Hz. Âmine Validemize bir armağan

  • GİRİŞ18.05.2012 09:26
  • GÜNCELLEME18.05.2012 09:26

Sen olmasaydın âlemleri yaratmazdım" diyen Yüce Rabbimizin nurunu ona teslim edişi ve kâinatın en değerli annesi oluşu.

"Dürr ve Sadef" adlı romandan söz ediyorum.

Nesil Yayınlarından çıkan dumanı üzerinde tüten bir yepyeni bir eser. Müellifi edebiyatçı bir ablamız olan Emine Fikriye Beledli. Emine Hanım edebiyatı akademik anlamda olsun sanat anlamında olsun her yönüyle yaşayan ve hayatına aksettiren bir isim.

Son yıllarda İslam kültür ve medeniyetine dair edebi eserlerde ciddi bir artış oldu. Özellikle yıllarca sadece didaktik eserlerde anlatılan önemli isimlerin roman diliyle anlatımı çok büyük ilgi görmeye başladı zira roman dili en etkili, en kalıcı, en ruha hoş gelen dildir. Bu biyografik eserler çok önemli bir hizmette bulunuyorlar nitekim yeni nesil didaktik eserleri sıkıcı ve eğlenceli bulmadığı için maalesef okunmuyorlar.

Bu durumu fark eden yazarlar ve yayınevleri bu tür didaktik eserlerle gerçekten de çok ciddi çalışmalara imza attılar. Sibel Eraslan ve eserleriyle başlayan bu tür Nuriye Çeleğen'in geçtiğimiz aylarda Nesil Yayınlarından çıkan ve Hz. İbrahim ve sevgili eşleri Hz. Hacer ve Sare'yi anlattığı "Aşk-ı Sükûn" adlı romanla yepyeni bir boyut kazandı. Zira "Aşk-ı Sükûn" 70 bin baskıyla ciddi bir ilgiyle karşılandı. Bu eserin son yıllarda yazılmış en muhteşem eser olduğunu söylemek lazım.

"Dürr ve Sadef" adlı eser Emine Fikriye Hanımın ilk eseri. Türkoloji mezunu ve uzun yıllar edebiyat öğretmenliği yapmış. Bu eserin ciddi bir emeğin ürünü olduğunu kitabın daha ilk cümlelerinde anlıyorsunuz. Sevgili Peygamberimizin aile efradı bütünüyle romanda yer alıyor.

Hz. Amine'nin doğumu çok duygulu bir dille anlatılıyor. Annesi Berre'nin yine kız doğurmaktan dolayı korkuları çok içli bir dille anlatılıyor ki o dönemde kız çocuklarına olan bakış açısı yürek burkuyor. Hz. Amine'nin böyle bir dönemin kız çocuğu olarak hayata başladığını bilerek, hissederek ve içiniz yanarak romana başlıyorsunuz.

Allah'ın nuru onunla yaşam buluyor.

Türk Edebiyatında bu meseleler bugüne kadar Siyer-i Nebi, Naat, Mesnevi gibi türlerde ele alınmıştı. İslam coğrafyasında roman türünün çok geç ortaya çıkması ve bu konuların roman diliyle yeni yeni anlatılması şanssızlık olsa da ortaya çıkan eserlerin ciddi ve ehil kalemlerin üslubundan ortaya çıkması bir o kadar sevindirici.

Sıradan diyaloglarla ve sokak ağzıyla roman yazdığını sanıp edebiyat kulvarında at koşturan onca insana inat hatırı sayılacak önemli bir yazar kitlesi birbirinden muhteşem eserlerle öne çıkıyorlar.

Bu ülkede yeniden "İslam Edebiyatı" ayağa kalkıyor.

Yıllarca yoksulluk, köy, işçi ve ideolojik romanlar yazarak romancı geçinen bir takım insanlar sermayeyi tüketince şimdilerde birbirini andıran ve tekrardan öteye geçmeyen yapay aşk romanları yazmaya ve gençliği gündelik basit aşklarla kirletmeye ve algılarını bozmaya çalışsalar da artık o maya tutmaz!

Edebiyat kulvarında artık ehl-i kalem, birikimli, ciddi bir edebiyat öğrenimi görmüş, kimlik problemi olmayan, geçmiş ve gelecek arasında köprüler kurmaya meyilli çok değerli yazarlar adeta yıldızlaşıyorlar.

Edebiyat baronları elleri böğürlerinde bu gidişata kem gözlerle bakınsalar da bu gidiş güzelliğe doğru, nura doğru bir gidiş. "Dürr ve Sadef" Sevgili Peygamberimizin Sevgili annelerini yüreklerimize misafir eden ve bizleri düşünceden düşünceye, gözyaşları içinde bir yürek seferberliğine çıkarıyor.

Kâinat nurunu beklerken biz bu romanda o nurun doğuş serüvenini yeni baştan yaşıyor, içselleştiriyor, hissediyoruz. Okumak, bilmek başka, hissetmek, empati yapmak, orada bulunurcasına içselleştirmek ve romanın içeriğiyle sürüklenmek başkadır.

Dev isimlerin yazar kadrosunda bulunduğu Nesil Yayınları bu mecrada daha birçok sürprize hazırlanıyor. Bu güzel eseri her anlamda, kapağıyla, sunumuyla, içeriğiyle mükemmel bir şekilde piyasaya arz eden Nesil Yayınlarını ve kitabın yazarı Emine Fikriye Beledli Hanımefendiyi kutluyorum.

Öyle ya:

"O inci tanesiydi, annesi sadef.

Kâinatın en değerlisiydi onlar.

Rahman'ın nazarı üzerlerindeydi...

Hiçbir oğul annesini onun kadar sevmedi.

Ve hiçbir anne, Âmine Hatun kadar, hayat yolunu kalpteki ateşten taşlara basarak yürümedi..." (Dürr ve Sadef'ten)

Muhabbetle kalınız.

Meryem Aybike Sinan- Haber7

meryemaybike@gmail.com

http://twitter.com/maybikesinan

Yorumlar6

  • Ebu Turab 11 yıl önce Şikayet Et
    aşk ve menfaat. şu an en ziyade revaç bulan mevzu olduğundan maddi menfaati celbeden mevzudur aşk aynı zamanda. bu hengamda menfi müsbet her cenahtan aşka taalluk eden romanlar aldı başını gitti. aşk romanlarının bu kadar revaç bulması bu asırda aşkın en edna seviyelerde seyr-i süluk etmesi ve nefsani hevesatın aşk namına matuf olması neticesinde hakiki manada aşkı bulamayanların bir avuntusu olarak aşk romanlarına saldırdığını görüyoruz. hatta islamiyetle alakası olmayanların bile ilahi aşktan bahsetmesi çok tuhafıma gider. bu yüzden mevlana hz.lerinin şu sözü çok hoşuma gider. aşıkların neşesi de odur, gamı da, hizmetlerine karşılık aldıkları ücret de yine allah’a aittir. Âşık, sevgiliden başkasını seyre dalarsa bu, aşk değildir, aslı olmayan bir sevdadır. aşk o yalımdır ki parladı mı sevgiliden başka ne varsa hepsini yakar. ayrıca sayın yazarı sadece aşk menşeili yazmadığı için de hususen tebrik etmek lazım.
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Mehdi Talebesi 11 yıl önce Şikayet Et
    canım annem.... rabim inşaallah seni ve eşini cennetinde en güzel yerlere koysun...hz.muhammed (sav) efendimizin senin nur gözlerinden akan her nur damlaya kurban olurum.rabbim senin mezarını görmeden, taşını toprağını öpmeden ölmeyi nasip etmesin inşaallah, sen rahat uyu oğlunun torunuyla beraberiz inşaallah...
    Cevapla
  • numan yılmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    bizim adımıza. allah razı olsun... bizim adımıza belli şeyleri takip edip bilgilendirmeniz çok güzel...
    Cevapla
  • Ezel 11 yıl önce Şikayet Et
    edebiyat gerçek yazarlarına kavuştu. haklısınız meryem hanım, gerçekten de sizin de dahil olduğunuz bu yeni yazarlar önemli eserlerle göz ve gönül dolduruyorlar. inşallah bütün islam tarihini böyle ehil kalemlerden okur öğreniriz. allah hepinizin kalemine güç versin ve eserlerinizin ömrü uzun olsun.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • demokrat 11 yıl önce Şikayet Et
    harika. kitabı hemen alıp okuyacağım. teşekkürler aybike hanım.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat