Fikirsiz, yoz gençliğin, saplantılı 'ide'leri

  • GİRİŞ04.04.2014 08:21
  • GÜNCELLEME04.04.2014 09:58

Ama ben hâlâ derin bir ümitsizlik içindeyim… Seçimden önceki spekülasyonlar, seçimden sonra bitmek bilmeyen, abuk sabuk, hiçbir derinliği, hiçbir inceliği olmayan fikirsiz tartışmalar .. Fikir olmayınca tartışma da olmuyor aslında yaşanılanlar.. Sadece birilerinin birilerine küfür ettiği, avam, bayağı, aşağılık söylemler ..  Apolitik gençliğin idealize olması çok güzel bir ilerleme .. Fikir tabanlı, düşünce, analiz tabanlı, ileriye dönük detaycı fikirlerin vâr olması koşuluyla tabii..  

Oysa şu anda idealist gençlik aslında yok .. Çünkü tartışmalar idealler uğruna değil, inat uğruna, kin ve nefret uğruna ..  Bir taraf; diğer taraf için "besleyemedik biz bunları" diyebilecek kadar nefret, kin kusuyor, diğer taraf "ötekiler" için, belalar savuruyor.  Savunduklarının ne olduğunu bilmeden, kimi çevre baskısından, kimi aile baskısından ezber sözleri tekrarlıyor .. Herkes bir tarafın diğer tarafı "ötekileştirdiğini" söylüyor, ama bir tarafı suçlayanlar bile bundan vazgeçemiyor.  Seçimlerden sonra ortada dolaşan sözler bir tarafa, bunlar içinde; kimsenin dikkat etme tenezzülünde bulunmadığı  en kötü, en acı nokta, birbirine sürekli küfür eden gençler.. Bu konuda ciddi endişelerim var.  

Siyaset bir şekilde yolunu bulurken, esas yolunu kaybedenler gençler oluyor. Saygı, sevgi, sükût yerine; tahammülsüzlük, nefret, ve bağrış çağrış koyanlar , maalesef gün geçtikçe artıyor.  Eski zamanlarda ulu orta siyaset konuşulmazken, ki bu gericilikten değil, saygıdandı, şimdi fikrini söyleyene, söylemeyene küfür ediyorlar. Eski günlerin güzelliği, ahlakı, edebi kalmadı diye şikayet edenler; bu zamanlarda yaşadığımız bu küfürbâz düelloları görmemezlikten geliyorlar.  Üstelik, küfür etmeden tartışın denilince de, ne hikmetse başka türlü aşağılanmalara maruz kalınıyor.  

Tabi, küfür ederek fikir beyan ettiğini zanneden, zavallı beyinlerin; kendilerince "aşağılamaları" da aynı acziyet içinde oluyor. İki düzgün kelimeyi yan yana koyamadan,fikir beyanında bulunduklarını zannedenler, içi bomboş beyinlerle, bu ülkeyi nasıl bir karanlığa sürüklediklerini de göremiyorlar.  Ne iktidar partisi, ne de muhalefet partileri, bu kadar ümitsizliğe düşürmedi beni …  

Siyasi oluşum içinde, dünyadaki tercihler içinde; siyasi oluşumlar ya devam edecekler, ya yok olacaklar. Onlar bir şekilde yollarını bulacaklar.. Ama bugün yolunu kaybetmiş gençlik, uzun süre yolunu bulamayacak, ve belki de bu kaybolmuşluk içinde kaç nesil yetiştirecekler..  Esas üzerinde durulması gereken mesele maalesef bu …  Ama yine, öfkeler, nefretler, hoşgörüsüzlükler, tahammülsüzlükler   yüzünden kimse ya fark etmiyor, ya da uğraşmak işlerine gelmiyor. Hangisi daha kötü bilemiyorum.  

Fark edememek mi bu hâli, yoksa fark edip kafa çevirmek mi?  Bu ülkenin geleceğinin önünde karanlık nokta olarak duran tek önemli nokta bu ..  Bu ülkenin önündeki tek engel bu ..  Ne iktidar partisi destekleyicileri, ne de muhalefetçiler.. Ortada fikir tartışması aramıyorum. Doğrusu şu; arayamıyorum.  Çünkü önce fikir lazım … Fikir olacak ki, tartışma olsun.. Oradan oraya küfürler savuran, birbirini dinlemeye tahammülü bile olmayan gençlik, yoz gençlik, bu ülkenin en önemli tehlikesi …

Yazık .. Hem de çok yazık … Bu kadar fikrisizliğin, bu kadar aşağılık telaffuzların, bu kadar boş kelimelerin savrulduğu bir nesil içinde olmak istemiyorum. Küfürlerin havada uçuştuğu, kim daha ağır küfür ederse onun galip geleceği bu iğrenç savaşın içinde olmak istemiyorum. Ben; böylesine küfürlerle yetişen, ve ailelerden en ufak bir eleştiri almayan bir neslin içine çocuklarımı sokmak istemiyorum. Ahlakı kaybettiğimize yanarken, ahlakı anlatmaya çalışırken, aslında "ahlak"ın ne olduğunu bilmediklerini unuttuk ..  Herkesin bildiğini, ancak unuttuğunu sanarken yanılmışız..  Kimse ne ahlak biliyor, ne edeb ..  Bu ders hiç ilerlemez.. Bu kadar boş nesillerle, müdahalesiz, hesapta "modern" sanılan bu ailelerle biz sürekli başa sarar dururuz bu dersleri …  Yazık …

Çok yazık .. Tüm ümitlerimi kaybediyorum .. Tekrar söylüyorum; böyle, boş insanların içinde olmak tiksindirici oldu artık …  Ben, bu savaşın, bu fikirsiz, saplantılı "ide"lerin içinde olmak istemiyorum!

Yorumlar7

  • idealistgençlikorg 10 yıl önce Şikayet Et
    İdealist Gençlik İçin Çalışmaktayız. Merhaba Şeyma Hanım, Öncelikle Cenab-ı Allah'ın rahmeti, merhameti ve selamların en güzeli üzerinize olsun. İnternette bir araştırma yaparken "Fikirsiz, yoz gençliğin, saplantılı 'ide'leri " isimli yazınızı okudum. Çok dikkatimi çekti. Yaptığınız tespitler oldukça yerindeydi. Ama bir noktası hariç. O noktada idealist gençlik yok yazan yer idi. Fikirlerinize tamamen katılıyorum. Biz arkadaşlarımla beraber İdealistgenclik.org adında site açtık. Hiçbir siyasi görüşe bağlı olmadan milli ve manevi değerleri kendisine ilke edinenlerin aradığı her şeyi bulabileceği bir platform oluşturmak istedik. Site içerik çalışmalarımız devam ediyor. Birkaç yıl içinde kendini geliştirmiş ve geliştiren, okuyan, bilgi ve irade sahibi, çevresini yönlendirebilen, kültüre ve sanat duyarlı, sosyal yönü kuvvetli arkadaşlar yetiştireceğimize inanıyorum. Sizden isteğim bize destek vermeniz ve bizim yanımızda olmanız. Çünkü kolay bir alanda ve zamanda çalışmıyoruz. Allah'a emanet olunuz. Hayırlı günler dilerim.
    Cevapla
  • FATİH 10 yıl önce Şikayet Et
    SANAL GENÇLİK. Evet...her yerde,böyle söylüyorum yeni gençliğe,-oturduk muhabbet ettik, diye bir şey yok.feys te varmısın?twit attınmı?manita, ne iş? oha oldum.Yani dilimi geliştireyim,kendimi geliştireyim diye bir şey de yok.Tüm bunların yanı sıra okul üniforması mecburiyetinin kalkması da-hoş üniforma giyerken,kravat bir tarafta,ceket bir tarafta,pantalon da belden aşağı idi ya-öğrenci kişiliğine sekte vurdu diye düşünüyorum.Yeni nesil öğretmenlerde de hayli eksikler var.Allah sonumuzu hayırlı etsin.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Bir Allahın kulu işte 10 yıl önce Şikayet Et
    ŞU ÇÖZÜM OLABİLİRMİ? 2. Ne yapabiliriz ki demeyin görsel ve yazılı medya mensubu yazarlar, konuşurlar şu sahip olduğunuz köşelerden,kanallardan programlardan başlamak üzere (ki sizin okuyucularınızla, izleyici ve dinleyicilerinizle oluşturduğunuz topluluk bir aile gibi ise, bir okul hükmünde ise ) bizzat siz yazı ve söylemlerinizde, onlar yorum ve katkılarında bu hassasiyetle hareket etseler ve bir kişide tek bir kişide bile iyi ve güzele yönlendiren örnek ve önder olsalar Allah katında ve memleket sathında yüreklerde neler kazanılır tahmin edersiniz.İnanıyorum ki damarlarınızda taşıdığınız ecdadın kanı bu konuda sizi harekete geçirecektir.Selam sevgi hürmet ve dua ile...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Bir Allahın kulu işte 10 yıl önce Şikayet Et
    ŞU ÇÖZÜM OLABİLİRMİ? . ASLINDA NE DÜŞÜNÜYORUM BBİLİYORMUSUNUZ? ŞEYMA HANIM .Günümüz gençliğine , çocuklarına aileler tek başına yeterli olamıyor.Nedenlerini burda açıklamak mümkün değil elbet. İç ve dış etkiler karşısında aileler yetersiz ve maalesef bu dış etkilerin içinde medya büyük rol oynuyor. Oysa mensubu bulunduğunuz medya; haber , magazin , spor, siyaset kadar birde ahlak ve edebe el atsa. Adeta milli bir seferberlik ilan etse ve ifsadından büyük ölçüde mesul gençlerin daha fazla ifsad edilmemesi ve telafisi hatta düzelmesi yolunda çaba sarfetse zira bu tek başına ne aile ne okulun meselesi. Memleket olarak her bir ferd ve kurumun, sivil toplum kuruluşlarının meselesi . Zira gemi batarsa hepimiz batarız biliyoruz. Teklifim yalnız sizin sitenizi değil topyekün bir medyayı hedef alıyor.
    Cevapla
  • Bir Allahın kulu işte 10 yıl önce Şikayet Et
    Değerli Şeyma Hanım! 2. Belki yeni neslin kendini geliştirme yetiştirme gibi bir derdi olmadığından da maalesef gün be gün kötüye giden bir laçkalık. Allah hepimizi hidayet etsin.Gençler siyasete çok meraklı lakin bahsettiğiniz gibi idealler uğruna değil aslında mümkün olsa devlet okullara siyaset dersi bıraksa ve siyaset kadar siyasetin ahlakını da öğretse..İnanın ben günümüzde matematik fizik kimya dan daha fazla ihtiyaç olduğuna inanıyorum inanç ve değerlerin eğitiminin verilmesini. Veriliyorsa da o kadar yüzeysel ki .Gençler dersten bile saymıyor onları . Çünkü ihtiyaçlarının farkında değiller geleceklerinde kendilerine maddi şeyler sağlayacak konuların peşindeler..Belki en büyük eksiğimiz gerçek ihtiyaçlarının aslında ne olduğu onlara anlatamamış olmamız. Ruhsal, beyinsel ihtiyaçlar.Birde Şeyma Hanım! artık iyice kafama yatan bir konu varki . Sorunlu ailelerdeki saldırgan, negatif , olumsuz davranışların genlere işlediği ve 7 nesil boyunca genler yoluyla nesillere aktarıldığı meselesi . Ne dersiniz günümüz gençliğinin mayası ailelerin ifsad edildiği bir maziden mi yadigar?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat