Bankadan ev kredisi çekmek helal mi?

  • GİRİŞ13.04.2012 12:57
  • GÜNCELLEME13.04.2012 12:57

27 yıllık evliyim, eşim içki içiyor, kumar oynuyor ben boşanmak istiyorum. Şayet ayrılırsam dinen yanlış yapmış olur muyum?

Biz yola çıkarken iyi günde kötü günde, acıda tatlıda kader birliği yapacağız diye yola çıktık, bakın hanımefendimiz ne güzel aklı başında bir hanım, oğlumuz adeta çamurda ne olur hanımefendiliğini kullansa da oğlumuzu kurtarsa, sabretse... Oğlumuz da ona emanet, "hemen boşanacağım kurtulacağım" demese. Bu güne kadar kader birliktelikleri oldu, elbette hanımefendiye böyle dedirtecek sebepler var ortada ama bütün bunlara rağmen acaba oğlumuzun elinden tutup da bu çamurdan çıkaramaz mı? Boşanmak da dinimizin müsaade ettiği bir konudur, kapısını açmamak lazım diye düşünüyorum.

Bütün insanlık Adem ve Havva'dan türediğine göre, zenciler neden siyah olmuşlar yani deri renkleri neden farklı?

Yüce Rabbimiz buyuruyor ki; "renklerinizin, dillerinizin ayrı ayrı olması, bizim kudretimizin, varlığımızın delilidir". İklim şartları dolayısı ile Rabbimiz dillerimizi de renklerimizi de ayrı ayrı etmiş, "onlar da benim varlığıma delildir" diye gösteriyor.

Miras olarak evlat hakkı ya da kız kardeş hakkı yiyenlerin öbür dünyadaki durumu nedir?

Mirasla ilgili ayetlerin sonunda Rabbimiz "Bu Allah'ın çizdiği biz huduttur, bunu aşan zalimdir". Yani "kız çocuğunun da hakkı olur muymuş, ona da mirastan hak ayırmak gerekir miymiş" gibi düşünceler çok yanlıştır.

Vücuda yapılan dövmeler hakkında değişik söylemler var, dövme yaptıran kişinin abdesti tutmuyormuş bu doğru mudur?

Bunun iki yönü var; birincisi "dövme yaptırmayın" diyor Allah'ın Resulü. "Bu lanete vesile olur" diyor "bunu yaptırmayın. Allah'ın yaptırdığı şekli bozmayın" diyor. Ama bunun abdestle ilgisi yoktur yani abdeste gusüle mani değildir. Ama emir olarak Allah'ın Resulü "dövme yaptırmayın, dövme yaptırana lanet okunmuştur" diyor.

Domuz eti neden haram kılınmıştır?

Bir çok hikmetleri vardır ama o hikmetleri bağlayıcı değildir. En önemli hikmet Yaradan "haram kıldım" diyor, bitti. Askerlikte  komutan emreder, askere düşen nedir o emri yerine getirmek. Niye diye sorulmaz çünkü emir verme yetkisi komutandadır ve sen ancak emre uyup uymamak durumundasın o kadar. Askersen emre uyacaksın.

Demek ki hüküm verme yetkisinde olan Rabbimiz "bu haramdır" diyor. İnceleyince zaten her emrin, her yasağın bir hikmeti vardır. Pislik yiyen, pis yaşayan bir hayvandır ve tıbbi çok açıklaması vardır, ama esas bütün bunların üstünde Allah "haramdır" demiş.

Köyümüze baraj yapılacak, mezarlar su altında kalacak. Tanınanların kemikleri taşınacak ama tanınmayanlar için ne yapmak gerek?

Bir kere su gelmesin dememiz doğru değil. O yüzden de kaldırmamız daha münasiptir. Topluca eğer belediyenin organizasyonu ile kaldırılırsa onlar daha başarılı bir operasyon olur, yani o mezarlarında kaldırılması gerekir.

Şeker hastasıyım, sabah, öğle, akşam insülin kullanıyorum aynı zamanda tansiyon ilacı da alıyorum. Ramazanda oruç tutamıyorum bunun kefaretini nasıl veriyoruz?

Şimdi maddi gücümüz müsait ise fidye verirsiniz. Her gün için bir fidye de verebilirsiniz, peşin de verebilirsiniz. Her gün için bir fidye... Diyelim ki; bir gün için 10 TL fidye verseniz, 30 ramazan için 300 TL eder. Yani bu derece şeker hastası iken illa oruç tutacağım demeniz doğru değil. Bakın sevgili Peygamberimiz Cenab-ı Haktan 5 şey istiyor; " Ya Rabbi senden sağlık isterim" en başta sağlık. Vücut emanetinin sağlığını korumamız lazım. Bazı kişiler var hiç hasta sayılmayacak derecede aman belki hasta olurum diye oruç tutmayan, o doğru değildir. Ama sizin gibi bir günde 3 defa insülin vurulan insanın "oruç tutacağım" demesi de doğru değildir.

Benim resmi nikahım yok, 20 senelik evliyim ve eşimin de resmi nikah yapmaya hiç niyeti yok...

Eşiniz için de sizin için de resmi nikah olsa iyi olur. Hakların kaybolmasının önüne geçmiş oluruz. Hepimiz  Allah'a karşı sorumluyuz,  birbirimize karşı da görevlerimiz vardır. O işi iki dudak arasında bırakmamalı, devletin gücünü de işin içine girdirmeli.

Bankadan ev almak için kredi çekmek helal midir, uygun mudur?

Caizdir diyen ulema var, değildir diyen ulema var. Artık kendi tercihlerini kendi kararlarını versinler. Çok zaruri olunca mesken için kredi almak caizdir diyen ulema var, illa "alayım" diyorsa ondan istifade eder. Yok "hele param müsait olsun da o şekilde girişeyim" derse o da daha güzeldir.

Seferi namazın müddeti ne kadardır?

Giderken niyet edilir, asgari 15 gün kalacağını bilip niyetlenirsen o zaman mukîm olursun. En az 15 gün kalacaksa. Fakat  kesin değil yani bugün yarın derken 1 ay kalıyor, hep seferidir. Yani diyelim ki camiye gitti orda cemaatle kılarken 4 kılacak, kendi evde tek başına kılarken farzı 2 kılacak. Sünnetleri de kendi durum vakti müsait ise kılabilir. Ama çok sıkışık durumlar olursa sünnetleri de kılmayıp sadece farzı 2 rekat şeklinde kılabilir. Bu durumda ölçü niyettir ne kadar kalacağına niyet etmesidir.

İcralık mal almak uygun mudur?

İcradan mal alacağım, son derece düşük olsun da alayım dersen doğru değil. Yani adam zaten düşmüş, borçlu, sıkıntılı, imkan nisbetinde normal değerine yakın bir değer vererek alırsam ne güzel.

Bakın Sahabey-i Kiramın tavrına; Cerir bin Abdullah diye bir sahabe, kölesine diyor ki "git bir at satın al gel". Alıyor geliyor, diyor ki; "kaça aldın bu atı" Kölesi diyor; "200 dinar" Sahabe diyor ki; "yahu bu çok ucuz nasıl aldın, kimden aldın, git getir adamı" diyor.

Kölesi gidiyor getiriyor, soruyor ona; "sen bu atı 200'e mi sattın". "Evet" diyor adam. "Ama ben daha pahalıya alabilirim bu atı, benim gücüm var 400'e alırım" diyor sahabe. Adam da, "ben de memnun olurum benim ihtiyacım var, ben gönül rızasıyla 200'e sattım. Senin adamın da aldı, sen 400'e çıkarırım diyorsan ben teşekkür ederim." Sahabe," hayır hayır 400'e de ucuz bu ben 600 veririm" diyor. Adam "ben teşekkür ederim" diyor. Sahabe, "hayır 600'e de ucuz ben 800 veririm" diyor. Orada bulunanlar "yahu sen ne saf adamsın" diyor. "Adam 200'e rızası ile veriyorum dediği şeyi sen 800'e çıkarıyorsun nasıl adamsın böyle..."

"Ben Peygambere biat ederken şöyle söz verdim; Kendime yapılmasına razı olmayacağımı, başkasına da razı olmayacağım diyerek ben biat ettim iman ettim" diyor. Ne kadar güzel.

Eşimle 10 sene önce yurt dışına gitmesi için ayrıldık. Eşim orada Alman bir kadınla evlendi ama gidemedi. 8 sene sonra ayrıldılar ve biz 1 sene önce tekrar nikahlandık eşimle. Resmi nikahımız var ama dini nikahımız yok, dini nikah yapmamız gerekir mi?

Gerek yok Allah mesut etsin devam edin...

7 aylık hamileyken bir erkek çocuk dünyaya getirdim ama sadece yarım saat yaşadı, vefat etti. Eşim yıkanmadan ve namazı kılınmadan bir mezarın kenarına onu defnetti ama daha sonra gittiğimizde bu mezarla çocuğumun defini orada göremedik ve bir isim veremedik. Bu konuda bilgi almak istiyorum ne yapmamız gerek bir günahı var mı?

İsminden ziyade yıkanıp, kefenlenip namazının kılınması farz olan görevlerdi, onları yapmamışsınız. Artık  şimdi de geçti Mevla cümlemizi affetsin ve size sabır versin, cennette o çocuğu şefaatçi kılsın.

Müslümanların gayri müslimler ile evlenmesi dinimizce uygun mudur?

Dinimiz buna cevaz verir. Tabi hanım gayri müslim erkek müslim olmak şartıyla buna izin verir de erkek gayri müslim olursa ona izin vermez.

Yağlı boya resim yapıyorum ama insan ya da hayvan sureti yapmıyorum dinen uygun mudur?

Uygundur, doğrudur...

Türkçe Kuran-ı Kerim okumak ve bitirmek hatim kabul edilebilir mi?

Elbette Kuran-ı Kerimi Allahın kelamı olarak okuruz, hedef  de onun anlamının da öğrenebilmek, farkına varmak. Bu da böyle bir hatimdir. Asıl hatim Allah'ın kelamını baştan sona okumaktır. Mealini okudum bitirdim diyor, buna hatim demek mümkün değil ama bu da ayrı bir sevaptır.

Sabah namazı en geç saat kaçta kılınmalıdır, ölçüsü nedir, geç kılınırsa kabul olur mu?

Güneş doğmazdan önce yetiştirirsek ne âlâ, güneş doğmazdan önce yetiştirebiliyorsak vaktinde eda etmişiz demektir. Eğer güneş doğduysa, hemen kılamayız 45 dakika geçmiş olması lazım, 45 dakika geçtikten sonra kılarız.

Sigara haram mıdır?

Haram diyenler var, tahrimen mekruh diyenler var. Yani bu bölüm ilminin ışığında sigaranın zararları münasebeti ile rahat haram diyen islam uleması var. Ama bir kere mekruh olduğunda hiç şüphe yok onda ittifak var da, haram diyenler de vardır. Çünkü cidden zararı herkesin kabul ettiği bir gerçek durumunda.

Nafile oruç tutarken bilmeden orucumuz bozulduğunda, devam etmemiz mi gerek yoksa oruç bozulmuş mu olur?

Farz oruçtaki durum ne ise o uygulanır. Bilmeden bozulduğunda aynen devam edilmesi lazım.

Çalıştığım otelde odalarda namaz kılıyorum, kabul olur mu kılabilir miyim?

İşini savsaklamamak şartıyla elbette münasiptir.

Benim bir yakınım hiçbir şekilde Allah'a inanmıyor. Onun inancını geliştirmek için ne yapabilirim?

Bilen kişilerle bu arkadaşımızı görüştürmemiz gerek. Büsbütün mermerleşmemiş ise, büsbütün küfrü inadi haline gelmemiş ise, bakarsınız ki bir kaç cümle ile hemen hidayete erebilir. Ama elbette bu arkadaşımız için seyirci kalmamamız lazım. Biraz düşündürelim, kainatı bir seyrettirelim, inşallah kardeşimiz imana gelebilir.

Çingene müslüman olmaz sözünün dayanağı var mıdır?

Asla dayanağı yoktur. Amma çingene, amma Arap, amma Türk... Kim olursa olsun "La ilahe illallah Muhammeden Resulallah" dedikten sonra, Arabın aceme, acemin Araba, siyahın beyaza, beyazın kırmızıya bir üstünlüğü söz konusu değildir. "Üstünlük takva iledir." Allaha en çok kim itaat ediyorsa  odur. Bu söz nereden gelmiş hiçbir dayanağı yoktur.

Necmettin Nursaçan - Haber 7

Sorularınız için: necmettin.nursacan@haber7.com

Not: Sorularınız cuma günleri saat 09.15'te Kanal 7'de yayınlanan Muhsin Bay'ın sunduğu Cuma Sohbetleri programında Necmettin Nursaçan Hoca tarafından cevaplandırılmaya çalışılacaktır.

Yorumlar10

  • ceylan 8 yıl önce Şikayet Et
    Meraba Hocam, Babam beni Bankadan Kredi cekmem icin Cok zorluyor.bunun günah .haram.oldugunu ben cok iyi.biliyorum. Ben istemiyorum...bunun yüzünden aramizda kötü oldu.bunuda söylemek istiyorum kendisinin hali vakti gayet yerinde.ltfn bana yardimci olun :((
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • havva polat 9 yıl önce Şikayet Et
    s.aleyküm hocam bankada çalışanın kazancı haram mıdır?
    Cevapla
  • mubinkoçal 12 yıl önce Şikayet Et
    haram. ev kredisi hakkında bazı sorularım var kuranda ve hadislerde namaz kılmak oruç tutmak farz olduğunu belirten ayet ve hadisler vardır ayrıca belirli zamanlarda mesela hastayken,seferiyken oruç tutmayabileceğimize seferıyken namazın 4 rekat farzlarını 2 rekat kılacağımıza dair ayet veya hadis var.faiz de haram olduğunu belirten ayet ve hadis var hatta faiz enbuyuk 10 gunahtan biri olduğuda soylenir şimdi soruyorum filan filan durumlarda faiz alınabilir diye bir ayet veya hadis varmı.peygamberımız farz olan orucun bazı durumlarda terkedilebileceğini soylemişte bazı durumlarda faizin alınabileceğini neden soylememiş acaba,birde faize olur veren din adamları var ise hangi ayet ve hadise gore izin veriyor doğrusu merak ediyorum acaba ayeti veya guvenilir kaynaktan alınan hadisi yazabilen varmı
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • kerem sa 12 yıl önce Şikayet Et
    Böyle hocalar hala kaldımı değiştirin artık şu kafayı yeter. Adam soruyor domuz eti neden haram Hoca cevap veriyor Allah Haram Demiş Ondan Haram... Kadın Soruyor Kocam Alkolik Boşanayım mı Hoca cevap veriyor boşanabilirsinde boşanmayabilirsinde, Adam Soruyor Konut Kredisi caizmidir Hocanın cevabı belli değil Allahın Haram Kıldığı Faize bir türlü haramdır diyemiyor! Şimdi bu hocaların fetvaları ile itikat edilir mi Allah aşkına biri bana söylesin ben bunların karşısına koyayım 19 yaşında üniversite talebesi ikna etsinler bakalım nasıl edecekler bu hocalardan artık İslamın kurtulması lazım daha bilimsel daha sosyal daha ikna kabiliyeti yüksek hocalara ihtiyacımız var bunlar sadece camide namaz kıldırsın! Haram olan faize Hoca haram diyemedi daha ötesi varmı?
    Cevapla Toplam 12 beğeni
  • ata kursat 12 yıl önce Şikayet Et
    ne demek konut kredisine cevaz veren alimler var. sayın hocam lütfen milletin kafasını bulandırmayın.ne demek konut kredisine bazı alimler zaruret olursa çekilebilir diyor.kim bu bazı alimler diyalogçumu bidatçimi mütezilemi,ilahiyat prof.mu yoksa ehli sünnet vel cemaat alimlerimi?peygamber efendimiz (s.a.v.)ne buyuruyor faizin her çeşidi kesinlikle haram.varmı daha ötesi zaruretmiş hepsi hikaye dinimizde ölmemek için bile haram olan yiyeceklerden hayatta kalacak kadar yiyin buyruluyor.ama haram olduğunu bileceksin ona göre yiyeceksin yok efendim haram değilmiş demeyeceksin haşa dinden çıkmaya kadar gider bu işlerin sonu.lütfen müslüman kardeşlerim karnınızı ateşle doldurmayın.haramlardan faizden uzak kalalım her hocanın her verdiği fetvaya da inanmayın araştırın okuyun
    Cevapla Toplam 13 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat