''Hz. Fatıma!'' dizisini çekemeyenlerin çekeceği var

  • GİRİŞ17.10.2010 13:38
  • GÜNCELLEME17.10.2010 13:38

Bir Televizyon programına konuk olmuştum. Hangi Televizyon kanalı olduğunu buraya yazmayacağım. Programa beni davet eden arkadaşlar, beni kanal içinde gezdirdiler. Televizyon binası çok estetik inşa edilmiş. Bir televizyonun ihtiyacı olan her türlü donanıma sahip bir yapı var. Yayınların yapıldığı iki tane stüdyo inşa edilmiş. Ancak, stüdyolardan sadece birisini kullanıyorlar. Diğer stüdyoyu kiraya vermişler. Türkiye’nin çok izlenen dizilerinden bir tanesi bu stüdyoda çekiliyor. Buraya kadar yazıklarımda hiçbir sıkıntı yokmuş gibi gözüküyor. Ancak beni asıl düşündüren şey, fotoğrafın bu kısmıdır.

Muhafazakar camianın insanlarından para toplayarak kurulmuş bir televizyon kanalında, muhafazakar camialardan toplanmış paralarla satın alınmış teknik malzemelerle, başka dünya görüşüne sahip insanlar, kendi dizilerini çekiyorlar. Bu olay beni çok düşündürdü. 

Milletten para toplayarak, çok güzel bir Televizyon binası yapmak elbette güzel bir çalışmadır. Ancak, milyonlarca dolar harcayarak yapılan binalar, binlerce dolar ile kurulan stüdyolarda millete faydalı diziler çekmek, para toplamak kadar kolay değil. “Allah rızası için! Ümmetin bekası için para yardımı yapın!” diyerek para toplayanların ufku, film senaryosu yazıp film ve diziler çekecek kadar gelişmemiş.

Çağrı filminden sonrası yok!

Bu problem sadece Türkiye’de yaşayan Müslümanların problemi değil elbette. Allah Resulünün hayatını anlatan “Çağrı” filmi çekileli yıllar oldu. 1976 yılında çekilen “Çağrı” filminden sonra, çağrı filmi kalitesinde veya daha kaliteli bir film çekilemedi.

Çağrı filminin müziği de en az kendisi kadar etkili. Halen birçok muhafazakar insan cep telefonunda çağrı filminin müziğini kullanır. Nağmeleri birçoğumuzun kulağında halen çınlamaktadır. Çağrı filminin müziğini yapan Maurice Jarre’nin, bu müziği yapma serüvenini ilk duyduğumda çok etkilenmiştim.

Maurice Jarre, 1975 yılı yapımı İslam peygamberi Muhammed'in hayatını ve İslam'ın doğuşun anlatan “Çağrı” film'inin müziklerini çölde bir çadırda tek başına 2 ay kalarak yapmıştır. Bu film için Suriyeli yönetmen Mustafa Akkad, Maurice Jarre'ye yeni çekeceği “Çağrı” filminin müziklerini kendisinin yapmasını teklif edince, Jarre Çölün atmosferini ruhunun derinliklerinde hissetmesi gerektiğini ve bu yüzden kendisinden başka hiç kimsenin olmayacağı, son derece sessiz bir mekan ayarlaması gerektiğini ve bunun yanında İslâm tarihini anlatan kitapları da kendisine getirtmesini istemişti. Meşhur, Ömer Muhtar filminin bestesini de, Maurice Jarre’nin yaptığını da hatırlatmakta fayda var.  

Kulaklarımızda çınlayan, yüreklerimizi halen etkileyen çağrı filminin müziği böyle ortaya çıkmış. “Neden bizim içimizden çok kaliteli senaristler, yönetmenler, müzisyenler çıkmıyor?” sorusunun cevabını arayanlar, suçu dışarıda değil, içerde aramak zorundalar.

Biz değil miyiz, müzik dinleyenin kulaklarına eritilmiş demirin akıtılacağını yıllarca söyleyenler? Televizyon binası yapacak parayı toplamayı iyi bilen bizim camialar, önemli olanın bina yapmak değil, adam yetiştirmek olduğunu unutmuş olmanın bedelini, binalarında ki odaları başkalarına kiraya vermek zorunda kalarak ödüyorlar.

“Adam yetiştirmek” denilince herkesin aklına farklı tanımlar gelebilir. Elbette adam yetiştirme derdinde olan birçok kurum var. Ancak, camiaya sadık adam yetiştirmeyi, “Asrın idrakine İslam’ı söyletecek adam” yetiştirmeye tercih edenler, yetiştirdikleri adamlarla ne yapacağını şaşırıyorlar.    

Sadakat, ehliyet yerine geçmez

B sınıfı Ehliyete sahip birisi, E sınıfı ehliyet isteyen bir aracı sürerken sorun yaşamayabilir. Ancak aynı kişi, B sınıfı araba ehliyetiyle, Helikopter kullanmaya çalışırsa yanlış yapar. Helikopter alınması için gerekli parayı toplayacak beceriye sahip olan birisi, Helikopteri koruyacak, Helikoptere sahip çıkacak sadakate de sahip olabilir. Ancak bu sadakat, o helikopteri kullanabileceği anlamına gelmez. Çünkü sadakat, ehliyet yerine geçmez.

Bazı insanların yaptığı da tam buna benziyor. Para toplama, bina inşa etme, teknik donanımı satın alma becerisi olduğu için, o kurumu en iyi kendisinin yönetebileceğini sanıyor.  

Bazıları da “Benden sonrası tufan!” mantığıyla hareket ediyor. Kendisini vazgeçilmez sananlar bilmeli ki, “Mezarlıklar, kendisini vazgeçilmez sananlarla dolu!”

* * * * * * * *

Bu konuyu işlerken kullandığım üslup ile hiç kimseyi kırma niyetinde değilim. Hiç kimseyi kırmamaya çaba gösterme nezaketim, “yarası olan gocunsun!” sözünü söylememe de engel değil açıkçası. Gelecek nesillere sahip çıkmak isteyenlere bir ufuk açmaktan başka bir derdim yok.

 * * * * * * *

“Hz. Fatıma!” dizisinin senaryosunu yazacak nesiller yetiştiremeyenler, “Fatmagül’ün suçu ne?” sorusunu sormaya devam edecekler.

“Hz. Fatıma!” dizisinin görüntü yönetmenliğini yapacak nesiller yetiştiremeyenler, Fatmagüllerini kaybetmeye devam edecekler.

“Hz. Fatıma!” dizisinin dizi müziğini yapacak nesiller yetiştiremeyenler, suçu hep başkalarında aramaya devam edecekler.

 Sait ÇAMLICA / haber7
www.saitcamlica.com / saitcamlica@gmil.com

Yorumlar11

  • Murat BÖÇKÜN 13 yıl önce Şikayet Et
    GELELİM FATMAGÜL E. Evet kalbimizde bir derin yara..
    Cevapla
  • Murat BÖÇKÜN 13 yıl önce Şikayet Et
    Çok Önemli... Siz o stüdyonun o diziye kiraya verildiğini gördünüzya.. Allah o paragözlerin belasını versin.. Biz Allah için gecemizi gündüzümüze katıyoruz.. yemiyoruz içmiyoruz muhafazakarlara yediriyoruz.. demek setleri götürüp çocuklar duymasın a kiraya veriyorlar.. HARAM OLSUN..
    Cevapla
  • Barış Yılmaz 13 yıl önce Şikayet Et
    MEHMETE. İnanmamakta serbestsin ama ben eskiden koyu bir Sünniydim. O zamanlar Şiayı düşman olarak görüyordum. Ama sonradan araştırdım ve insaflı davrandım. Şu anda tam olarak Şiiyim diyemem ama yakınım Şiaya, böyle giderse Şii olacağımı bende biliyorum. Bu arada Şiiler delillerini sadece kendi kaynaklarından değil Sünni kaynaklardanda gösterirler. Muta Nikahının yasaklanışı konusunda Sünni kaynaklar çelişki içerisindedir. Ne zaman yasaklandığı konusunda bile ittifakı yok Sünnilerin. Nisa34 varken mutaya haram demem
    Cevapla
  • Mehmet 13 yıl önce Şikayet Et
    BARIŞ YILMAZ. Senin şia olduğun belli baktım da önceki yorumlarına muta nikahını HZ ÖMER (radıyallahu anh) yasakladı filan diye yazmışsın sonra Aleviler şia ya dönsün demişsin ehli sünnete olan görüşün burda belli oluyor neyse onu tartışacak değilim herkesin düşüncesi kendine ama sünniler bir şeyi eksik bırakmaz merak etme sen eksik anlarsan o başka.Bu arada muta nikahını Efendimiz sav mekkenin fethinde yasakladı kaynak MÜSLİM NİKAH 16 Kütibi Sitte yani ilgilenirsen tabi.Bizde eksik bırakma olmaz her şey kaynaklı delilli
    Cevapla
  • Barış Yılmaz 13 yıl önce Şikayet Et
    MEHMETE. Ben Sünniler yalan söyler demedim, sadece eksik bırakırlar ve bazı tarihi olaylardan bahsedemezler dedim. Ve hangi konuları bahsetmeyeceklerini de yazdım aşağıya.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat