en güzeldir.

         Malatya sokakları  leylak kokuyordur şimdi! Hatırlıyorum.

         Bütün caddelerde, parklarda, evlerin bahçelerinde ne çok leylak ağacı vardı, ne çok akasya, zambak ve gül vardı. Birden bir leylak esintisi duyuyor ruhum!

         Derme çayında vakit gümbür gümbür akarken, Horota, Tohma bir uzayan güzellik, bir engin mavilik bırakıyor hatıralarıma. Tohma çayının çağıldayan su şırıltısı, Darende Malatya arasında bir ninni gibi duyuluyor ve Beydağları sultan gibi, bey gibi dinliyor bu saadet demlerini. Suların bilgece çağladığı şehirdir Malatya.

Bir türkü düşüyor dudaklarıma ve:

Malatya Malatya bulunmaz eşin diyorum!

Malatya yârim oluyor!

         Battalgazi, Gazi Battal ülkesi, bir Selçuklu şehri bağrındaki erenlerine, şehitlerine sımsıkı sarılmış hüzün türküleri fısıldıyor gibi mahzun, ürkek, unutulmuş! Hasan Basri Veli Hazretleri, Ulu Cami, Battal Gazi, Hüseyin Gazi burada bağdaş kurmuş asırlara meydan okuyor! 

         Battalgazi ilçesinde Alacakapı hükmediyor çocukluk resimlerime. Az ötede dedemin uzayıp giden kayısı bahçesi, içinde beni ürküten su kuyusu, iki katlı kargir ev, tepenin arkasında sabah uykularımı aralayan tren cufcufları, tarlalar dolusu karpuzlar, kavunlar, kızaran, sararan kayısılar, yeşeren elmalar, çoğalan domatesler, biberler, susam çiçekleri, vişneler, kirazlar, kızılcıklar ve rahmetli anneannemin serin titizliği vuruyor aklıma, ürperiyorum.

Bahçe avlusunda insan boyunda gül ağaçları ve gül kokusu. Sabah kahvaltılarıma eşlik eden gül reçelinin gülümsü aroması hala aklımda ve yüreğimde bilindik bir adreste şimdi derin bir gül hüznü yaşıyorum. Malatya toprağında sakladığım hatıralarım bir bir yeşeriyor gözlerimde ve sulu sepken boşalıyor göz bebeklerim!

         Ansızın bir hasret türküsü yakalıyor ruhumu kıskıvrak ve:

         “Ölüm olsa bu ayrılık olmasaydı Malatyalım” diyor!

         Malatya harım oluyor!

         Yeşilyurt bir yeşil feracedir Malatya’yı örten, serinleten. Derme büyük bir hışımla Kernek tepelerine koşuyor ve Kernek tepelerinden Kanal boyuna çoşuyor ve büyük bir su çağıltısı sarıyor şehri. Bir büyük su gümbürtüsü var Kernek yokuşunda. Malatya Ulu Cami avlusunda zaman yarışıyor ve eskimeyen bir fısıltı duyuyorum: İslam’ın bayraklaştığı şehirdir Malatya.

Rüzgârın türküsünü hüzünle söylediği ey efkârlı şehir! Niyazi-i Mısri Hazretleri şehri terk edeli kaç yüz yıl olmuş, kaç sene geçmiş sadrettin Konevi’nin Malatya’dan geçişinin üzerinden? Fahri Kayahan neden küsmüş doğduğu şehre? Hangi kara talih ellemiş yüreğini Malatya’m!

         Kale yollarında sessizlik var şimdi. Fırat’ın çoşkusu yanı başından duyuluyor Kalenin. Bir Çilek ormanıdır şimdi Kale. Sepet sepet, kasa kasa çilekler yollanıyor Kaleden. Kaleden iniş çilekle oluyor Malatya’ya.

         Arguvan türküsüz olmaz, Malatya Arguvansız!

         Bütün buruk türkülerin, bütün hüzünlerin adresidir Arguvan. Arguvan türküleri bir baştan bir başa ayrılığın, yalnızlığın, hasretin sesiyle haykırıyor.

         Ve sonra Arapkir bir kalem efendisi gibi uzanıyor gönlüme. Üzüm bağlarının sardığı bir aydınlık diyardır Arapkir. İnsanı “oku” emrini baş tacı yapmış, kalemi kılıç saymış. Arapkir Postasına zaman yetmiyor!

         Akçadağ bir akça beldenin en kibarı en aydınlığıyla gelip konuyor gönlümün güvertelerine. Bir büyük ovaya yayılmış kayısı bahçeleriyle, Malatya ovasıyla güreş tutuyor.

         Az ilerde Darende yükseliyor.

         Uzun yaylanın ulaştığı yerde gül kokuları geliyor. Tiryandafil şehri iki dağın arasına sıkışmış, kollarında masmavi Tohma’ya sarılmış bir cenneti muştuluyor gelip geçene.

         Somuncu Baba ülkesine selam duruyorsunuz. Es Seyyid Osman Hulusi Efendi’yi arıyorsunuz. Bu toprakların her karışı dualarla âminlerle nakış nakış kekik kokuyor.  Darende has bahçesi Malatya’nın, en bilgesidir. Yılan gibi kıvrılan yolların sonunda Darende olsa da, yollar ırak olsa da bir mana ikliminin sultanı Darende, Malatya’ya gönülden köprülerle sımsıkı bağlı.

         “Âlemi sen kendinin kulu kölesi sanma

         Sen hak için âlemin kölesi ol, kulu ol”

Diyen bir gönüller sultanın yıldız gibi sözleri düşüyor gönlümüzün burcuna. Darende Malatya’nın ermiş beldesi, manayı gönüllerle buluşturan bir serinlik bir huzur ve bir güzellik manzumesi.

         Darende Hulusi Efendi Hazretlerinin ocağının tüttüğü yer. Son nefesini verdiği, hakka yürüdüğü belde, Darende Malatya’nın çoban yıldızıdır. Derdin, tasanın bittiği, yüreğin konuştuğu diyardır.

         Malatya bütün güzellikler senin kucağında, senin kollarında.

         Malatya güzelliğin öteki adresi gelip oturuyor kalbimin taraçalarına.

         Malatya kârım oluyor!

         İşte Malatya, bütün hikâyelerimin içindesin.

         Bütün söylediğim türkülerde sen varsın, senin adın var. Bütün yollar sana çıkıyor hayatımda. Gelmesem de görmesem de aklımdasın, ruhumdasın Malatya. Ey bütün güzelliklerin buluştuğu şehir, ey tarih şehir, ey tefekkür eden şehir, ey yar şehir, esrarlı şehir seni unutmadım.

         Seni unutmadım Malatya’m!

         Annem gibi aklımdasın!

Not: Malatya Valiliğinin organize ettiği Malatya Kitap Fuarına Malatya Valisi Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran Beyefendinin nazik daveti münasebetiyle bugün Malatya’ya gidiyoruz. Fuarda hem Nesil Yayınları standında imzamız olacak hem de yerel televizyon ve radyolarda ve diğer etkinliklerde konuşmacı olarak bulunacağız ve bir hafta boyunca Malatya’dayız.

         Meryem Aybike Sinan - Haber7

         meryemaybike@gmail.com

         http://twitter.com/maybikesinan

Yorumlar6

  • alper sarıgül 12 yıl önce Şikayet Et
    Elinize , Ağzınıza Sağlık. Sayın hemşehrim yazınız için çok teşekkürler. Çocukluğuma gittim gelmek istemesemde yazınızın sonu geldi ve yine büyüdüm. Düşünüyorum Malatya'da çağla yemekle Kernek Parkında çağla yemek arasındaki o büyük farkı :) 1996 dan beri gidemediğim Malatya'ya sonunda bu yaz Allah'ın izniyle gideceğim İnşallah. Tekrardan Allah Razı olsun.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Sümeyya 12 yıl önce Şikayet Et
    Yazdığınız her ilçesinde,her karışında. bir anımız var Meryem hanım,kısa süreli de olsa Malatya'yı görmek,yaşamak nasip oldu ve o civarda gezdiğim gördüğüm en güzel,en bereketli il diyebilirim.Doğanşehir'den ve oranın kalkmayan karından,soğuğundan ve sıcacık insanlarından bahsetmemişsiniz,orayı de ben anmış olayım.
    Cevapla Toplam 10 beğeni
  • FATİH MEHMET BULGURCU 12 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürler!. Meryem Hanım yazınız için teşekkür edriz, yüreğinize sağlık. Bizide bir nebzede olsa memleketimize götürdünüz. Ama Hekimhanı saymamışsınız. :( Güzelyurt'u da. Ama gerçekten malatyam şehirlerden bir başka şehirdir. Malatya yı solumak yaşamak bir başkadır, yaşanmadan anlaşılmaz anlatyılamaz. İzmir den malatyamıza selam olsun.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • turgut1 12 yıl önce Şikayet Et
    Malatyayı Hayalen Gezdim. sadece kagir eve gidemedim...geçen hafta Darende'den geçerken gidişte uğrayamadığımdan dönüşte Somuncu Baba'ya uğramak istedim..lakin Osman Hulusi Efendinin (rahmetullahialeyh) tarafındaki yol kapatılmış,dönüş yolundan haliyle girdim.arkada arabalar karşı tarafdan bir vatandaşta geri geri gelmek istiyor transitle..yol sağlı sollu arabalar...neticede ruhaniyetlerine geriden fatiha okuyup girmeden yola devam ettik...tatil olması nedeniyle kalabalık tamam da yol kapatma mantığı neydi anlayamadım..tatillerde tıklım tıklım olur tatil vaktini mi buldunuz diyeceğim lakin nedenini bilemediğimden bir şey diyemiyorum..hafta sonları ziyaretçi akınları var yapılacak ne var ise hafta içi yapılmalı...Aybüke Hanım,güzel bir yazı olmuş...çilek,kavun,karpuz,kaysı vs. derken tatlı bir mevsime sürüklendik...arguvan esintilerini de yanık yüreklerin dinlememesini tavsiye ederim.hafta sonu malatya tv.de Cemal Öztaşın oğlu yerel sanatçılarla program yapıyor...sesi duyan kulak kesiliyor.
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Nasuh BİLEN 12 yıl önce Şikayet Et
    MALATYA ŞEN OLSUN. Selam ve saygılar,Malatya mutluluklarla dolsun.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat