TSK’da mahalle baskısı çok etkili

  • GİRİŞ30.08.2008 11:30
  • GÜNCELLEME30.08.2008 11:30
Rivayet o ki, Sayın Deniz Baykal Genelkurmay Başkanlığı Orbay Salonundaki törene trafik nedeniyle geç kalıyor, nöbetçi subayı tören başladığı için içeri almıyor ve yetkiliye telefon ediyor. Karşı taraftaki Orgeneral ‘Ben varım ya merak etmesin, Sayın Baykal olmasa da olur’ diyor.
 
Tabii ki mizah ama bu mizahı doğrulayacak devir teslim konuşmaları yapıldı. Sayın Baykal’ın bedeni dışarda ama ruhu içerdeydi. Toplumun % 80’inin onaylamadığı ulusalcı, statükocu söylemler dinledik.
 
Aslında onların yerinde kim olsa benzer konuşmayı yapardı. Çünkü TSK’daki daha doğrusu emekli subaylardaki mahalle baskısı Şerif Mardin’i bile şaşıtacak şiddet ve yoğunluktadır.
 
Emekli Orgeneral Sayın Hilmi Özkök’ün emekli olduktan sonraki basına yansıyan ilk ziyareti Menemen Kubilay törenlerine gitmekti. Eğer o törenlere gitmezse ESUD yani Emekli Subaylar Derneği onu dışlayacaktı.
 
Eğer bu iki komutanımız benzer konuşmayı yapmasaydı, Harp Akademileri’nden komutanım dediği emekli generaller telefon baskısı ile onları bezdirecekti. Şimdi her iki komutanda emekli azgın azınlığa mesaj vermeyi tercih ettiler, hareket serbestisi kazandılar. Asıl önemli olan icraatlardır.
 
Aslında felsefi derinliği olan, satır arasında Sayın Ruşen Çakır’ın tespit ettiği demokrasi vurguları alışılmışın üstündeydi. ‘Akıllı güç’ vurgusunu ‘Sert güç’ yerine kullanması akıllı ve realist bir Genelkurmay Başkanımız olduğunu gösteriyordu.
 
Bir Orgeneral henüz neleri diyemez?
 
Daha çok demokrasi isteyenleri içimizdeki düşman ilan ederken           ‘Aslında mücadele iyiler kötüler mücadelesi değildir, asıl mücadele kardeşlerin iktidar mücadelesidir, tıpkı Timur’la Yıldırım Beyazıt veya Yavuz Selim’le, İsmail Şah gibi’ diyebilir mi? Diyemez...
 
‘Ulus devletler demokrasi adına dağılmaya, insan hakları adına da bölünmeye mahkum edilmektedirler’ demek yerine ‘Biz imparatorluk geleneğinden geliyoruz en zayıf zamanımızda bizi bölemediler ve dağıtamadılar, eğer birbirimizin kusurları ile değil iyi tarafları ile ilgilenirsek, halkla devlet bütünleşirse kimse bizi parçalayamaz’ diyebilir mi? Diyemez...
 
‘Ergenekon bağlamında yazılan ve söylenenler Jandarma gücünün moralini bozmuştur’ demek yerine ‘İçimizdeki bazı subay ve astsubayların suç örgütlerine karışmış olması bizi çok üzdü halkımızın içi rahat olsun artın bu tarz yapılanmalara ve sızmalara izin vermeyeceğiz’ diyebilir mi? Diyemez...
 
‘Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ulusun denetimi dışında bir denetime ihtiyacı yoktur’ demek yerine ‘Bütün modern ordular nasıl kendilerini denetime açıyorlarsa bizde açabiliriz, çünkü bizim hesap veremeyecek bir işimiz yoktur, denetime açık olmak özgüven işaretidir o da bizim hasletimizdir’ diyebilirmi? Diyemez...
 
‘Din istismar edilmemelidir’ derken ‘Aynı zaman da; Atatürk, cumhuriyet ve demokrasi de istismar edilmemelidir’ diyebilir mi? Diyemez...
 
‘Laiklik konusunda toplumun bir kesiminde oluşan dini düşüncenin yaşam tarzına ağırlık vermesi endişesini hükümet ciddiye almalıdır’derken ‘Çocuğuna dini eğitim vermek isteyen anne ve babaları anlıyoruz, hem dindar hem cumhuriyetçi olanlara saygı duyuyoruz, bir insan hem dindar hem de laik olabilir bunu çağdaş buluyoruz, herkesin kendini iyi hissettiği düzen hayal ediyoruz, toplumun her kesiminin endişelerini giderecek formüller bulmalıyız’ diyebilir mi? Diyemez...  
 
‘Cemaat sermayesi’nden söz ederken ‘Büyük kulüp cemaati sermayesi, ESUD cemaati ve OYAK sermayesi güçleniyor ve ekonomiyi yönlendiriyor ama biz siyasete karışmayan ibadet gruplarını, felsefe cemaatlerini ve kulüpleri tehlike olarak görmüyoruz’ diyebilir mi? Diyemez...
 
‘AB ye tam üyelik Atatürk’ün hedefidir’ derken ‘AB Atatürkçü’lüğün sonudur kitabını yazan bir emekli Korgeneralin kitabının Silahlı kuvvetler mensuplarına bedava dağıtılması yanlıştı’ diyebilir mi? Diyemez...
 
Daha fazla uzatmaya gerek yok Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin içerisinde bir oylama yapılsa büyük çoğunluğun benim gibi düşündüğünü biliyorum ama şu azgın azınlığın mahalle baskısı var ya, TSK’nın içinde de çok etkili.
 
Ancak toplumsal talep bu yönde hızla değiştiğine göre gelecek yıllarda 30 Ağustos törenleri Orbay salonlarında değil halkın içinde yapılabilecektir.
 
NEVZAT TARHAN - HABER7

Yorumlar41

  • Oktay Koçak 15 yıl önce Şikayet Et
    Size tamamen katılıyoruz. Ordu halk için vardır halkın karşısında durmak için değil.Ordumuza saygımız sonsuzdur ama içindeki ve dışındaki çürük elmaları ve laiklik istismarcıları ve masonlar safdışı bırakılmalıdır.Bu durumdan askerimizde rahatsız olmalıdır.İstismarcılara halkla ordumuz arasına hep mesafe koymaya çalışanlara kendisi gereken cevabı vermelidir.Yoksa halk olanların farkındadır.
    Cevapla
  • Sabit Kal 15 yıl önce Şikayet Et
    Asker, sivilleri adam yerine koymadan. sivillerde kendilerini askerlere adam yerine koydutturmadan bu memleket hala askeri diktatörlükle yönetilmeye devam edecektir. Cünkü askerde ta iliklerine kadar isletilen "komutan korkusus" sivil hayattada ölünceye kadar devam etmektedirki, askerdeki tüm egitimin aslinda temel gayesi bu: "Sivil hayatinizdada sizin efendiniz biziz, bize karsi koyan iflah olmaz ve biz La Yus'el'iz (sorgulanamaz)". Onlar benim komutanin degil, emrindeki erin komutanidir. Askeri memurdur. Asagilik kompleksine paydos!
    Cevapla
  • söylesemfaydasıyok 15 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler n.tarhan hocam. yazdıgınız heryazıyı öngördügünüz her fikiri onaylamamak akılsızlık olur kanatındayım yüzde 80 in sizi kabul ettigini candan destek verdigini düşünüyorum ama anlayamadıgım busorunun çözümüne gelince neden bu millet bölünüp parçalanıyor bunun çaresinedir bunu müsait bir gününüzde degerlendirip reçetesini yazarsanız umarım aydınlanan lar olacaktır ve sizi örnek alacak yazarlarımız çogalacaktır saygılarımla allah yardımcınız olsun.
    Cevapla
  • II. Fatih Sultan Mehmet 15 yıl önce Şikayet Et
    İsmi lazım değil bir subay arkadaşım askeri lojmanına yakın bir okulda oyunu kullanacak.. Bağlı bulunduğu birliğin paşası oylarınıza bakılacak bir tane sağ parti oyu çıksın hepinizi yakarım diye özel konuşmuş tüm subaylarla. Hepsi chp-ye vermek zorundaymış. Neyse bizim subay durumu astsubay ve uzmanlara nasıl oy verileceğini anlatırken kendi insanlığımdan utandım diyor. Neticede bizim ordumuzu 85 yıldır bu zihniyet yönetiyor. Ve korkarımki bunlar devletide yönetiyor. Biran evvel ordunun gidişatına çeki düzen vermek ve OYAK'ın mal varlığına el konulmalıdır.
    Cevapla
  • Alper Albatros 15 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürler Nevzat bey... Bu kadar güzel yaklaşım ve tesbitlere katılmamak için ancak önyargılı ve kesin bir taraf olmak gerekir. Aksi taktirde aklın ve mantığın kabulü bu gerçeklerdir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat