Arap Baharının derinliği ve genişliği

  • GİRİŞ18.03.2012 11:35
  • GÜNCELLEME18.03.2012 11:35

Demek ki Arap Baharının dikey boyutu veya tarihi derinliği eşsizdir ve büyüktür.

Tarihi kökleri bin yılı kuşatmaktadır. Arap Baharı tarihi bir zorunluluktur ki buna ‘hatmiye tarihiye/tarihi determinizm’ denmektedir. Karl Marks da Marksizmi tarihin sonu ve tarihi zorunluluk olarak tanımlamıştır. Marksizm tarihi zorunluluk mudur? Tartışma götürür. Öyle bile olsa netice itibarıyla irade-i ilahiyenin tezahürüdür. Marksizmi Arap Baharından ayıran husus şudur: Her ikisi de irade-i ilahiyenin bir sonucudur. Lakin sadece Arap Baharı rızayı ilahiyenin sonucudur. Kelam ilminde irade ile rıza birbirinden ayrılmıştır. Şeytanı yaratmak iradedir lakin icraatları rızayı bariye muvafık değildir. Arap Baharı gerçekten de Favaz Gerges gibilerin de ifade ettiği gibi tarihi bir zorunluluk halidir. Derinliği bin yıldan fazladır ya vüsati veya genişliği?

Genişliği ise Paris’ten Pekin’e ve Washington’dan Moskova’ya kadardır. Bütün dünyayı kuşatmakta ve dolaşmaktadır. Arap insanında korkuyu kırdığı gibi izzeti nefsin dönüşüne hizmet etmiştir. İslam’ın bütün dinler üzerine egemen olmasının başlangıcıdır. Bütün dünyayı kuşatacak bir yapısı vardır. Tarih Arap Baharı ile birlikte yeniden harekete geçmiştir. Bütün dünya onu durdurmaya yeltense de durduramayacaktır. O çelişkiler içinde yol bulup şaşmadan hedefine varacak ve ulaşacaktır. Neden Paris’i bizzat zikrettik? Bunun nedenlerinden birisi Ulusal Cephe’nin Başkanı ve Le Pen’in kızı Jean-Marie Le Pen’in Arap Baharı ile ilgili olarak söyledikleridir. Amos Gilad gibi gibi Le Pen ailesi de toptan Beşşar rejimini desteklemekte ve Arap Baharının önü alınamaması halinde bu rüzgarın Avrupa kapılarını döveceğini savunmaktadır.

Amos Gilad, ‘Beşşar gider İsrail biter’ derken Jean-Marie Le Pen de Arap Baharının Avrupa için hayırlı olmadığına hükmetmiştir. Boşnaklar karşısında Sırpları destekleyen bu aile Suriye konusunda da safını veya kampını şaşırmamıştır. Suriye’de iyi veya kötü adamlar olmadığını; Beşşar Esat’ın gitmesi halinde yerini İslamcı aşırıların alacağını ileri sürmüştür. Bu nedenle olsa Alain Juppe Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasına bile karşı çıkmıştır.

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Mustafa Özcan - Yeni Akit

Yorumlar3

  • AŞİYAN 12 yıl önce Şikayet Et
    Bir eli kadirov'un elinde. Bir eli çeçen katili kadirov'un elinde, öbür eli suud katar kuveyt şeyhlerinin haram sofralarında olan bir insanın ortalama insan zekası ile alay eden, ama görev gereği yazmak zorunda olduğu saçmalıkların içeriğine ilişkin yorum yapmak doğrusu bu tip insanları taltif etmek olur.. Değmez!
    Cevapla
  • mevhibe inal 12 yıl önce Şikayet Et
    Rüya mı görüyorsunuz?. Nerenin Baharı? İnsanlar bombalanıyor.. Müslümanlar etnik-mezhep bölünüyor..iç savaş yaşanıyor..ülkeler bölünüyor..Batılılar toprak-su-petrol ne varsa üzerine oturuyor.
    Cevapla
  • abdusselam cicek 12 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Maceracı Nifaki BOP Siyasetini Bıraksın!. Türkiye Hükümeti daha doğru bir tabirle AKP hükümetin dış siyaseti Müslüman halkın istediği siyaset değil hangı aklı başında müslüman İsraile kalkan olmak istıyor yarın İran İsrail savaşı çıksa kürecik devrede olsa Milyon müslüman halk sokaklara dökülür Bu siyaset BOP siyasetidir akamete mahkum! Baasçi Esad sırtını İrana değil Rusyaya dayanmiş İrain ile Suriyeni ittifakı stratijiktir ama Rus ve Çin ile tam ittifaktır Rusya Dünya savaşı pahasına de olsa Esadı desteklyeceğini söylüyor Türkiye bu konu da ateşle oynuyor eğer savaş kıvılcım çıkarsa Rusyanı ilk hadefi Türkiyedir! ama tüm bu laf kalabalığı boş hiç kimsenin dediği gibi olmayacak yalnız her şeye kadir ve her şeye hakim yaratan Rabbimizin dediği gibi olacak onun rızasını ve sevgisini kazananlar kazanacak -Rabbimiz bizi onlardan eylesin- onu Hamd ile tesbih ederim kafirlere münafıklara rağmen
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat