Cimrilik ve cömertlikte neredeyiz?

  • GİRİŞ21.05.2012 08:59
  • GÜNCELLEME21.05.2012 08:59

İnsanoğlu birbirinin zıddı olan bu iki halin hangisine daha yakın ise o sıfatla anılır. Birisinin insanda olması ötekini yok ederken orta yolun çoğu zaman bulunamadığı veya kararında durulamadığı ve insan için iki zor ve karmaşık hakikattir cimrilik ve cömertlik!

Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu hususta buyururlar ki:

“Cömertlik cennette bir ağaçtır. Cömert olan kimse o ağacın bir budağına tutunmuştur. O budak muhakkak onu cennete çeker. Cimrilik ise cehennemde bir ağaçtır. Cimri olan kimse o ağacın bir budağına yapışmıştır. O muhakkak onu cehenneme çeker.”

Toplumda bu iki kavram genellikle maddi unsurlarla ilintilendirilir. Çoğunlukla cimrilik kavramının karşılığı maddi unsurları kabzetme, sakınma, tutma halidir. Cömertlik ise elindeki her türlü maddi unsuru paylaşma, verme, ihtiyacı olanın sıkıntısını giderme olarak algılanır.

 Lakin bu iki kavramın karşılığı sadece bunlar olmasa gerektir zira bu iki kavramın maddi karşılıkları yanında manevi ve soyut tarafları da vardır. İnsan sadece para ve pul ile imtihan edilmez ki cömertliğin ve cimriliğin karşılığı sadece para olsun!

Sevgisini, şefkatini, merhametini, vefasını, asaletini, ahlakını, aşkını, faziletini, nezaketini, nezahetini letafetini insanlardan eksik etmeyen ve bütün bu vasıflarını yağmur gibi insanlara yağdıran insan cömerttir.

İbadetini, imanını, marifetini, nedametini, şükrünü, basiretini, irfanını her dem Allah için çoğaltan, ifa eden kimse cömerttir. İbadette cömert olmak, pişmanlıkta cömertte olmak, tövbede cömert olmak, şükretmede cömert olmak kulu yaratanına daha çok yaklaştırmaz mı?

Tevazuda cömert olmak insanı güzelleştirmez mi?

Merhamet ve şefkatte, adalette, hakkaniyette, ilim ve irfanda, karakter ve fazilette, aşk ve sevgide, nezaket ve nezahette, marifet ve suhulette cömert olan kötü insan olabilir mi?

Sevgili peygamberimiz cömertlikle ilgili şunları söylemiştir:

“ Allah kendine cömert ve güzel ahlaklı olmayan bir dost yaratmadı.”

“İnsanlarda iki sıfat vardır. Hak Teâlâ onları sever: Biri cömertlik, diğeri de güzel ahlaktır. İki sıfat daha vardır ki onları sevmez: Cimrilik ve kötü ahlaktır.”

“Cömert ve kalbi geniş olan kimsenin yemeği şifadır. Cimri olan kimsenin yemeği de hastalıktır.”

“Benim ümmetimin safları cennete girerler. Cennete girmeleri oruç tutmakla ve namaz kılmakla değil, belki cömertlik, kalp temizliği ve insanlara nasihat ve şefkat etmektir”

“Ve Allah’ın rızasını kazanmak için harcamanız şartıyla başkalarına her ne iyilik yaparsanız, bu kendi yararınızadır Çünkü yapacağınız her iyilik size olduğu gibi geri dönecek ve size de hiçbir şekilde haksızlık edilmeyecektir” (Bakara Suresi, [2:272])

Cömertlik gerçekten de çok önemli bir fazilettir bilene. Cömert insan ihtiyacı olmayanı ihtiyacı olana verir anlamını çıkarırız çoğu zaman ancak cömertliğin de üzerinde bir hal vardır ki buna “Îsâr” diyoruz. Burada kendisinin ihtiyacı olduğu halde elindekini bir başka ihtiyaç sahibine gözünü kırpmadan vermek hali sözkonusudur.

Cömertlik hali bu kadar övülmüş ve müslümanın en önemli vasıflarından sayılmışken insan neden cimrilikte karar kılar acaba? Tamahkârlık, pintilik, muhterislik, hasislik ve cimrilik neden bazı insanların yakasına yapışır da onlardan bir türlü ayrılmaz? Adeta onların kaderi olur.

Bazı insanların bir bardak suları bile içilmez veya Allah nasip etmez!

Bu tip insanlar gerçekte her anlamda cimridirler. Sevgide, şefkatte, merhamette, hakkaniyette, vefada, adalette, aşkta, karakterde, fazilette, tevazu ve basirette nasiplenmemiş ve yoksun bırakılmışlardır! Bu tip insanlar ne maddi ne de manevi hiçbir şeyi ihtiyaç sahibine veremezler. Öylesine kabızdırlar! Öylesine bencil, öylesine hoyrat, öylesine kuraktırlar. Üzerlerine rahmet-i ilahiye sanırsınız hiç yağmamıştır.

Cimri insanın hiç kimseye faydası yoktur. Kendisine dahi vefası olmayan bu tipten insanların tek gayesi vardır. Mevki ve makamlarını büyütmek, para biriktirmek, tıksırıncaya, çatlayıncaya, patlayıncaya kadar yemek içmek ve sadece kendini düşünmek dışında hiçbir ideali olmayan, vefasız, düşüncesiz, karaktersiz, merhametsiz, asaletsiz, itibarsız ve faziletsiz olan  “zavallı” ve “düşkün” insanlardır!

Bu tipten insanlara asla umut bağlamamak, onlara sırtınızı dönmemek lazımdır. Cimri insan her anlamda cimridir. Makam ve mevkide önemli yerlerde de olsalar hiçbir zaman insanların gönlünde büyüyemezler. Cimri her yönüyle cimridir! Gittiği her yeri daraltır, azaltır, küçültür!

Hâsılı kelam bu iki kavramın içinde hangisine girdiğimizi görüp davranışlarımıza çeki düzen vermek, yarını, ahret hayatını hiçbir zaman göz ardı etmeden tövbe ve hakikat kapılarından ayrılmamak dileğiyle!

Muhabbetle kalınız.

Meryem Aybike Sinan Haber7

meryemaybike@gmail.com

http://twitter.com/maybikesinan

Yorumlar8

  • Ebu Turab 11 yıl önce Şikayet Et
    muhtereme. dualar müşterek inşaallah. rabbim her daim iman nuruyla gönlünüzü tenvir etsin. ab-ı hayat mesabesinde olan ibadetin feyziyle ruhunuzu ihya eylesin inşirah versin. mübarek recep ve şaban ayını hakınızda ve hakkımızda ve tüm islam aleminin hakkında mübarek eyleyip ramazana da ulaştırsın. ve hanelerimizde berekete vesile eylesin. dareyn-i saadet tazarru ve niyazıyla...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Ebu Turab 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın feyezan. buyurduğunuz gibi burası sanal, herkes olduğu gibi değil olmak istediği gibi görünür. sanırım bazı yorumcuların isim değiştirdiğini ima ediyorsunuz. onlar da kendileri bilirler. gizlenen istediği gibi gizlenebilir. ben zahire bakarım. en çok üzüldüğüm nokta ise lilyana hanımın bir yorumum üzerine üyeliğini iptal ettirmiş olması. sanırım kendisine bir özür borcum var. umarım bu yorumumu okur da özrümü kabul eder. eğer ki başka bir yerde kendisi ile görüşüyorsanız özrümü beyan etmenizi rica ediyorum. hem meşrebdaşım olan bir kardeşimi de incitmiş olma ihtimali bu özrü muzaaflaştırıyor. ve yine faran hakeza öyle. neyse biz de haber 7'yi foruma çevirdik sanırım.:) baki selam ile.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Ebu Turab 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın feyezan. sanırım bazı olaylar sürekli olarak tekerrür ettiğinde insanda ünsiyet peyda ediyor. üstad bediüzzaman hz.leri der ki aldanırız aldatmayız. sanal da olsa şahıslar bende nasıl makes bulursa o şekilde muamelede bulunurm. yoksa kimsenin aklındakini kalbindekini okumak gibi bir istidadımız daha gelişmedi ve gelişecek gibi de görünmüyor:). incinmişliğimiz o şahsın yazdığı yorumdan ve sui zannından değildir zaten. yani sanalda birisi hakkımda sui zanda bulunmuş çok da ehemmiyet vermem. ancak insanların böyle bir fikir edinmelerine de kapı aralamamak lazım.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Ebu Turab 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın feyezan. muhtereme söylediklerinizi hüsnü niyet telakki ediyorum. bizim de size karşı hususi bir saygımız var. elbetteki hiçbirimiz yorumunu başkası için yazmıyoruz, ancak arada böyle muarazalar çıkabiliyor. demek ki daha dikkatli olmak elzem. o halde yazmamaklığımızı siz de bizim incinmişliğimize verin olsun bitsin... baki selam ile...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Ebu Turab 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın feyezan . umarım incinmişliğinizin esbabı biz değilizdir. her ne vakit sizin değerli yorumlarınıza mukabelede bulunmak ve bir hal hatır sormak niyetim hasıl olsa malum zat-ı muhteremin, sizinle mükalelemizden mütevellid su-i zannı hatırıma geliyor. açıkçası içtinab ediyorum. zaten artık çok fazla da yazmıyorum. dostlar terk eylediler faran,lilyana,translator,backbone kaybolup gittiler, sebebi nedir bilinmez. bir siz kalmıştınız, o hadiseden sonra soğudum biraz yorum işinden. biz de bugün yarın bırakırız belki. rabbim cümlemizi hıfzıyla inayetiyle muhafaza eylesin.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat