Bosna aynasında Suriye!

  • GİRİŞ16.07.2012 10:16
  • GÜNCELLEME16.07.2012 10:16

Suriye olayları bir yönüyle Afganistan'da, bir yönüyle de Bosna Hersek'te yaşananlara benziyor. Kimi arkadaşlar Bosna ile Suriye arasında benzerlik olmadığına dair görüşler serdettiler. Ahmet Davudoğlu ise, baştan beri Bosna Hersek ile Suriye olayları arasında benzerlikler kurdu. Doğrusu da budur. Sırp Çetniklerle Şebbiha sürüsü arasında milim fark yoktur.

Esasında Arap Baharı ile Bosna arasına bazı noktalarda benzerlikler var. Arap Baharı'nın kurmaca, düzmece mi, yoksa sahi mi olduğuna dair baştan beri muhtelif yaklaşımlar var.
Nerede olursa olsun ulusalcı kafalara bakacak olursanız Arap Baharı kurmaca ve arkasında Batılı güçler var. Zira onlar öyle görmek ve kendi ideolojilerini tehdit eden Arap Baharı'nı karalamak istiyorlar. Onlar karalama ile ideolojik zeminlerini savunuyorlar. Dolayısıyla her vesile ile kara çalmak işlerine geliyor. Yoksa kendilerinden şüphe edecekler. 'Keşke mevcut sistemler değişmese, zira yerine kaos geliyor' diyorlar.
Acaba bunu diyenler kendileriyle yüzleşip 'öyleyse keşke Kaddafi de gelmeseydi Sunusiler yerinde kalsaydı' diyorlar mı? Onun da ötesine geçip 'Osmanlı'nın yıkılmasına ne lüzum vardı ve birlik beraberliğimizi sağlıyordu, keşke elbirliği edip yıkılmasına mani olsaydık' diyorlar mı? Yoksa bu temennileri sadece şeytanları Kaddafi'ye münhasır mı? Bunlar Arap Baharı'yla birlikte yerle bir olan ideolojilerinin derdindeler. Bunun için Kaddafi Libyası'nı ön cepheleri olarak gördüler. Arap Baharı gibi aslında Birinci Dünya Savaşı da ansızın patlak vermiştir. Otların kuruduğu çayır ve çimenlere atılan bir kibrit çöpü gibi ortalığı aleve verdi. Peki neden?

Derin tarihî ve sosyal ve siyasî nedenleri vardı. Berlin Muahedesi'yle birlikte iğreti bir düzen kuruldu ve bu iğreti düzen savaşın da esbabını hazırladı. Savaş 1903'te patlak verecekti, lakin bazı nedenlerden dolayı 1914'e sarktı. Avusturya-Macaristan Arşidükü, Saraybosna'yı ziyarete geldi. Bu Sırpları kışkırttı. 1989 yılında nasıl ki Birinci Kosova Meydan Muharebesi, Kosova Sırpları ve Miloseviç'i kışkırtmış ise, aynı nedenle Bosnalı Sırplar Avusturya-Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand'ın Saraybosna ziyaretinden dolayı tahrik oldular ve kendisine ve eşine pusu kurdular. Suikastın başarılı olmasından sonra Avusturya bunu savaş nedeni saydı ve Birinci Dünya Savaşı patlak verdi. Belki de Kissinger'in dediği gibi akıbeti ve sonucu kestirebilselerdi suikastın üzerine hiç gitmeyebilirlerdi. İmparatorlukları savaşa ecelleri çekti. İğreti Berlin Muahedesi ve Balkanlar'ı paylaşma Birinci Dünya Savaşı'nın yakıtı oldu, bahanesi ise suikasttı.
İkinci Dünya Savaşı da aynı nedenden dolayı patlak verdi. Bu da Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Berlin Muahedesi'nin yerini alan adil olmayan başka bir paylaşım anlaşmasıydı. Versay... Barışı bozan barış oldu. Bu defa kendisini kandırılmış muğber ve mağdur sayan Almanlar savaşın nedeni oldular. Versay Antlaşması barışı bozan barıştı. Böylece adil paylaşım üzerine teessüs etmeyen zoraki anlaşmalar bir sonraki savaşın da yakıtı oluyordu.

Yazının devamını okumnak için bu linki kullanabilirsiniz

Mustafa Özcan - Yeni Akit

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat