Laiklik Müslümanın nesine lazım

  • GİRİŞ26.09.2011 06:46
  • GÜNCELLEME26.09.2011 06:46

Başbakan Erdoğan, tüm dünyanın gözü önünde özgürlükçü bir laiklik savunarak, Kemalistlerin sandığının aksine bugüne dek bu konuda “takiyye” yapmadığını ispatladı. Ancak bununla başlayan tartışma da gösterdi ki, AK Parti’ye oy veren herkes, “Milli Görüş gömleğini” çıkarmamış.

Kuşkusuz laiklik tartışması, Kemalizm’in 80 yıldır dayattığı “ucube” üzerinden yapılmamalı. Din özgürlüğüne saygılı bir “din ve devlet ayrımı”ndan bahsediyoruz burada.

Bu konudaki kayda değer itirazlardan birini, bizim gazetenin köşe yazarlarından muhterem Sibel Eraslan hanımefendi getirdi. Laikliğin bir Aydınlanma fikri olduğunu, oradan çıkan her şeyin “insanın Tanrı ile hesaplaşıp, onu göklere hapsettikten sonra birey ol[uşuyla]” işlediğini, yani İslam’la temelden çeliştiğini savundu.

Oysa, daha önce de vurguladığım gibi, bizde nedense “standart görüş” olan bu Aydınlanma ve “birey” tanımı, gerçekte Avrupa ve bilhassa Fransız tecrübesini yansıtır. (Ve benim buna muhalefetim Sibel hanımınki kadar net ve kesindir.) Bundan çok farklı olan Anglo-Sakson geleneği ise, aklın ve imanın uyumu, bireyin “Allah’a karşı şahsi sorumluluk” üzerinden tanımlanması gibi fikirler içerir.

(Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz)

Mustafa Akyol / Star

Yorumlar16

  • baybars can 12 yıl önce Şikayet Et
    LAİKLİK DİNSİZLİKTİR,DEVLETİMİZ İSLAM OLMALIDIR,AYNEN HALKI GİBİ.... yahu tuncay burda maval okuyacağına sen uygulamaya bak gerçek anlama bak,bize sanak kavramlarla mantık oyunları ile yaklaşma,uygulamada kavramda laiklik BAL GİBİDE DİNSİZLİKtir,ondan öte LAİKLİK DİNSİZLİK DİNİDİR,İNSANLARA BİR HAYAT TARZI VAAZ EDER,KENDİ KUTSALLARI VARDIR,DİNİ RİTUERLERİ VARDIR,KENDİ DOGMALARI VARDIR,KENDİ SKOLASTİK DÜŞÜNCE YAPISI VARDIR,KENDİ AZİZLERİ VARDIR,KENDİ TANRILARI VARDIR,yunus emre nin mevlanannın dinsizlikle alakası yoktur,hz.hüseyin ali hasan hep laikliğe karşı çıktıkalrı için öldürüldü,ne demek yani halkı müslüman yöneticisi farklı devleti farklı,o zaman bu devlet bu milletin devleti olmaz,siz laikliği turmusol kağıdı gibi kullanıyorsunuz,gücü tapınmayı ahlaksız ilişkileri meşrulaştırmak adına bu işleri girişiyorsunuz,çıkarları kutsmak,ama kutsal değerleri,siyasi alana sokmayarak,sömürü rejimine devam diyorsunuz.
    Cevapla
  • tuncay tezel 12 yıl önce Şikayet Et
    METİN YAZARIN YORUMLARI ÇOK ÖNEMLİ, DİKKATLE OKUNMALIDIR. Müslümanlar düşünce olarak dağılmışlar 1430 senede. Bu süre zarfında Mevlanalar, Yunus Emre, İmam Rabbani, Abdülkadir Geylani, Mevlana Halid, Bediüzzaman Said Nursi, Nakşibendi, İmamı Azam Ebu Hanife gibi kalplerdeki Allah sevgisini, insan sevgisini ortaya çıkaran büyük şeyhlerden, alimlerden tutun da, sevgisizliği aşılayan, radikalizmi yaymaya çalışan Usameler, Kaddafiler, Saddamlar, münafıklar da türemiştir dünyada. Her önüne gelenin ben Müslümanım, benim gibi dine zorla inanacaksınız dediği bir toplumda Nakşibendiler, Kadiriler, Sünniler nasıl dini yaşayabilir? Aklı, imanı olanın değil, sayıca üstünlüğü olanın yaşadığı gibi dinin yaşatıldığı bir devlet asla olamayız. Laiklik bu yüzden Müslümanların sigortasıdır.
    Cevapla
  • darbeleredurde 12 yıl önce Şikayet Et
    mustafa akyol un. 2 büyük açmazı;1-laikliğe karşı çıkanlar sırf milli görüşçüymüş gibi lanse etmesi islami cemaat ve fraksiyonlara ilişkin bir şey bilmediğinin delili2-yine islamın devlet modelinde cemaatlere,fraksiyonlara göre fıkha göre hükmedilir.ana maddelerde hemen her mezhebin görüşü 3üç aşağı beş yukarı aynıdır.3-yüzlerce laiklik modelinden hangisi birbirine benziyor?yüzlerce laiklik uygulamasında mutabakat sağlanırken nediye 5-6 mezhep mutabakat sağlayamasın ?yazar konuya hiç hazırlanmamış bu kadar yorum yazıp reytingini arttırmak işime gelmedi ama müslüman mahallesinde salyangoz satışına vaziyetlerini görünce meydanı boş bırakmama adına daldık.şununda altını çizmemde fayda var eskiden çoğunlukla kişileri muhatap alırdım şimdi düşünceler muhatabım.inançlarıma,değerlerime saldırı,hakaret varsa misliyle cevaplanacaktır.
    Cevapla
  • darbeleredurde 12 yıl önce Şikayet Et
    % 99 u müslüman olan ülkelerde. dinden uzaklaşanlar söylediğin nedenlerden uzaklaşmamıştır.senin tc nin yakın tarihiyle ilgili bilginde yok.şöyle bir gözat m,kemal,inönü ve bilumum darbecilerin katkısıyla olabilirmi ?ednan gibi iyi takiyye yapıyorsun yazık ediyorsun..
    Cevapla
  • darbeleredurde 12 yıl önce Şikayet Et
    bektaşi fıkraları meşhurdur. sen niye meseleyi aldın h.bektaş veliye dayandurdın ki ?kimi kardeş edinirsen edin ama bize birileri bizim müslüman kardeşimiz telkininde bulunma.senin dinle ilgili bişey bildiğin yok yazdıkça batıyorsun.yine tavsiyem kafirun suresi,dinde zorlama yokla ilgili ayetlerin tefsirine bir gözat.laikliğin dinde olduğunu iddia edenler,savunanlar kendilerini gözden geçirsinler.bizim dinimiz islamda laikliğin yeri yoktur,sizin dininizde olabilir ona bir itirazımız olmaz !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat