Demokrasi hayalleri ve ‘Post-İslamizm’

  • GİRİŞ04.02.2011 07:43
  • GÜNCELLEME04.02.2011 07:43

Mısır’da olanlar üzerinden, bir yandan kestirmeden Türkiye üzerine dönen bir siyasal tartışma yapılırken, diğer yandan, ‘post-İslamizm’ kavramı çerçevesinde, ‘İslam ve demokrasi’ üzerine daha kapsamlı ve ‘derinlikli’ bir fasıl açıldı.
Aslında, ‘Post-İslamizm’ epeydir moda olan bir kavram, ama bizim medyaya düşmesi, Mısır tartışmasıyla oldu. Bu tartışmaya öncülük eden ünlü ‘İslamcılık uzmanı’ Oliver Roy’nın, 1994’te yayımladığı ‘Siyasal İslam’ın İflası’ başlıklı kitabıdır (The Failure of Political Islam, Harvard University Press). Roy, daha sonra Patrick Haenni ile birlikte, ‘La Post Islamisme’ başlıklı bir çalışma yayımladı (Revue du Monde Musulman et de la Mèditerranneè, 1999). Bu bakış açısı, İslamcılığın artık mevcut sistemler içinde daha ziyade kültürel, sosyal, ahlaki yönelişlere odaklandığını ve ‘siyasal’ iddiasının geriye çekildiğini vurguluyordu. 2000’li yıllarda, bu yaklaşım farklı terimlerle de olsa çok taraftar buldu. İslamcıların, özellikle şiddeti reddeden ve liberal ekonomiyle barışan yorumları baş tacı edilmeye başladı.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

(Nuray Mert - Milliyet)

Yorumlar1

  • baybars can 14 yıl önce Şikayet Et
    tanrı müslümanları terk etti.... benim görüşüm bu tanrı müslümanları terk etti,ilk öce cezayirde fıs ın %90 oranıyla işbaşına gelmesi cezayirde bir darbe ile engellendi ve sonrası ortada bütün dünyanın göz yummsı ile halkı sindirmek adına katliamlara giriştiler,insnalık onurunu aşağılayan kamplarda insanları cezalandırdılar,türkiyede 12 eylül aslında islama vurulan bir darbe idi,28 şubatta aynı şeyler tanklar altında ezilen medeniyet,hamasta öyle oldu seçimi kazandığı halde öyle oldu ne diyelim tanrı müslümanları unuttu yada terk etti...
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat