Bir insan itibarını ne zaman kaybeder?

  • GİRİŞ13.07.2012 09:17
  • GÜNCELLEME13.07.2012 09:17

Merhamet ve vicdan gidince geride insanlık da kalmaz.

Pahada itibar mı, merhamet mi ağırdır, değerlidir?

İtibarın öteye ne faydası var, itibarın önemi kendisinde, insana beş kuruşluk faydası varsa o da bu dünyadaki maddi kazançları, parası pulu değil midir?

Merhamet öyle midir ya! Merhametin fiyatı yoktur, onun hak katında bedeli vardır ancak.

Ruhun ilacı, kalbin şifası ve süsü, karanlığın ziyası, kötülüğün sıcak yüzü, iyiliğin kendisi ve insanın en güzel elbisesi… Merhamet insana en yakışandır, en güzel kılandır, uzakları yakın, acıları tatlı, harlı ateşleri söndürendir merhamet! Her şeyi azca, merhameti çokça yaşamak ve yaşatmak lazımdır.

Merhamet, merhamet, merhamet!

Ah merhamet nerelerdesin?

Ağlayabilseydiniz anlardınız!

Ağlamak duyguları emzirmektir, kalbi kirden pastan yıkayıp temizlemek, acıları bal eylemek, yüreğe gül ekmektir. Ağlatmadan ağlayabilseydik, acıtmadan acıyabilseydik, kırmadan kırılsaydık, kahretmeden kahrolsaydık işte o zaman yeryüzü bir gül bahçesine dönüşmez miydi ey gönül?

Her yürek çocukça doğar, öylesine saf, öylesine temiz, öylesine masum!

Her çocuk merhametlidir zira! Keşke yüreklerimiz bu çocuk kadar masum kalsaydı ve bu kadarcık merhametimiz olsaydı? Şefkat pınarı analar bile sadece o omuzlarda yavrularını gezdirirken, çocuk böyle masum bir kediyi sarıp sarmalar, ona şefkat ve merhametin en safını sunar yüreklice!

Yürek medeniyetinin kadim dostları şimdi ne ile meşguller acaba?

Bu çocuğu bu kediye merhamet göstermeye iten güç ne olabilir?

Bu çocuk küçücük omuzlarında taşıdığı varlığın bir hayvan olduğuyla değil, ona duyduğu hislerle, merhametiyle, şefkatiyle, yüreğiyle sevmekte öyle sahip çıkmaktadır.

Bu çocuk sevdiğinin farkındadır!

Bu çocuğun sırtındaki bohçanın içinde sevgi ve merhametten başka dünyalık hiçbir şey yoktur! Menfaati yoktur bu çıkının içinde. Bu nedenle bu çıkın insanı yormaz, bunaltmaz, ağır gelmez insana!

Peki, biz, siz, hepimiz bugün kaç insana bir yudum merhamet ve şefkat sunduk? Yüreğimizin hangi bölgesinde bir ashap şenliği yaşandı, elimiz ne verdi, yüreğimiz ne sundu, aklımız neye yordu düşlerini ve dizlerimiz bugün neye yoruldu?

Hicret ve niyetimiz bugün ne içindi, kimin içindi?

Bütün dünyayı bir kenara, Merhamet’i ortaya almamız gerek! En ortaya karışığından merhamet, şefkat ve sevgi gelmedikçe ve insanlık hep beraber bundan tatmadıkça huzur göğsümüze asla yol bulamayacaktır!

Şu yeryüzünde o kedinin yerinde olmak isteyen ne kadar insanoğlu vardır acaba? Kaç çocuk o kedinin huzurunu bir an olsun yaşamadan hayata veda ediyor? Kaç yürek merhameti hiç tanımadan, elinden tutmadan zulüm, kin ve öfke selinde boğulup gidiyor!

“Merhamet et ki merhamet edilesin!”

Rahman’ın bu kutlu sesini duyamayacak kadar sağırlaşmış,  bunun kâinattaki yansımalarını görmeyecek kadar körleşmiş topal yüreklerin dünyasında bu çocuk sırtındaki heybeyle çok şey söylüyor insanlığa!

Tabii insanlık anlarsa!

İtibarına köle olmuş insanlığın, merhametin efendisi olmaya yüzü neden yoktur acaba? Yoksa itibarlarını merhametsiz oluşlarına mı borçludurlar!

Acaba bu çocuğun itibarı Allah katında hangi birimizde vardır!

Ne dersiniz?

Muhabbetle Kalınız…

(Moral FM Radyosunda cumartesi günleri 16.30’da hazırlayıp sunduğumuz “Divana Gelenler” programının bu haftaki konukları Filistinli Akademisyen-Yazar ve Sunucu Dr. Nizar Hirbawi ve Yapımcı- Yazar Kemal Çiftçi ile hem Arap dünyasındaki gelişmeleri hem de TRT Arap Kanalındaki programları hakkında konuşacağız. Ayrıca bu fotoğraf için Nuray Kayacan’a teşekkürler)

Meryem Aybike Sinan - Haber 7

meryemaybike@gmail.com

http://twitter.com/maybikesinan

http://facebook.com/meryemaybike.sinan

Yorumlar16

  • Nasuh BİLEN 11 yıl önce Şikayet Et
    insan için en ağır ve önemli sınav. öyle bir sınav ki değerlendirebilecek allah.kendimizi de değerlendirdiğimizde sıfır da alabileceğimiz sonuç.icabında kendimizi değersiz kıldıran merhametsizlik ya da merhamet.dijital hızla sonuç göstergesi merhamet.
    Cevapla
  • İbrahim Dursun 11 yıl önce Şikayet Et
    merhaba sevimli çocuk!..merhamet mi dediniz?!nerden alınıp, nerede satılıyor ?! . insanlar şu çocuklar kadar saf/temiz ve merhametli ,hayvanlarda kuşlar/kediler gibi olsalardı hayat ne güzel olurdu..değil mi?...acaba?!?! .....malesef kazın ayağı(!) öyle değil işte..hayat bu haliyle daha güzel..hayatta kuşlar ve kediler olduğu gibi çakallar ve kartallarda var...ve yeri gelince acımasızca birbirlerini ğparçalıyorlar..bunlarınkide neki..esas canavarlığı imansız/zalim insan kılıklılar yapıyor..bir hava bombardımanı ile binleri/ yüzbinlleri canavarca katledip,parçalıyor..her bir parçası bir yere savruluyor..bahaneleride o kadar basit ve komik ki değme girtsin..insanın insana ve kendine yaptığını bir başkası zor yapıyor..işte merhamet burada ilaç gibi aranıyor..peki!bu ilaç gibi gerekli merhamet nereden alınıp nerede satılıyor?!?!:):)..nerden olacak ?!....merhametlilerin ennnnn merhametlisinden/allah tan(c c)alınıp,onun için mahlukuna dağıtılıyor....vesselam
    Cevapla
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    faran üstad. bu gün beni yordun.allah iyiliğini versin.dahada yazacak halim kalmadı..inşallah haftaya görüşürüz ..araba serviste bu gün erken gideceğim hayırlı tatiller olsun...bu arada din zikirdir..sana hayıflanmadım ama iklim iklim dolaşmış oldum...rabbim bunda ne hayır dilemiştir bilmem..kelimelerden nasıl bir beyin aforizması geçirdiğimin farkındasındır...baki selam
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • bahadır yıldız 11 yıl önce Şikayet Et
    maalesef bugün dilimize doladığımız bir çok kavramın içini zor dolduruyoruz.. merhametten bahseden çok ta.yansımaları belli olmuyor.mesela kendini muhafazakar tanımlayan işverenlerin şefkat merhamet konularındaki icraatları nedir.bu kavramların çoğu politik olarak kullanılıyor.yozlaşma had safhada.bu ve benzer konuların netameli olduğunu biliyorum ama maalesef durum iç açıcı değil.mesela ekonomik durumu düzelen kariyer elde eden insanlar neden islami yaşantılarından kademe kademe uzaklaşırlar.neden çalışanların büyük bir kısmı müslüman patronlarından hoşnut değil.çok mu merhametsiz düşünüyorlar.günlük yaşantımız ve yaşadığımız süslü hayatlar islamın iktisat,şefkat iktisat kavramlarıyla çok mu uygun.en çok yapılan şey zaafları mücadele alanı yapıp müslkümanın birbiriyle uğraşması.maalesef buna da cihad diyorlar.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • faran 11 yıl önce Şikayet Et
    ortak kelime... aramızdaki ortak kelime,müştereklerimiz dediğiniz ayetler ehli kitap için/üzere inmiştir,şimdi bunu bana o şekiş,ayetin aslını da vereke söylemeniz biraz acayip olmadı mı? anlaşamadığımız mevzularda değil de müşterek baktığımız şeylerde/şeyler üzere olalım deseydiniz daha maslahata binaen,hükmet üzere olurdu..bu benim kanaatim tabi
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat