Hastanın yaşam desteğinin kesilmesi caiz mi?

  • GİRİŞ11.04.2012 10:20
  • GÜNCELLEME11.04.2012 10:20

İntihar haramdır. Ötenazi yasaktır. Yaşam destek ünitesine bağlı kişi yaşam destek ünitesinden çıkarılabilir mi? Bu intihar mı olur?

Demek ki hayat hakkı kutsaldır. Yani intihar ederek kendi canıma kıymak istiyorum gibi bir durum kabul edilemez. Başkasının canına kıymak nasıl haramsa kendi canına kıymakta haramdır.

"Başım dara geldi, gideceğim bu dünyadan" diyemez insan. Gitmek kurtulmak değildir bu insan yalnız kendisi için yaşamaz aynı zamanda başkaları için yaşar. Öyleyse insan "ben gidiyorum kaçıyorum" deme yetkinine sahip değildir. Hayatı veren Allah'tır alacak olan da odur. Öyle ise bir kere intihar kesin haramdır.

Kişi ne ile intihar ederse ondan sorgulanacak. Zehir mi, içti kıyamete kadar o şekilde azaplanacak, yüksekten mi düştü aynen o şekilde veya bir tahrip edici yaralayıcı bir demirle mi hayatına son verdi o şekilde azap görecek. Buyurarak intihar yolunu dinimiz böyle kapatıyor.

Ötenazi nedir? Bu hastanın iyi olası yok. "İyisimi şuna bir iğne vuralım ölsün gitsin" ne bu hastalığın pençesine düşmüş kişi böyle diyebilir, ne onun çevresindekiler böyle diyebilir. Demek ki intihar yasak, ötenazi yasak.

Doktorlar, bazı hastaların yaşam destek ünitesine bağlanmasına gerek görüyor. Yaşam destek ünitesinden çıkaralım mı? Çıkarmayalım mı?

Beynin kesin olarak bütün fonksiyonlarını yitirdiğine emin olduysa; Doktorlar, kalbin ve solunumun tamamen durduğuna ve bu durumdan da geri dönüşün mümkün olmadığı kanaatine varmışsa hasta yaşam destek ünitesinden çıkarılabilir. Bunun kararını öncelikle uzman doktorlar verecek.

Estetik ameliyat caiz midir?

Diğer insanlar tarafından yadırganan yüzünde bir fazlalık var ve bu benim psikolojimede tesir ediyor. Yani bu anormallik ya da fazlalığın ameliyatla düzeltilmesi bir tedavi işlemidir.

Mesela, Peygamber Eendimizin hayatında böyle birşey olmuş mu? Evet vardır. Sahabeyi kiramdan birinin savaşta burnu kesilmiş. "Ya Resulallah! Yüzüm bu şekilde çirkin oluyor. İnsanlar bana tuhaf bakıyor, yadırgıyor. Madeni bir burun yaptırayım mı?" diyor. Efendimiz izin veriyor.

Ama oda oksitleniyor, koku yapıyor. "Ya Resulallah! Bu çirkin halim gitti ama bu sefer bu da koku yapıyor, rahatsızlık veriyor. Altından olursa bu koku yapmazmış, altından yaptırayım mı?" diyor. Efendimiz altından yaptırmasına da izin veriyor.

Yani peki estetik ameliyatta caiz olmayan ne? Daha güzel görünmek için yapılacak değişikliklerdir. Daha güzel görünmek insanların ilgisini çekmek amacı ile yapılan değişiklikler fıtratı bozmak olarak kabul edilmiştir. Bu caiz değildir.

Eşim yemediğimiz yaban hayvanı avlıyor köpeklere yediriyor. Caiz midir?

Caizdir evet.

Hocam ben bir esnafım pos makinesi kullanıyorum bu dinen sakıncalı mıdır?

Pos makinesinde amaç kredi kartının kullanılmasıdır. Kredi kartının kullanmasının sorumluluğu da kredi kartı sahibine aittir. O faize düşürmezse mesele yok. Ama faize düşürürse o zaman sorun.

Necmettin Nursaçan - Haber 7

Sorularınız için: necmettin.nursacan@haber7.com

Yorumlar6

  • mermus 12 yıl önce Şikayet Et
    Hastanın yaşam desteğinin kesilmesi caiz mi?. bilmiyom.
    Cevapla
  • kerem05 12 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili Hocam. Konu önemli ama çok az sayıda kişiyi ilgilendiriyo.. Daha umumi konular hakkında kıymetli yazılarınızı bekliyoruz .
    Cevapla
  • backbone 12 yıl önce Şikayet Et
    zambak hanım.... az yokluğunuzda gözüm yorumlarınızı aradı... yoklugunuzda endişelenmemizi gerektirecek bir durum söz konusu olabilire yakın bir şeylerde söyleyince... aklıma gelmedi desem yalan olur :) "olabilir" ne için olabilir ötenazi için mi? sanmamakla beraber yanlış anlaşılmaları imha edelim :)
    Cevapla
  • backbone 12 yıl önce Şikayet Et
    başlığa cevap.... caizn't..
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • faran 12 yıl önce Şikayet Et
    ... soru şu;' hocam,kontrollerde çocuğumun bir kolu görünmüyor,aldırabilir miyiz?' hocanın cevabı şu olur:' tut ki çocuğunuz sapasağlam doğdu,büyüdü..Allah muhafaza,diyelim kaza oldu ve bir uzvunu kaybetti,şimdi sakat kaldı diye çocuğunuzu öldürür müsünüz? el cevap :hayır. nihayetinde çocuk doğar ve sapasağlamdır,teknoloji iyi bir yanılsama yaşamış ve yaşatmıştır.. şahit olduğum bir olaydır
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat