5 TIR soğan kaç iPhone eder?

  • GİRİŞ11.06.2012 09:46
  • GÜNCELLEME13.06.2012 03:06

Her gün yeni bir mecra yeni bir proje ile merhaba diyor ve kasalar milyar dolarlarla dolup taşıyor. Tabi hikaye izah ettiğim gibi bu kadar kolay değil. O kasalar milyar dolarlarla o kadar kolay dolmuyor.

Dünyada son bir kaç yıldır garip ekonomik hadiseler olmaya başladı. Bir ülke satın alabilecek miktarda paralar bir Facebook uygulamasına ödenir oldu. Garip, şaka gibi rakamlarla yapılan satın almalar haberlerin ilk sıralarında! Örneğin en tazesinden bir örnek verecek olursak, Facebook yalnızca bir iPhone uygulaması olan Instagramı 1 Milyar Dolara satın aldı! Bu ve buna benzer bir çok hadise gün be gün karşımıza çıkmaya devam ediyor. Ülkemiz insanı her şeyi dışarıdan almaya o kadar çok alıştı ki bu milyar dolarlar bizi hiç heyecanlandırmıyor ve yapılan yatırımları ''harika, çok güzel'' diyerek anca tasdik ediyoruz. 5 Tır soğanı tarlalarımızda gece gündüz demeden el emeği göz nuru büyütüyor ihraç ediyoruz! Büyük gurur! 5 TIR SOĞAN! Ama karşılığında aldığımız tabiri caizse sadece bir kaç koli miktarı ya iPad ya da iPhone ya da bilgisayar... Enteresan değil mi? Aradaki farkı nedense anlayamadık!

Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün teknolojiye olan aşkı beni o kadar heyecanlandırıyor ki anlatamam. Geçenlerde yaptığı Facebook, Google, Microsoft gezisi bizleri hem onurlandırdı hem de ''hadi inşallah bu sefer başlıyoruz''un tohumlarını yüreğimize serpti zira artık başlamamız gerekiyor!

Nereden başlanması gerekiyorsa oradan başlayalım ama artık başlayalım! Soğan, sarımsak, domates elbette başımızın tacı ama biz Ülke olarak teknoloji ve bilişim alanında artık arkadan giden Ülke olmayalım! Bir an önce herkes bu yükseliş ivmesi son derece zirve yapmış sektörün farkına varsın ve girişimler DEVLET desteği ile ciddi biçimde başlasın.

Türk işletim sistemi! Ülkemizden çıkan bir Sosyal Mecra girişimi! iPhone kadar yetenekli bir akıllı Türk malı telefon! Bunlar hayal değil. Yapılan ve başarılı olan çok girişim var! Markafoni, Gittigidiyor bunlardan sadece bir kaçı.

Yazıyı okuyan değerli okur eminim şimdi kendi kendine şunu diyorsun 'bunlar hep söyleniyor ama boş'. Boş değil. Hem de hiç boş değil. Bu kadar teknoloji ile iç içe yaşan bir toplumdan, bu kadar parlak zekalı bir toplumdan nasıl oluyor da bu kadar donuk bir gençlik çıkıyor aklım almıyor.

Gerçi gençlerimizi de anlamak gerekiyor zira ha la Okul birincisi olmuş parlak, cengaver öğrencilerimize senin başında örtü var çocuğum sen geri zekâlısın sana ödül falan veremeyiz tarzında yaklaşan saçma sapan bir zihniyet tarafından törpüleniyoruz. Konunun şimdi bununla ne alakası var diyorsanız şayet Beyin Göçü'nün nedenleri arasında nelerin olduğunu dikkatlice incelemenizi tavsiye ederim.

Uzun lafın kısası, biz böyle durdukça, böyle bakıp izledikçe, her gün monoton siyasi diyaloglarla vakit harcadıkça, onların yaptıklarını mecburen kullandıkça hep sömürülen ÜLKE'nin insanları olacağız.

Ben kabul edemiyor ve kahroluyorum. Sizi bilmem...

Mesut Çelik - Haber 7
twitter.com/mesudcelik
facebook.com/mesudcelik 


Yorumlar12

  • fatih karakaya 11 yıl önce Şikayet Et
    destek. evet cok haklisiniz. ancak bu isler sadece maddi imkanlarla olmuyor. messengere rakip aninda tercume yapan bir program da acilmisti ama kimse kullanmiyor bu isin pazarlama tanitma yonu var. basbakan basta olmak uzere bir cok unlu bu yerli girisimleri kullanarak oncu olursa o zaman basaririz erdogan facebook kullanmiyor, twitetr kullanmiyor iyi guzel ama yerlisi olsun kullansin
    Cevapla
  • programlayan 11 yıl önce Şikayet Et
    kopya girişimle bir yere varılmaz. koca holdinglerin süt ve bakkal ... cılıkla uğraştıkları gibi web tasarım ve hosting.. işleri ile küçük esnafın işlerini baltalamaya bu kulvarda da devam ederler. biz de seviniriz, ülkemizde bilişim devi firmalar çıkacak diye..
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • programlayan 11 yıl önce Şikayet Et
    kopya girişimle bir yere varılmaz. sn. yazar aynen şöyle demiş: "..türk işletim sistemi! ülkemizden çıkan bir sosyal mecra girişimi! iphone kadar yetenekli bir akıllı türk malı telefon! bunlar hayal değil. yapılan ve başarılı olan çok girişim var! markafoni, gittigidiyor bunlardan sadece bir kaçı. .." markafoni de gittigidyor da örnek verilecek diğerleri de zaten güzel çalışan sistemlerin kopyaları ve türkiye şartlarına uyarlanmışları. ıphone u ise özgün yapan, kimsede olmayan işletim sistemi, facebook un başarısının altında da yenilikçi fikirler yatıyor. türk girşimcisi ise kesin para kazandıracak işlere giriyor sadece. venture capital türkiye de gelişmediği sürece bizden ne ıphone gibi bir ürün çıkar ne de yenilikçi bir ürün.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Mesut Çelik 11 yıl önce Şikayet Et
    pardus'u ben bile kullanmadım? gittigidiyor türk girişimi. pardus hakkında uzunca bir araştırma yaparak yazmak gerekiyor. gittigidiyor'u türkler kurdu büyüttü ve sattı. büyük bir başarıdır. fatih projesi henüz yeni bu proje hakkında henüz bir kanaat belirtmek yanlış olur. zaman gösterecek başarısını.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • isim siz 11 yıl önce Şikayet Et
    türkiye'de gelişim = yok etme. hayret "pardus" tan hiç bahsetmemişsniz. yada alanındaki en iyi işletim sistemi dağıtımı kabul edilebilecek bu sistemin nasıl harcandığını .. "fatih projesi" gibi devasa bir projede isminin dahi anılmadığını... devletin onca para harcayıp pardus 'u geliştirmesini sağlayıp sonra hiçbir kurumunda kullanmayışını ... bir ufak not daha gittigidiyor demişsiniz oda ebay 'in artık ...
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat