Yamuk hayatlar ikiye ayrılır

  • GİRİŞ13.12.2013 09:27
  • GÜNCELLEME13.12.2013 09:27

TOPALLIK

Kalça çıkığı; halk arasında ' Topallık' diye bilinen bu rahatsızlığın bebeklik çağlarında farkedilirse düzeltilebileceğini biliyor muydunuz? (Yeter ki çıkık kafada olmasın.)

Hepimiz bilmeliyiz. Hele ki anne ve babaların muhakkak bilmesi gerekiyor. Şayet bilmiyorlarsa gerekli merciler tarafından bildirilmesi şart. İşte o mercilerden biri bugün biziz.

Bilmemek değil öğrenmemek ayıp diyerek dalında dünya çapında ün yapmış, çok değerli bir doktorumuzun kapısını çaldım. İyi de yapmışım, bakınız neler öğrendim.

Op. Dr. Hacı Kutlu diyor ki;

TOPALLIK KADER OLMAYABİLİR

Farkedildiğinde ameliyata gerek kalmadan bebek yaşta tedavi edilebilir.

Toplumumuzda ortopedik engelli ve ortopedik rahatsızlıkların oranı %5 in üzerindedir. Bunlar arasında skolyoz ve kifoz dediğimiz omurga eğrilikleri, bacak kısalığı, kalça çıkığı, çarpık bacak sorunları 'Tedavisi çoğu zaman mümkün' hastalıklardır. Hatta geç kalınmadığı taktirde tama yakın düzelme söz konusudur. Bugün için hekimlerimiz ve hastanelerimiz dünya standartları üzerinde hizmet üretmektedir.

ANNE VE BABALAR YARDIMCI OLMAK İÇİN NE YAPABİLİRLER?

Bebeklerin doğar doğmaz ve ilk yılı içersinde belirli aralıklarla bir ortopetist tarafından muayene edilmesi gerekir.

Kalça çıkığı, iskelet bozukluğu var mı yok mu noktasında, ilk etapta ortodontiste gösterme imkanı olmayan anne ve babalar, yürüme yaşından önce çocuklarının bacaklarındaki et kıvrımları denen çizgilerin bacaklar düz ve bitişikken simetrik olmamasından yola çıkarak bu konuda önlem almaları gerektiğini idrak edebilirler. Böyle bir asimetri halinde ne yapıp ne edip yürüme çağından önce vakit kaybetmeden bir ortopetiste gitmelidirler.

CÜCELİK  TEDAVİ EDİLEBİLİR

Günümüzde cücelik, omurga kamburluğu, kısa bacak, kısa boy tüm bunların tedavisi mümkündür. Görsellikten çok hayatınızı yaşamanızı engelleyecek bir engel olduğu taktirde tercih edilmesi gerek bu hekim müdahalelerinde ülkemiz başarı listesinin en üstlerinde yer almaktadır.

LAKİN ZİHİNDE ALGI YAMULMASININ TEDAVİSİ AMELİYATLA MÜMKÜN DEĞİLDİR

Toplumumuzda özellikle gençlerimizde sıkça görülen Zihinde Algı Yamulması; yani bireyin gerçek anlamda özürünün olmamasına rağmen kendisi ile barışık olamama hali  sonucunda boyunu uzatmak isteyen, ayak numarasını değiştirmek isteyen hastalarda olmaktadır. Sadece Polis olabilmek için boy uzatma ameliyatını olmak isteyenler bile oluyor.

Bu tip özgüven bozukluklarında basının katkısı çok olmakla birlikte, dizilerde ve filmlerde sürekli fiziki güzelliğin ön plana çıkarılması da bu durumu içinden çıkılmaz  hale getirmektedir.

GÖRÜNÜM AVANTAJI  İYİ İŞ İMKANLARI DOĞURMAMALI…

Bu konuda Devlet birimlerimiz dahil medya patronları ve daha oncasına çok iş düşmektedir. İşe alma kriterlerinde fiziki özelliklerin öne çıktığı meslek dallarını tekrar gözden geçirebilir ve sayılarını azaltabilirler. Aksi halde yamuk hayatlar mutsuz insanlar sürekli toplumumuzu rahatsız ederken, genel başarıyı da düşürecektir.

Doktorumuz sağ gösterip sol taraftan okşadı yanağımızı… Ama iyi oldu, güzel oldu vesselam. Belki kafalarda düşük voltajlı da olsa bir ampül yakmışızdır.

Op. Dr. Hacı Kutlu'ya teşekkürlerimi sunuyorum.

Serdem Coskun - Haber7

serdemcoskun@gmail.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat