Noel Baba ve Mevlana

  • GİRİŞ03.01.2014 09:48
  • GÜNCELLEME03.01.2014 09:48

Çarşı pazar karışık... Algı karışık... Hangisi hangi gün tam bulaşık.

Noel; batıdaki yaygın isimlendirmesiyle Kristmas, Hz. İsa'nın doğumu anısına 25 Aralık'ta kutlanan tamamıyla dinsel bir bayram olup 1 Ocak'ta kutlanan yılbaşına gelince, böyle bir âdet her ne kadar batı Hıristiyan toplumlarınca Noel'le birleştirilen bir kutlama olarak görülse de milâdî takvimi esas alan bütün uluslarca yeni yılın başlangıcı anısına kutlanan bir etkinliktir.

Hıristiyan ülkeler bunu Noel'le birleştirdikleri için bizler tarafından her ikisi birmiş gibi algılanıyor.

Kurban bayramını hafta sonu ile birleştirdiğimizdeki algı nasıl ki ' Bayram Tatili' olarak adlandırılıyorsa aslında burdaki durumda bundan çok farklı değil. Batının kutlamaları bir hafta öncesinden başlıyor ve biz de onlardan eksik kalmıyoruz. Onlar kutladıkları şeyin ruhunu yaymakta ve gururla taşımakta sonuna kadar haklı ve serbestler... Lakin bizlere ne oluyor anlamıyorum!

Ekranlarda Noel Babalı filmler, reklamlarda yeniyıl indirimleri, dizilerde kutlamalar derken çoluk çocuğun kafası iyice çorba oldu.

"ANNE NOEL BABA VAR MI?"

O saatten sonra 'Yok öyle biri' desen ne olur? Tüm dünyada o hafta heryerde ak sakallı bir amcanın bahsi sözkonusu ama lafa gelince yok öyle biri öyle mi?!

Soralım bakalım çocuklarımıza Mevlana'yı mı yoksa Noel Baba'yı mı daha iyi tanıyorlar. Sen daha yaşı küçük, Mevlana'yı anlamaz diye düşünürken 'Noel Baba' damardan giriyor ama naber?!

Sen daha henüz kendi dini bayramlarında yakayamazken o ruhu, kalkmış başka ruhların peşine koşarken çocuklar tüm bu kıpırtıyı izliyor ama naber???

Sonra Noel Baba yok desen kaç yazar demesen kaç yazar? Serdem yazar işte, okuyan okur, utanan utanır, sıkılan sıkılır, kimilerine de çok ta tın...

Serdem Coşkun - Haber7
Serdemcoskun@gmail.com

Yorumlar2

  • EYLÜL SONBAHAR 10 yıl önce Şikayet Et
    yıl başı mı, yıl sonu mu?. kim bilir ama yazılarınızı zevkle , beğeniyle okuyorum sayın yazar...sevgiler....
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Aslantepeli 10 yıl önce Şikayet Et
    isteyen istedigi gibi takilsin Serdem Hanim ;). Bu millete 70 yil 'Turkiye Laiktir, Laik kalacak' diye damardan girdiler ama Ak Parti %60 gecti. Su akar yolunu bulur Serdem Hanim. Saygilar
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat