Bir insan itibarını ne zaman kaybeder?
Bir insan itibarını ne zaman kaybeder?
Bir insan itibarını parasını kaybedince değil, mevki ve makamını kaybedince değil, yerlere düştüğünde değil, kaybettiğinde değil, ağladığında değil, sırtından vurulduğunda değil; merhametini ve vicdanını kaybettiği zaman kaybeder!

Yorumlar16

  • Nasuh BİLEN 11 yıl önce Şikayet Et
    insan için en ağır ve önemli sınav. öyle bir sınav ki değerlendirebilecek allah.kendimizi de değerlendirdiğimizde sıfır da alabileceğimiz sonuç.icabında kendimizi değersiz kıldıran merhametsizlik ya da merhamet.dijital hızla sonuç göstergesi merhamet.
    Cevapla
  • İbrahim Dursun 11 yıl önce Şikayet Et
    merhaba sevimli çocuk!..merhamet mi dediniz?!nerden alınıp, nerede satılıyor ?! . insanlar şu çocuklar kadar saf/temiz ve merhametli ,hayvanlarda kuşlar/kediler gibi olsalardı hayat ne güzel olurdu..değil mi?...acaba?!?! .....malesef kazın ayağı(!) öyle değil işte..hayat bu haliyle daha güzel..hayatta kuşlar ve kediler olduğu gibi çakallar ve kartallarda var...ve yeri gelince acımasızca birbirlerini ğparçalıyorlar..bunlarınkide neki..esas canavarlığı imansız/zalim insan kılıklılar yapıyor..bir hava bombardımanı ile binleri/ yüzbinlleri canavarca katledip,parçalıyor..her bir parçası bir yere savruluyor..bahaneleride o kadar basit ve komik ki değme girtsin..insanın insana ve kendine yaptığını bir başkası zor yapıyor..işte merhamet burada ilaç gibi aranıyor..peki!bu ilaç gibi gerekli merhamet nereden alınıp nerede satılıyor?!?!:):)..nerden olacak ?!....merhametlilerin ennnnn merhametlisinden/allah tan(c c)alınıp,onun için mahlukuna dağıtılıyor....vesselam
    Cevapla
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    faran üstad. bu gün beni yordun.allah iyiliğini versin.dahada yazacak halim kalmadı..inşallah haftaya görüşürüz ..araba serviste bu gün erken gideceğim hayırlı tatiller olsun...bu arada din zikirdir..sana hayıflanmadım ama iklim iklim dolaşmış oldum...rabbim bunda ne hayır dilemiştir bilmem..kelimelerden nasıl bir beyin aforizması geçirdiğimin farkındasındır...baki selam
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • bahadır yıldız 11 yıl önce Şikayet Et
    maalesef bugün dilimize doladığımız bir çok kavramın içini zor dolduruyoruz.. merhametten bahseden çok ta.yansımaları belli olmuyor.mesela kendini muhafazakar tanımlayan işverenlerin şefkat merhamet konularındaki icraatları nedir.bu kavramların çoğu politik olarak kullanılıyor.yozlaşma had safhada.bu ve benzer konuların netameli olduğunu biliyorum ama maalesef durum iç açıcı değil.mesela ekonomik durumu düzelen kariyer elde eden insanlar neden islami yaşantılarından kademe kademe uzaklaşırlar.neden çalışanların büyük bir kısmı müslüman patronlarından hoşnut değil.çok mu merhametsiz düşünüyorlar.günlük yaşantımız ve yaşadığımız süslü hayatlar islamın iktisat,şefkat iktisat kavramlarıyla çok mu uygun.en çok yapılan şey zaafları mücadele alanı yapıp müslkümanın birbiriyle uğraşması.maalesef buna da cihad diyorlar.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • faran 11 yıl önce Şikayet Et
    ortak kelime... aramızdaki ortak kelime,müştereklerimiz dediğiniz ayetler ehli kitap için/üzere inmiştir,şimdi bunu bana o şekiş,ayetin aslını da vereke söylemeniz biraz acayip olmadı mı? anlaşamadığımız mevzularda değil de müşterek baktığımız şeylerde/şeyler üzere olalım deseydiniz daha maslahata binaen,hükmet üzere olurdu..bu benim kanaatim tabi
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • faran 11 yıl önce Şikayet Et
    ooooooooooo. turgut bey,valla şaşırtıyorsunuz beni..öyle senin dinin sana benimki bana tarzı bir yol ayrımına gelmeniz çok ifrat/tefrit..kuran da aynı kelimenin müeratif anlamları yok mu? mesela salat kaç anlamda kullanılır? yer olur namaz demektir yer olur dua demektir yer olur destek demektir..vb mevsim /ay ve hafta terkiplerindeki sayısal kullanım ile daha bir metafizik olanlar aynı olur mu? somut olanla soyut olanı niye eşleştiriyorsunuz? tefsirin,tefekkürün konusu olan ayetler ile imanın konusu olan ayetler aynı mıdır? namazın 3 vakit ile 5 vakit oluşuna dair ayetler imanın konusu ama tefsir ve tevili tefekkürün,tefakkkuhun konusu değil midir? şimdi ''alah arşa istiva etti'' dendiğinde haşa allah gökyüzüne postu serip oturuyor mu anlaşılmalı? farklı yorumları iman,imansızlık,teslimiyet/kuşkuculuk düzlemine taşımak yanlış değil mi?
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    sittedi eyyam (altı gün). bu yıl bir astronot gelmişti..uzayda gördüklerini anlattı ve bulundukları noktada 45 dakikada bir güneşin doğup battığını söyledi..ve orda namazını dünya gününe göre kıldığını söyledi..güneşin doğup batmasına esas ise bir gün:yukarda ki bir tabakada bir gün 45 dakikadır...rabbül alemin fi sittedi eyyamin derken..hangi tabakanın katından nazarla 6 gündür demiştir ve dünya günü ile kaç dakika kaç saniyedir kaç gündür bunu bilemeyiz..velev ki dünya saati olsun..her maddenin erime kaynama ve soğrulmasi vahyedildi ise ;bu süre o maddeye konulan nizamla da ilgili olabilir..bir su 50 derecede kaynamaz..her şey bir hesab üzerine göredir..faran üstad allah hesabların yaratıcısıdır..o allah türevide integralide çözebilir..kaldı ki insan dna sında ki milyarlarca maddeyi hesaba göre yaratmış..birinin yeri değişince her şey değişiyor..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    araplarda çokluk anlamına gelince. bir hafta 7 gündür demek aslında 7 gün değilde bir hafta çoook gündür demek öylemi üstad..sayılı günde oruç size farz kılında derken de saymayın gitsin canım işte çooooook gün olarak mı algılamalıyız...yani kuranda ki sayısal net ifadeler sizi 300 melekle destekledik demek aslında üç yüz değil çoooook melekle mi destekledik olmalı...yani kuranda ki ifadeler subuti kati ifadeler değilde belirsiz çooooook demek oluyor öylemi...eğer öyle olsaydı kiyametin ne zaman kopacağınada 60 yıl sonra denir bizde canım altmış değil işte çooook demek istedi mi diyecektik..kıyametin saatinde neden anladığınız tarza da arapların çokluğunu ilgilendiren sayı söylenmemiştir..faran üstada seni anlamıyorum..hani ne içtin diyeceğimde
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    üç karanlık içinde . "..sizi annelerinizin karnında bir yaratılışıdan öbürüne geçirerek min ba'di halkın zulumatın selese:üç karanlık içinde yaratıyor.." zümer6...faran üstad her reddi cevaplayamayız ..bu bizi yorar..bir anda çok redde cevap verecek zamanımız olamaz lakin ben size "kul ta alev ile kelimetin seva in beynena beynekum:sizinle bizim aramızda ki ortak kelimeye gelin" diyerek müşterekler üzerinde konuşmayı tercih ederim..zira lekum diynukum veliye din::sizin dininiz size bizim dinimiz bizedir..din gidilen sırat demekse işte bu da bizim yolumuzdur..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • faran 11 yıl önce Şikayet Et
    altı gün.... allah cc ın evreni 6 günde yaratmasındaki gün aşama/evre anlamındadır,allahu alem. yahudilerdeki ''allah evreni 6 günde yarattı ve yorulunca yedinci gün dinlendi'' tahrifatını da hatırlatmak isterim üstad.. misal; cehennemin bekçilerinin sayıdsı verilir ve akabinde fitne kıldık der,oysa orda vurgu 19 a değil sayıların güdümüne girmemeyedir..kevniyatın matematiği,formulasyonu ile ibadetlerin düzeni farklı şeyler,biri alt yapı diğeri üst yapıdır.namazın 5 vakit olması da insanın ayartıcı benliğinin gücüne işaret ediyor olmalı,allahu alem..hocam ,konu derin,ben sizden istifade ediyorum,sizi tahsis amaçlı asla değil meylim,nacizane hasılatımı paylaşıyorum.mahsus selam
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • faran 11 yıl önce Şikayet Et
    turgut bey... abi,35 i geçtik 40 a doğru gidiyoruz,ilahiyat üzere değil tahsilimiz,sorumluluk bilinci gereği uzun zamandır amiyane ama iğreti duran tabirle amatörce öğreniyorum..haliyle sizinle ne edebiyat yarıştırabilirim ne de bilgi lakin ; kuran da ve haz peygamberin dilinde 7 ve 70 ve 7 nin katları ile 100 ve 1000 çokluktan kinayedir,bu arap dil kuralıdır.örnek '2hz nuh 1000 den 50 eksik'' yaşamıştır derken yani ömrünün çocukluk ya da peygamberlik gelmeden öncesini çık,tamamını davasına adamıştır demektir yani 950 yıl yaşadı anlamı asla çıkmaz! ...bir anlık gaflet gelir de 70 kez tevbe ederim hadisi de '' çoook tevbe ederim'' demek olmalı! tabiatın oluşumuyla,düzeniyle ilgili ayetlerdeki rakamlar farklıdır,ilme teşvik amaçlıdır.insanın ise 3 değil 5 aşamalı bir yaratılışı vardır,ordaki beş de beş olarak geçmez,aşamalar sayılır sadece,beş diyen biziz:)
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    faran üstad. bir yerde size katılamadığım noktalar var..zira sizin dediklerinize meyyalim lakin yapamıyorum..nedeni kuranidir 1-veşşemsu vel kameru bi husbaan:güneş ve ay bir hesaba göredir..hesaba (husbaan) dikkat 2-velakad haleknessemavati velarda ve ma beyne huma fi sittedi eyyam:andolsun allah gökleri ve yeri ve ikisi arasındakileri altı günde yarattı (fi sittedi eyyam) kaf 38 3- onlar için 70 kez bağışlanma dilesende allah asla onları affetmeyecektir (sebine merraten:70 kere)..yani kuranda her şey rakamsal ve hesaba göredir...yumurtadan civciv illa 21 günde çıkacak..insan 3 merhalede yaratıldı...yani tesbihattaki sayılar neyse odur üstad...80 kere bağışlama dilesen ifadesi sayısal bir ifadedir..ayrıca kuran şefaatçi olacaktır..kim ve kimler için..kütüphanesine koyanlar için mi okuyanlar için mi??..tekrarların çok sırrı var..bir paragrafı bir defa okursun sorun yok,kırk defa okursun hafızana kazınır.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • faran 11 yıl önce Şikayet Et
    turgut bey. üstad, hadsizliğime verin,size bir katkı olarak; hasbi ve hesabı ayrımında oyunu hasbiliğe veren o çocukta iyilik,merhamet bir gündelik ameliyeye dönüşmüş..zikirmatiklerle,şu kadar yasinlerle,şu kadar hatimlerle...vb allah'a matematiksel bir hatırlatma yapanların yanında büyümüş te küçülmüş bir başöğretmen gibi duruyor,aslanlar gibi..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • faran 11 yıl önce Şikayet Et
    itibar.... kaybedebilmek için önce kazanmış olmak gerekir,he mi? burada başarı kavramı gündeme gelmeli,şimdi;hz zekeriyya ve hz yahya testere ile kesilerek öldürüldüler,onlar başarısız da hz süleyman ve hz davut saltanat üzerlerdi,onlar başarılı mı? istikamet üzere olduktan sonra kurban olsan da bir sultan olsan da.. hem ağlayabilseydiniz anlayabilirdiniz değil anlayabilseydiniz ağlayabilirdiniz olmalı,hz peygamberin dilinde bu böyledir. bir de kendinizde bir itibar vehmedip te ona saldırıldığını düşünen de çok..sıkı bir itibar tanımı yapmalı değil mi? nedir bu denklemin parametreleri?
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    gözleri buğulandıran bir yazı. çocuk,bozulmamış yüreğiyle yaratıldığı gibiki haliyle,sırtında merhametin yükünü taşıyor ve o yük çocuğa züll gelmiyor ve onu yormuyor..kedi ise bir gölgede 4 ayağını esnetip patilerinden tırnaklarını çıkarmak yerine merhametin sargısında huzur bulmuş şikayetçi değil..o kirli yüzler, öpmek isteseniz öpecek yer bulamazsınız,halbu ki kömür tozu, elmasa dönüşmekte..koca bir dünya kurmuş küçücük yüreğinde ve kendisi o kurduğu dünyanın kralı; merhameti kimseye kaptırmak istemeyen bir dünyanın kralı..öpseniz,utanacak;diyecek ki ben kirliyim..bir el kalplerimizi açsa..ben kirliyim çocuk,çıkamam karşına.benim kirimi nehirler aklamaz...nehirler aklamazda aklarsa bir rahmet eli,uzanırsa bir rahmet, kedi gibi kuşatırsa beni,işte o zaman bende seninle açık yüreğimden utanmam ..şimdi göğsüm bırak yerinde kalsın ben senden temizim sen kirlisin çocuk...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat