Kadının ev içi emeği ücretlendirilmeli mi?

  • GİRİŞ12.03.2012 08:33
  • GÜNCELLEME12.03.2012 08:33

Çocukları mutlu olmayan bir karı koca çocuk oyuncakları satan bir mağazaya gidiyorlar. Satış elemanından birçok şey almak istiyorlar fakat hiç birini beğenmiyorlar.

Satış elemanına “Biz evde olmadığımızda çocuğu mutlu edecek bir şey almak istiyoruz” diyorlar. Satış elemanının cevabı çok anlamlı “Ama biz aile sevgisi satmıyoruz ki…”

Aile içi şiddetle ilgili TBMM önemli bir yasayı kabul etti. Bu konudaki endişelerimizi kamuoyu ile paylaşmıştım. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahin her zamanki gayreti ile çalıştı. Mevcut şartlar içinde başarılı bir yasa çıkardı. Süreç içerisinde incelik göstererek bizzat aradı ve görüşümü sordu.

Artık yasa çıktı. Hakimlerimizin doğru yorumlaması için çabalamak gerekiyor.

Aile kurumunu güçlendirmek için ne yapılacağı konusu bundan sonra daha fazla önem taşıyor.

Londra kaynaklı aşağıdaki haber kadın için yapılacak şeylere tersinden de bakmak gerektirdiğini söylüyor.

“Kadınların onlarca yıldır sürdürdüğü eşitlik mücadelesinden sonra, ‘Kadının yeri evidir’ düşüncesi yeniden güç kazanıyor. İngiltere, Cambridge Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, kadınların hem iş hayatına atılıp yükselmek hem de çocuk yetiştirmek istemesinin aile yaşamına zarar verdiğine inananların sayısında, 1994’ten bu yana artış oldu. Araştırma ekibinden Prof. Jacqueline Scott, davranışlara yansımamış da olsa inançların önemini vurgulayarak kadınların çalışmasının, aile yaşamıyla uyuşmadığı görüşü bir kez ağır basmaya başlarsa, bunun çalışan kadın üzerinde ister istemez baskı yaratacağını söylüyor.

Araştırmada artışın kadın katılımcılarda da erkekler gibi olması dikkat çekti. 1994’te kadın katılımcıların yüzde 43’ü bu fikri onaylarken son araştırmada oran yüzde 50 çıktı. Kadınlar yıllardır ‘eşit işe eşit ücret’, ‘ev içi emeğin ücretlendirilmesi’ gibi konularda yol almaya çalışırken kazanılmış ‘çalışma hakkı’nda bile gerileme gözleniyor.

Yani hem evde hem işte çalışıp ‘Süper anne’ olmak için aşırı performans gösteren kadınların başarısına gölge düşüyor olabilir. (07/08/2008, Radikal, The Daily Telegraph)

Kadın’ın mutlu olması çocukları mutlu ediyor. Akıllı erkekler iyi çocuk yetiştirmek istiyorlarsa eğer eşlerini mutlu etmenin formülünü bulurlar.

Çalışan kadının evdeki rolü değişmiyor. Hem eş, hem anne, hem de iş kadını olmak yıpratıcı bir süreç olarak artık çok göze batıyor. Zorunluluk yoksa ve banka hesabı varsa bir kadının çalışmak “olmazsa olmazı” olmamalı. Özellikle çocukların ilk üç yılı çok önemlidir.

İyi bir çocuk yetiştirmek, iyi bir müdür olmaktan daha önemsiz değil ki?

Eşi yeterince destek olan aileler şanslılar ancak gittikçe sayıları azalıyor.

Çocukları arasında bunalmış bir kadının gerilimini azaltacak özgüvenini artıracak diğer önemli şey ekonomik olarak namerde muhtaç olmamasıdır.

kullan

Devlet aile içi şiddetin sonuçlarına yönelik yapabileceği azami şeyi yaptı, artık sebebine yönelik bir şeyler de yapmalıdır.

Bu nedenle anneliği özendirecek yaklaşımlar gelişmiş ülkelerde daha çok vurgulanıyor. Kadının ev içi emeğinin farkına varmayan erkeklerin bilinçlenmesi gerekiyor.

Ayrıca çocuk sahibi ev kadınlarının asgari ücret de olsa ekonomik desteğinin sağlanması için bir şeyler yapılmalı. Bu sadece seçim vaadi olmamalı. En azından bu konuda ön çalışmalara başlanmalıdır diyorum.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan - Haber 7
ntarhan@gmail.com

Yorumlar37

  • Ayse Demir 12 yıl önce Şikayet Et
    Calisan kadin. Sürekli kadinin calismasina karsi yazilar yazanlarin Türk aile yapisini koruma adina cabalarini anliyorum ve tabiki aile yapimizi korumamiz gerekir ama cözümün kadinlarin ev kadinligina yönlendirilmesinde olmadigini düsünüyorum. Bir kadini sadece ev kadinligi ve annelikle sinirlamak insan olarak o bireyin sahsina hakarettir. Nasil ki bir erkegi sadece baba ve para kaynagi olarak görmüyorsak.. Kadin olsun, erkek olsun her birey hayatini öncelikle ailesi sonrasinda toplum icin en verimli olabilecek sekilde düzenlemekle yükümlüdür. Kadin ve erkege ayni sartlarda egitim imkanlari sunup ayni egitimden gecmis bir kadinin is gücünü kücümsemenin hicbir mantikla bagdasmadigi düsüncesindeyim. Bu durumda yogun calisma temposu gerektiren tip ve mühandislik gibi bölümlere kadinlarin girisini yasaklansin bile denilebilir -ki yüzyil öncesine kadar bu zaten böyleydi.
    Cevapla
  • arife tarif 12 yıl önce Şikayet Et
    erkeklere sormak lazım. kadınlar niye çalışır diye. onlara göre kadın özgür olmak için, başkaldırmak için, süslenip püslenmek için çalışır. kadınlara sorarsanız çoğu bir gün kocam beni bırakırsa ortada kalmayayım, maaşım olsun, güvencem olsun diye çalışırım der. olan çocuklara olur. eşler birbirine ne kadar saygı ve sevgi duyar ve birbir yüklerini hafifletmeye çalışır, beklentilerini de azaltırlarsa belki daha az sorun yaşanabilir. kimse karşı tarafı suçlamasın. herkes kendine baksın...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Muhammed Ali 12 yıl önce Şikayet Et
    Hanımı çalışmayan. evlere Allah ayrı bir bereket verir. Devletinde bu durumu destekleyici yardım vs düzenlemesi gerekiyor.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Muhammed Ali 12 yıl önce Şikayet Et
    Kadının evdeki. emeği ücretlendirilmeli. Kadın çalışacaksa ailesini aksatmayacağı çakılma şartları ağır olmayan, erkekelerle yüz göz olmayacağı işler olmalı.
    Cevapla
  • yasin 12 yıl önce Şikayet Et
    Bir erkeği de bir kadını da yetiştiren iyi bir annedir.. Bir çocuğun nasıl biri olacağını anne ve babasının durumu belirler. Yediğinden içtiğine, giydiğinden yaşamına, hatta ve hatta yaşadığı ortama bağlı olarak çocuk şekillenir. Anne ve baba bozuk olursa çocuk nasıl düzgün olsun ki? Haram yiyen, açık saçık giyinen, kötü insanlarla beraber olan bir anne ve babaya sahip olan bir çocuk nasıl iyi yetişebilir? Okumak ise bu sistemle insanı bozmaktadır. Üzüm üzüme baka baka kararır. Okullarda ahlak dersi verilmiyor ki, okuyanlar ahlaklı olsun. Anne baba, anneliği babalığı bilmiyor ki iyi evlat yetiştirsin. Bir birimize baka baka gidiyoruz bir bilinmeyene doğru. Egomuzu tatmin etme peşindeyiz. İnsanların durumu umurumuzda değil ki. Kendimizi insanlara beğendirme ve kanıtlama peşindeyiz. Çocuk yetiştirmek neyimize ki? Allah sonumuzu hayr eylesin. Allah'a (c.c.) ve Resul'une (asm) uymazsak sonumuz biraz zor iyi olur.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat