Bi bana bi Van’a!

  • GİRİŞ14.05.2012 09:20
  • GÜNCELLEME14.05.2012 09:20

R harfini unutmadım!

Sloganın orijinal adı böyle.  Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarının bu yıl bir de böyle bir sürprizi var. Dördüncü kez düzenlenmesine karşın bir anda Türkiye’nin üçüncü büyük fuarı olmasında önemli role sahip olan Büyükşehir Belediyesinin genç ve dinamik bürokratlarının bu yola heyecanla ve azimle baş koyuşlarını, çabalarını göz ardı etmemek lazım.

Kocaeli sıra dışı ve enteresan bir şehirdir.

Uzun yıllar sol bir belediyenin icraatlarıyla şehrin bu zihniyetin unsurlarıyla her anlamda işgal edildiği bir dönemin ardından gelen İbrahim Karaosmanoğlu ve ekibi kısa zamanda hakikaten Kocaeli’ye altın çağını yaşattılar. 

Her iki dönemi de bu şehirde geçirmiş birisi olarak bu başarıyı bütün yönleriyle görmenin hazzını, nerden nereye diyebilmenin sevincini asla tarif edemem!

Başkan İbrahim Karaosmanoğlu ve ekibi bu şehirde bir zamanlar asla hayal edilmeyen başarılara imza attılar. Kültürel anlamda birçok şey ilk kez bu dönemde gerçekleştirildi. Bu şehirde kentsel dönüşüm sadece fiziki anlamda değil, sosyo kültürel ve manevi anlamda da gerçekleştirildi.

Kocaeli Kitap Fuarı bu şehrin yüz akı projelerinden biridir mesela.

Sanayinin başkenti şimdi kültür ve sanatın da başkenti olma yolunda cesaretli adımlar atıyor. Başkan İbrahim Karaosmanoğlu’nun en önemli bürokratı olan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı genç bir mülkiyeli. Çeşitli ilçelerde Kaymakamlık ve İç İşleri Bakanlığında Daire Başkanlığı yaptıktan sonra Kocaeli’ye Genel Sekreter Yardımcısı olarak gelmiş ve sonra Münir Karaloğlu’ndan sonra Genel Sekreter olmuş dirayetli, çalışkan ve başarılı bir isim.

Her şeyden önce ekibini destekleyen, sahip çıkan ve farklı projelere yeşil ışık yakan ve hayata geçirilmesi gereken noktada her türlü fedakârlığı yapan, dürüst, heyecanlı ve azimli, gerçekten de farklı bir bürokrat.

Kitap Fuarı hakkında konuşuyoruz kendisiyle ve hedeflerini soruyorum. Oldukça iddialı konuşuyor Ersin Yazıcı ve diyor ki:

“ Hedefimiz Türkiye’de İstanbul’dan sonra ikinci büyük Kitap Fuarı olmak. Sanayide bu ülkenin kalbi olan bu şehir kültür ve sanatta ve Turizmde de başkent olmayı hak ediyor. Bu ülkenin en çok vergi veren, sanayinin cefasını çeken bu halk en güzel şeyleri hak ediyor. Bu kitap fuarının meyvelerini önümüzdeki yıllarda toplayacağız zira şehir halkı kitabın önemini ve faydalarını zaman içerisinde anlayacak.”

Bi bana bi Van’akampanyasını soruyorum kendisine. Genel Sekreter Ersin Yazıcı gülümsüyor ve ekliyor:

Kocaeli ile Van kardeş şehirler. Van Valisi Münir Karaoğlu Kocaeli’den Van’a vali olarak atandı. Kendisiyle mesai arkadaşlığı yaptık. Ayrıca Van ile Kocaeli büyük bir deprem yaşamış ve bu depremlerden ciddi anlamda etkilenmiş ve mağdur olmuş iki kent.  İlk zamanlarda ve sonraki aylarda maddi ve nakdi yardımları anında yapan ve Van’ın yardımına koşan şehir olduk. Hayat devam ediyor ve Van’da çocuklarımız her şeye rağmen eğitimlerine devam ediyorlar. Bu kitap fuarında istedik ki bu şehirdeki çocuklarımız da gelmeseler de görmeseler de bu fuardan faydalansınlar ve kitapların ellerinden tutarak geleceğe uzansınlar!”

Bu sözlere söylenecek bir şey yok.

Nitekim ince bir duyarlılık, ince bir nezaket ve düşüncenin hayata geçirilmiş yansıması de denebilir bu kampanya.

“Bi bana bi Van’a” kampanyası dileriz ki büyük oranda hedefine ulaşır.

Gelelim Kocaeli Kitap Fuarına. Devasa Fuar alanında büyük bir kültürel etkinlik yapılıyor. Bu yol B salonuna alınan Nesil, Timaş, Everest, Ötüken, Bilgi, Kaynak gibi büyük yayınevleri ciddi organizasyonlar düzenlemişler. A salonunda daha küçük ölçekli yayınevleri ve sahaflarla sivil toplum kuruluşları stant açmışlar. B salonunda Haber7.com da standında okuyucularını bekliyor.

Herkeste hoş bir heyecan ve telaş var.

Böyle bir ortamı görüp de heyecanlanmamak elde değil. “Kitapsız Toplum” olarak nam salmış bir coğrafyada böylesi telaşlar umut vaat ediyor, gelecek adına tatlı hayallere kapılıyorsunuz, hayalleriniz taçlanıyor.

Zira “kitap gökyüzüne uzanan bir merdivendir” diyor düşünürün birisi. Necip Fazıl Kısakürek’in “Gökyüzünden habersiz uçurtma uçurmuşum” diyen serzenişini duyanların akın ettiği yerlerdir kitap fuarları.

Anadolu’da peş peşe açılan kitap fuarları ciddi bir uyanışın da habercisidir aslında. Geçen haftaki Malatya Kitap Fuarının büyük yansımaları devam ediyorken şimdi de Kocaeli iddialı bir kitap fuarıyla ayağa kalkıyor. Bir gazetede geçen “Malatya okumuyor, Malatya meydan okuyor” manşetini görünce gülümsedim. Malatya’nın süper Valisi, Kocaeli’nin süper B. Şehir Başkanı olursa elbette şehirler meydan okur, elbette bu şehirler şaha kalkar ve kim tutar bu şehirleri!

Demek ki her anlamda birikimli, entelektüel, okuyan, öngörülü, “oku!” emrine iman etmiş, makam ve koltuk için değil bu millet için çalışan Valiler ve Belediye Başkanları olursa, güzel adımlar atılırsa halk destek veriyor, hedeflere ulaşılıyormuş.

Demek ki büyük düşünmek, büyük hayal etmek lazımmış…

Demek ki sadece konuşmakla olmuyormuş, icraat gerekiyormuş.

Demek ki “Çalışınca Oluyormuş!”

Muhabbetle Kalınız.

Not: Bugün, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve Kocaeli Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi konferans salonunda yapılacak olan “Şiir ve Anne” konulu programda konuşmacı olarak bulunacağım.

Meryem Aybike Sinan/ Haber7
meryemaybike@gmail.com
http://twitter.com/maybikesinan

Yorumlar2

  • ALAİ KOC 12 yıl önce Şikayet Et
    van için............ içimizden gelmiyor...
    Cevapla
  • Ezel 12 yıl önce Şikayet Et
    bravo kocaeli!. büyük bir deprem yedi ama kısa zamanda aslanlar gibi ayağa kalktı ve her geçtiğimde daha da güzelleşmiş, gelişmiş bir şehir olduğunu görüyorum. ak parti bu işleri iyi biliyor.
    Cevapla Toplam 7 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat