Bülent sen bilirsin, kendi geminiz, batırırsan batır...
- GİRİŞ02.01.2012 09:53
- GÜNCELLEME02.01.2012 09:53
Sorunlar çatışma ile çözülmeye çalışıldığı zaman bu işten en fazla zararı ne yazık ki masumlar görüyor.Çatışma taraflarda öyle bir stres meydana getiriyor ki, ölüm korkusu ile büyük yanlışlara da imza atılabiliyor.
Çatışma ortamlarının en korkunç tarafı savaş denilen şeyin bir hileden ibaret olması ve bu sebeple tarafların sürekli teyakkuz halinde bulunmalarıdır.
"Ben öleceğime o ölsün" yaklaşımı ile karanlıkta duyulan bir sese, bir harekete ateş edilince kendinizi ölümden korumuş oluyorsunuz!
Karanlıkta hareket eden ya da ses çıkaran her ne olursa olsun sizin canınızdan daha değerli değildir!
Çatışmalarda hile endişesi ile veya yanılma, yanıltılma, ölüm endişesi ile acele hareket etme veya düşmanın bir tuzağına düşme korkusuyla yanlış işler yapılıyor. Hatta bu endişe bazen tarafların kendi kuvvetleri ile çatışmalarına, kendi arkadaşlarını öldürmelerine yol açabiliyor.
Çatışma ortamında bu gibi durumlarda ortaya çıkan zayiata "Collateral Damage" istenmeyen zarar deniliyor. İstemeden, kastetmeden verilmiş bir zarar. Bunun Türkçe'deki karşılığı "Munzam zarar", maksadı aşan zarar.
1974 yılında Kıbrıs Savaşı'nda Kocatepe Gemisi Türk uçakları tarafından Yunan savaş gemisi sanılarak vuruldu ve batırıldı, 54 Türk askeri Türk askerlerinin ateşiyle şehit oldu. Üstelik ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'i 'Orada Yunan gemisi yok kendi geminizi batırıyorsunuz" diye uyardığı halde.
Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz
Nuh Gönültaş / BUGÜN
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol