ABD, darbecileri neden sattı?

  • GİRİŞ17.07.2008 08:45
  • GÜNCELLEME17.07.2008 08:45
Yaşananlar Ergenekondan daha fazla...
Önemli günler geçiriyoruz.Türkiye tarihi bir dönemeçte.Dönemecin en sağlıklı şekilde aşılabilmesi için yolcuların tutum ve davranışları çok önem taşıyor. 12 Mart beklentisinde olanların başlı başına Emekli Oramiral Sayın Özden Örnek’in darbe muhbiri olduğu iddiaları  bile insanı şaşırtıyor.
 
Menfaat paylaşımının rolü...
Yıl 1989 ben GATA Haydarpaşa da klinik şefi olarak çalışıyorum. Trakya'dan muayeneye getirilen bir asker hasta Haydarpaşa Limanına kaçıyor ve yangın çıkarıyor. Müfettişler hastaneye gelip inceleme yaptılar. Konu Gümrük işlemleri ile ilgisi olup olmadığına geldi. Özal henüz Cumhurbaşkanı olmamıştı. Liman müdürü ah çekerek şöyle dedi. ’Dün sabah pirinç kotaları düşürüldü akşam tekrar yükseltildi. Bu arada Asil Nadir'in pirinç dolu bir gemisi giriş yaptı. ne güzel kazanç.'
 
Bugün bazıları kolay kazançlarını kaybettiler. Onların yerine geçenler aynı gümrük ahlakını uyguluyorlar mı bilmiyoruz ama aktörler hızla değişiyor. Eski yönetim alışkanlıkları sürerse eski darbe alışkanlıkları ile mücadele inandırıcı olmaz.
           
Yaşananları muhteris birkaç generalin darbe kültürüne indirgemek hata olur. Aslında ‘büyük sermaye generallerin müdahalesini el altından arzuluyor’ diyenlere komplo teorisyeni demek ne derece doğru olur? ’Sen çalış ben yiyeyim’ diyerek zengin olanlar yeni değişimle yüzleşemiyorlar.
 
Ergenekon soruşturmasının hem dünya hemde ülke yönetiminde menfaat paylaşımından bağımsız algılanması yanlıştır.
Ergenekon operasyonunu ABD'nin desteklediği söyleniyor. Büyük ihtimalle doğrudur. Çünkü ABD daha önce Ergenekoncuları destekliyordu. Türkü Kürde, Aleviyi Sunnıye,sağcıyı solcuyla kavga ettirirken ABD nin istihbarat servislerinin desteği olduğu simdi iyice anlaşılıyor.  Ergenekoncuların ABD düşmanlıkları hakkında artık eski desteklerini bulamadıkları için  diyebiliriz. Neden ABD darbecileri sattı? 27 Nisanda da  suskun kalmıştı. Çünkü toplum eski toplum değil,  ABD bile anladı Türk ulusalcıları anlamadı.
 
Yargıçlar tarihi bir işlev üstlendiler.
Yargının bağımsız, adil, tarafsız karar vermesi için herkes elinden geleni yapmalıdır. Yargı siyasetçiden bağımsız karar vermelidir. Siyasetçiler ve asker-sivil bürokratlar yargıya gölge etmesinler hukukun önünü açsınlar yeterlidir.
 
Danıştay saldırısı gibi bir çok saldırının Provokasyon tipi Propaganda uygulaması olduğu Çorum kıraathanelerinde bile biliniyor ve Merkez medyanın propagandasına inanılmıyor.
Türk toplumunun vasiye ihtiyacı yok,Adam gibi önderlere ihtiyacı var.
 
Tutuklu generallere bakınız cezaevini bile iyi ve güzel yapmaya çalışıyorlar. Darbecilerin çoğu gerçekten iyi niyetli ve kullanılıyorlar. Vatan için yasadışı işler yapılabileceğine gerçekten inanıyorlar. Ama fedakarlığı hep başkalarından bekliyorlar. Vatan için kendi eşini satmakla vatan için adam öldürmenin farkının olmadığını anlamaları gerekir artık.
 
70 Yaşında darbeci mi olur?
Bizde Silahlı Kuvvetler hiçbir zaman kendisi için darbe yapmamıştır.Hep bazı odakların manüplasyonuna gelmiştir ve kendini kullandırtmıştır. TSK Ergenekon operasyonunu bunun için destekliyor artık sivil çözüm istiyor. Asıl hesaba çekilecekler sivil ergenekoncular olmalıdır. Hatta şimdi E.Oramiral Özden Örnek için darbe muhbiri ve 12 Mart 1971 de Sayın Mahir Kaynak’ın bu günkü versiyonu iddiaları bile söz konusu. Bu bilgi siyasetle ilgilenen ordunun nasıl yıprandığına bir örnek olarak değerlendirilmelidir.
 
Kaosu arzular gibi atılan manşetler ve Ergenekon oprerasyonunu devalüe edip değersizleştirmeye çalışan köşe yazılarını gözden kaçırmayalım. ’Kontrollu Gerilim Stratejisi’ni sorun çözme yöntemi olarak kabul eden güç odaklarını iyi bilmemiz gerekir. Davayı değersizleştirenler ve seçilmiş bilgilerle çarpıtma yapanlar anında deşifre edilmelidir.

Yorumlar27

  • baybars can 15 yıl önce Şikayet Et
    ekonomi. afganistan ırak operasyonları çok büyük maliyet getridi ve abd nin dünyada yıkılan imajı ekonomik yönden,dünyayı alternatiflere itti,ve gelinen sonuç operasyonlar tam bir fiyasko ve batktan çıkamayan bir and,ekonomik yönden bütçe açıklarını kapatamıyacak hale getirdi ve abd ekonomik bir yok oluşun eşiğinde,bir darbe bir savaş maliyetinin altından kalkamıyacak durmda ve kamuoyuda bunun farkında eli zayıf bu yolu tercih etmesinin sebebi budur yeni dönemde abd barışa muhtaç
    Cevapla
  • Fırat Haspolat 15 yıl önce Şikayet Et
    Uzan Operasyonu. ABD önce Uzanları destekleyip sonra da ipini çekmiştir. Ergenekon Örgütü Uzanlara yapılan operasyonla başlamıştı ama bize birşey olmaz mantığıyla hareket eden örgüt üyeleri Ortadoğu'da işlerin nasıl yürüdüğünü görebilecek basireti gösteremediler.
    Cevapla
  • Metin Yazar 15 yıl önce Şikayet Et
    Düzeltme. "Çünkü hanedanı,emiri,diktatörü satın almak bir milleti satın almaktan daha zordur." Kolaydır yazmam gerekirken zordur yazmışım.Arka arkaya hızlı yazdığım için bazen kafam karışıyor.Ben de mi önce worde yazsam acaba:)
    Cevapla
  • Metin Yazar 15 yıl önce Şikayet Et
    Türk milleti yüzyıllarca (zaman öyle gerektirdiği için) birey olamadı.. Cumhuriyet devrinde de o alışkanlık sürdü ve hep emir komuta içinde yaşadı.Hakkını arayan ya faşist,ya komunist,ya devlet düşmanı ilan edildi.İnsanlarımız demokrasiyi pek hazmedemedi.Hem istiyorlar,hem korkuyorlar.Ya da sadece kendileri için istiyorlar.Bu anlayışı yıkmak için AB tek çare olarak görüldü.Bugün AB diyorsak milletin bu işi beceremeyecek olmasından dolayı diyoruz.Bir Menderes'imize bile sahip çıkamadık.Bari bundan sonra böyle facialar yaşamayalım.
    Cevapla
  • Metin Yazar 15 yıl önce Şikayet Et
    Statüko. AB Türkiyesiz yapamayacağına göre,içine bir şekilde zorluk çıkararak da olsa alacak.Çünkü menfaati onu gerektiriyor.Ama demokratik olmayan bir ülkeyi içine alabilir mi? Alamayacağı için Türkiye'deki demokratik adımları cesaretlendiriyor,destekliyor.Bunu bizden çok kendi menfaati için yapıyor.Bizim de menfaatimiz var.AB olmasaydı statüko bu kadar yara almazdı.Kendimiz beceremediğimiz ,becermeye çalışanlar ipe gönderildiği,yargısız infazlara uğradığı için adamların kriterlerini uygulamak zorunda kaldık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat