Putin'in kuklaları!

  • GİRİŞ18.03.2014 09:56
  • GÜNCELLEME18.03.2014 09:56

Gazetelerde ve mücahit bültenlerinde kukla rejim ve kukla Necibullah tabir ve ibarelerinden geçilmezdi. Peki kimin kuklasıydı bunlar? Elbette Brejnev'in yani Rusların kuklası ve kuklaları. Kukla düzen veya kuklalar düzeninin şimdi bir kez daha Ukrayna ve Kırım hattında dirildiğini görebiliyoruz. Gerçi Necibullah'dan sonra Afganistan'ı Karzai gibi Amerikan kuklaları istila etti. Bununla birlikte, kukla rejim denildiğinde akla ilk gelen Ruslar. Muhammed Nur Teraki ve ardından gelen Babrak Karmal dizisinin son kuklası Necibullah idi. Necibullah devrildi ve onun ötesinde Kâbil ele geçirildikten sonra korunduğu BM sığınağından alınarak infaz edildi. Putin döneminde Ruslar bu sistemi yeniden ihya ettiler ve dirilttiler. Zira, karakterlerine uygun bir yöntem. Bu sistem genellikle matruşka sistemiyle anılır ve izah edilir. Sovyet sistemi tam bir matruşka sistemi idi. Her gizli polisin arkasında başka bir polis olduğu söylenirdi. Herkes herkesi takip ederdi. Putin'le birlikte casus sistemi devam etti. Putin, Stalin ve Yuri Vladimirovich Andropov'un varisi sayılır. Dönem başka bir dönem ama tarz aynı tarz.

Putin, Ukrayna ve Kırım meselesinde Sovyet tekniklerini başarıyla uyguluyor. Daha doğrusu Putin'de Rus devlet geleneği ve genetiği var. Çarlık'tan ve SSCB'den devretme yöntemleri işletiyor ve uyguluyor. Öncelikli olarak Kırım'da Rusya lehine karar alanlar müteharrik bizzat değiller. Kendi dinamikleriyle hareket etmiyorlar. Daha doğrusu Kırım'daki Ruslar Sovyet bakiyesi topluluklar. Ve Ukrayna'nın, olmazsa Kırım'ın Rusya'ya bağlanması, Rusya'nın estirdiği suni rüzgârların bir sonucudur. Daha doğrusu kuklalarını ve matruşkalarını harekete geçirerek ulaştığı bir sonuçtur. Yine Sovyet tekniklerine başvurarak Kırım veya Ukrayna'ya müdahale gerekçesi olarak Rus azınlığın tehlike altına girmesini göstermiştir. Halbuki Ukraynalıların hareketi Ruslara karşı değil Rusya ve bizzat Putin'e karşıdır. Kırım'daki Rus azınlık ve liderleri de Putin'e icabet ettiler. Rus yanlısı devrik diktatör Viktor Yanukoviç, Kucma'nın uzantısıdır. Onun protege yani himayesi altında sivrilen kimsedir. Viktor Yanukoviç gibi yeni kuklalar, Kırım'a yönelik Rus işgalini hazırlayan ve ona yasal zırh temin eden kimselerdir. Son günlerde Rus tarafı, Rus azınlığın korunmasının yanında Ukrayna halkından da can güvenliklerinin temin edilmesi için kendilerine çağrı geldiğini ileri sürmektedir. Halbuki, Ukrayna'da yabancı gözlemciler böyle bir çağrıya tanık olmamışlardır. Bu süreç kuklalarla birlikte A'dan Z'ye Putin ve Rus imalatıdır. Viktor Yanukoviç'in Ukrayna'yı Rusya'ya bağlama planı tutmayınca devreye diğer kukla girmiş ve bu defa oyunlar Kırım üzerine sahnelenmeye başlanmıştır. Bağlama planı tutmayınca parçalama planına geçmişlerdir. Ya Rusya'nın kanatları altına girecekler ya da Kırım'ı kaybedeceklerdir.

Bu planı Moskova ile koordineli bir şekilde yürüten de Kırım'daki yerel kukla Sergei Aksyonev olmuştur. Kırım olarak Rusya'ya katılmak istediklerini ilan etmiştir. Bunun sonucunda Kırım'da tek yanlı olarak yapılan referandumda Rus yanlıları büyük ekseriyetle Rusya'ya katılma kararı almışlardır. Şimdi Putin bu kararı yeni Ukrayna liderlerine karşı elinde bir kart olarak saklayacak ve onun ötesinde sallayacaktır. Putin'in, Kırım'daki Rus yanlılarının aldığı katılma kararını onamayı 25 Mayıs'taki başkanlık seçimlerine kadar bekleteceği umuluyor. Böylelikle Ukrayna halkına ve liderlerine karşı katılım meselesini şantaj unsuru olarak kullanacağı tahmin edilmektedir. Kiev'i yeniden pazarlığa çekmeye çalışacak ve Kırım'ı kaybetme korkusu içindeki kitleleri ve siyasi liderleri bir bütün olarak Rusya'ya bağlanmaya davet edecektir. Bu davet lisanla olmasa bile lisan-ı halle olacaktır. Açık değil zımni surette gerçekleşecektir. Putin kuklalarıyla birlikte Ukrayna ve Kırım üzerine çorap örüyor. Bunun bir faslı 16 Mart referandumu ile birlikte yaşandı. Referandum hem meşru hem de adil değildi. Batılı ülkeler bu referandumu sonucu belli ve ayarlanmış 'fix referandum' olarak mütalaa etmekteler. Bu yine eski bir Rus alışkanlığıdır. Arap dünyası geçen onlarca yıl boyunca fix yani sonucu malum seçimlere alıştırılmıştı. Rusya da Putin döneminde bunu itiyat haline getirmiştir.

Yazının tamamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat