Menfaat gelince vefa gidermiş!

  • GİRİŞ24.08.2012 09:01
  • GÜNCELLEME24.08.2012 09:01

Vefa insani bir ihtiyaç ve çok önemli bir haslet. Aşktan da, sevgiden de, arkadaşlıktan da, dostluktan da, akrabalıktan da öte, neredeyse hayatımızın her anında ihtiyaç duyduğumuz, beklediğimiz, kalbimizin yaslanmak istediği, güven meşalesini tutuşturan çok önemli bir değer.

Vefa hem duyana, hem de duyulana artı değer katar!

Ancak çoğumuzun belki de hepimizin hayatında "Vefa Kuşları" çoktan göçmen kuşlara dönüşüp bizleri terk ettiler. Her birimizin vefadan dalları binbir yerinden kırılmış, yapraklarını dökmüştür son tahlilde.
Ve vefa gittiğinde hem duyana hem de duyulana derin bir boşluk düşer!

"Bunca vefasızlıktan sonra, bazılarının ederi kalmadı artık gönlümde; kaç'a deseler, hiç'e sayarım..." diyor Özdemir Asaf.

Birçoğumuz müreffeh yaşantılara kavuştuk zaman içerisinde lakin maddi kazanımlarımızı manevi kazanımlara dönüştüremedik, mideyi tıka basa doyururken aklımızı, gönlümüzü doyuracak manevi lezzetleri tatmadık, öteledik, gereksiz saydık ve hatta unuttuk gitti. Bütün yaşantımızı tekdüze ve yüzeysel bir kadranda idame ettirmeye başladık.

Mevki ve makamlar elde etmeyi, çok paralar kazanmayı, dünyevi başarılara ulaşmayı gerçek saadet zannıyla daha da hırslandık, daha da dört elle sarılır olduk kesretin kirli ellerine!

Ruhumuzun gergefini zaman vefasızlıkla dokuyor artık.
Zira tecrübe ettik ki menfaat gelirse vefa gidermiş!

Dün neden dünde kalır, dün neden unutulur, dün neden hatırını ve hatıralarını yitirir hiç düşündünüz mü? Kızılderili Şef'in söylediği gibi her birimiz bu hayatın yokuşunda öyle hızlı koştuk ki sadece bedenlerimizi götürdük yanımızda, ruhlarımız çok gerilerde kaldı!

Bunca entrika, zulüm, cinayet, ihanet, dünyevi olana tamah, hırs, yalan, riya ve vicdansızlık ne içindir? Yüz yaşını deviren kaç kişi var, kaç kişi kefenin cebine beş kuruş atabilecek acaba?

Dün dost dediğiniz kimse yarın kime veya kimlere yar ve yaran olacak ve bu dostluk kaç gün sürecek? Vefasını zebil ve zelil etmiş kimsenin kime vefası hayr edecek?

Dostluğu, vefası ve arkadaşlığı bu kadar göstermelik ve sahte olan insanları hangi gerçek vefa, yol ve yoldaş olacak, kim yüz verecek böylesi tiplere, kim söz verecek böylesi sır(ı)faş olana!

Bizler millet olarak hiç böylesi kendimize sırtımızı dönecek kadar taş katı, yüreksiz, vefasız insanlar olacak kadar moral değerlerimizden sınıfta kalmamış, hiç böylesi yozlaşmamıştık... Ne oldu bize?

Hepimiz kusurluyuz!

Bir trafik kazasında kafa kafaya çarpışan otolar kadar kusurluyuz hem de.

Bütün değerlerimizin hurdaya çıktığını, pert olduğunu daha ne zaman göreceğiz? Daha ne zaman toplumsal huzurun para ile değil, moral değerlerle olacağını anlayacağız?

Bu toplumu dünyanın en iyi öğretim kurumlarında eğitseniz de; ayaklarına bütün maddi unsurları serseniz de ahlak ve değerler eğitimini ihmal etmişseniz bu kalabalık güruhtan ancak şer odakları çıkarırsınız! Üstelik en zekilerinden! Şimdi bütün değerleri pert olmuş, kalpleri ziyasını yitirmiş çok çok küçük adamlar boy veriyor çevremizde!

Menfaat ilişkileri ne yazık ki böylesi küçük! İnsanları da bağrına basıp birer koltuğa baş eylemiştir.

Biz vefasız bir millet olduk artık!

Moral değerleri aşınmış, her kutsalını "dostlar alışverişte görsün" kabilinden yaşayan "iki yüzlü" insanlardan müteşekkil bir topluluk olduk, hiç kızmayınız gücenmeyiniz. Çok kızdıysanız size bir önerim var;

" Ayna karşısına geçip sadece kendinizi her anlamda iki dakika sorgulayınız lütfen, sadece iki dakika yeterli olacaktır"

Son iki senede kaç yanlış yaptığınızı, kaç kişiye haksızlık ettiğinizi, kaç yalan söylediğinizi, kaç günah işlediğinizi, kaç insanın Âhını aldığınızı, kaç kişiyi ağlattığınızı bir düşününüz! Kaç dostunuzu ihmal ettiğinizi, kaç harama karıştığınızı, kaç kişiye küfür ettiğinizi, kaç kişi hakkında gıybet ettiğinizi ve ne kadar günah ve kusurunuz olduğunu yarın ölecekmiş gibi masaya yatırınız ve görünüz hali pür melalinizi!
Evet, aslında biz kendimize, kendi iç fıtratımıza bile vefasızmışız, diyeceksiniz!

Özdemir Asaf'ın söylemiyle kendi ederimizi kendimiz belirleyelim bakalım?

Değmez mi?

Muhabbetle kalınız.

 

Meryem Aybike Sinan/Haber7

meryemaybike@gmail.com

Yorumlar3

  • mehmet emin ergün 11 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel.... son paragraftaki soruları cevaplandıralım...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • demokrat 11 yıl önce Şikayet Et
    harika. çok düşündürücü ve çok güzel bir yazı. kutlarım. vefasız dostlara duyurulur!
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    kibir vefayı öldürür,maddi rahatlık ise kibri öğretir. çok güzel bir yazı olmuş,yazının güzelliği vefadan bahsediyor olmasından değil..vefayı farklı kaynaklardan ele alarak tarihsel tecrübeler boyutuyla,psikolojik ve sosyolojik yansımaları ile farklı perspektiflerden ele alarak yazılmış olmasındandır..."zira tecrübe ettik ki menfaat gelirse vefa gidermiş" dizesi ve kızılderili şefin: "her birimiz bu hayatın yokuşunda öyle hızlı koştuk ki sadece bedenlerimizi götürdük yanımızda ruhlarımız çok gerilerde kaldı"..sözü çok şeyler anlatmaktadır...
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat