Cami ve Cemevi Projesi - 2

Fuzuli, Hadikatü's-Süeda (Saadete Ermişlerin Bahçesi) adlı eserinde Kerbela katliamından sonra Yezid'in Şam'daki sarayında Yezid'in oğlu ile İmam Hüseyin'in oğlu İmam Zeynü'l-Abidin (Aliyyü'l-Evsat) arasında şöyle bir konuşma geçtiğini anlatır:

  • GİRİŞ20.09.2013 09:40
  • GÜNCELLEME20.09.2013 09:40

Yezid'in oğlu Aliyyü'l-Evsat'a; “ey Ali! Bak şu dışarıda çalınan nöbet davulları babam Yezid'in size karşı olan zaferini ve saltanatını ilan ediyor” der. Aliyyü'l-Evsat Yezid'in oğluna şu tarihi cevabı verir: “Biraz bekle! Az sonra minarelerden okunacak ezan-ı Muhammedi kıyamete kadar ceddim Muhammed Mustafa'nın risaletini (Peygamberliğini) ve gönüllerdeki saltanatını tüm dünyaya ilan etmeye devam edecek. Ezandaki “eşhedü enne Muhammeden Rasulullah” (şehadet ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir) ifadesinden hiçbir evlad-ı Rasul'ün ve hiçbir Alevi'nin rahatsız olması mümkün değildir. Cemde Hz. Peygamber'in adı geçtiğinde elini göğsüne koyarak salavat getiren bir can dışarıda okunan ezanı duyduğunda, bu kutsal ilanı ve çağrıyı sadece Sünni vatandaşlara aitmiş gibi kabul etmez, kalbinin derinliklerinden gelen bir avazla “aziz Allah, şefaaat ya Rasulallah” der.

Ne yazıktır ki cami ile cem evinin aynı bahçede olmasından rahatsız olan çevreler, cemevlerinde Kur'an okutulmamasından, cenaze namazı kıldırılmamasından rahatsız olmuyorlar. Birilerinin çıkıp; “Arabın Ali'si bize lazım değil; Zonguldak kömür işletmelerindeki işçi Ali bizim Ali'mizdir” diyen Ali'siz Alevicilerden rahatsız olmuyorlar. Soruyorum; acaba protestoları yapan kardeşlerimizin bu protestoları organize ve teşvik edenlerin Almanya'nın Stuttgart şehrinde kurulan Alevi-Hıristiyan Derneği'ni de teşvik ettiklerinden haberleri var mı? Aleviliğin ayrı bir din olduğunu, Çanakkale ve İstiklal Savaşı'nda hepimizin vatanı için kahramanca savaşmış Alevilerin Anadolu'da azınlık olduklarını söylediklerinden haberleri var mı?

Dikkat edilirse, cami cemevi projesine karşı çıkan Alevi ve Sünni'ler aynı noktada birleşiyorlar. Her ikisi de Aleviliğin Müslümanlık olmadığını iddia ediyorlar. Alevi cenahtan bu projeye karşı çıkanlar; “Hakk Muhammed Ali” çizgisindeki bir Aleviliği kabul etmiyorlar. Aleviliğin İslam dışı olduğunu savunuyorlar. Sünni cenahtan projeye karşı çıkanlar ise hala Alevilerin Müslüman olmadığını düşündükleri için kestiğini yemiyorlar, kız alıp kız vermiyorlar, Alevi'den alışveriş etmiyorlar, Alevi işçi çalıştırmıyorlar, oğlunun kızının Alevi ile arkadaşlık yapmasına müsade etmiyorlar…

Cami, cemevi, aşevi projesini hayata geçiren Alevi ve Sünnileri tebrik ediyorum. Biliyorum ki; bu proje ile cemevinde “ferman-ı Celil, kurban-ı Halil, tığ-ı Cebrail, itaat-ı İsmail” diyerek kurbanlarını tığlayan Alevilerin rıza lokmaları hep birlikte yenecek, Muharrem ayında cami ve cemevinin ortak kullandığı avluda tekbir ve salavatlarla “aşure” kaynatılacak, okunan mersiyelerle şüheda-i Kerbela için gözyaşı dökülecek. Camide Kur'an ile birlikte Ehl-i Beyt de anlatılacak. Konferans salonunda düzenlenecek konferans ve panellerle cehalet tufanı ortadan kaldırılarak, Ehl-i Beyt'in ilim gemisine binilecek ve düşünce karanlığına ışık tutulacak. Gerçeğe şahit olan tüm canlar “hü” diyecek ve gönüllerine Hakk'ı mihman (misafir) eden Alevi ve Sünni'ler, Ali gibi Muhammed Mustafa'ya yar olacak. Eskiden olduğu gibi kütüphanede veya konferans salonunda Hz. Ali'nin Cenknameleri, Ebu Müslim el-Horasani'nin Müslimnamesi, Seyyid Sarı Saltuk Gazi'nin Saltuknamesi ve Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin Velayetnamesi okunacak.

Prof. Dr. Osman Eğri - Haber 7 (Hitit Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü)

osmanegri@yahoo.com

Yorumlar5

  • Abdürrahim Çokgüngör 10 yıl önce Şikayet Et
    Oynanan oyunlar ve ehl-i beyt aşıklarının vazifesi. Batılı zalimler, özellikle Sovyet blokunun çöküşünden sonra enerji kaynaklarını bulunduğu nüfus alanlarında hakimiyetlerini devam ettirtmek amacıyla dini ve ırkı etnesiteyi tahrik ederek nemalanmaktadır. Aynı alanlarında nüfus peşinde koşan ve aynı melanetin peşindeki Almanya da Türk işçilerinin ekmek kapısı iken, bugün bölücü, yıkıcı, terör ve mezhep kışkırtıcılığının üssü haline gelmiştir. Bu sebeple Alevi-Sünni kardeşlerimizin uhrevi hayatlarını mahvedecek, ehl-i beyt büyüklerini üzecek oyunlara dikkat etmelidir. Ümmet-i Muhammed tek tip dayatmacılığının dışındadır, iman ve Kur’an hakikatlerinin perspektifinde aynı güneşin binbir meslek ve meşrep ışıkları şeklinde kulluk görevi yerine getirmelidir. Anadolu birliği olmadan İslam dünyasının bir araya gelmesi muhaldir. Herkes seçimine dikkat etmelidir. Kendi kulvarında amma diğerleriyle ittifak ve dayanışma halinde olmakla yükümlüdür.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Abdürrahim Çokgüngör 10 yıl önce Şikayet Et
    Sun’i bölünme, sun’i projelerle ortadan kalkmaz. Cami-Cem evi projesi kangrenleşen yaraya deva olamaz. Çünkü 1. Cem evi Kemalist zihniyetin din düşmanlığının bir tezahürü olarak tekke ve zaviyelerin yasaklanmasının kurbanıdır. 2. O zihniyetin yasaklarına rağmen tasavvufi kuruluşlar demokratik hayatın gelişmesine paralel faaliyetini sürdürüyor. Anadolu’da cami-cem evi bir arada ve Alevi-Sünni ayırımı olmadan kardeşçe yaşanıyor. 3. Mesele, malum zihniyetin din düşmanlığına Alevileri ortak edip sun’i düşmanlık icad ederek siyasi nemalanma fitnesinden doğuyor. 4. Bu sebepten Anadolu’da böyle sun’i bölünme yaşanmazken, şehirlerde bu yara var. İdeolojik tertiplerden kaynaklanıyor. Sivas olayı birlikte ibadet eden iki kesimi ayırma hedefliydi ve başarılı oldu. 5. Bu proje hizmet gösteriş meraklısı bir cemaatin, fikri beraberliğin prensiplerini ortaya koyamama zihni fukaralığının eseridir. Ve sun’i bölünme sun’i projeyle iltiyam olmaz.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • turgut1 10 yıl önce Şikayet Et
    "beni çok seven helak oldu,bana düşmanlık eden helak oldu" diyor hz.ali. nechül belağa kitabında okumuştum....hz.aliyi,ehli beyti ve ashabı sevmeliyiz,yeryüzünde bütün müminleri sevmeli,bütün insalığa merhamet hisleri ile dolmalıyız..
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Şevket Özsoy 10 yıl önce Şikayet Et
    EHL-İ BEYT=EHL-İ SÜNNET. Camilerde her zaman ehl-i beyt anlatıla gelmiştir zaten, Ehl-i Beyti (ra)sevmek ve yolundan gitmek Kur'an'ın emri, Rasulullah'ın(ASV) Sünnetidir...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • eric 10 yıl önce Şikayet Et
    elinize sağlık hocam. Ne güzel söylemişsiniz. Allah sizlerden razı olsun Saygılarımla
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat