Kimse umutlanmasın ekonomik kriz çıkmaz

  • GİRİŞ30.12.2013 09:41
  • GÜNCELLEME30.12.2013 09:41

Neden zor olacakmış gelecek yıl? Şundan zor olacakmış:
Hem ABD Merkez Bankası'nın çıkış stratejisinin yarattığı belirsizlik hem de toplam talebi dengelemek için tüketici kredilerine getirilen sınırlamalar bankaları zorlayacak, diyorlar. Bu söylem kolay kazancı azaltacağından kendi sektörleri için haklı olabilir. Ama bu söylem sanki Türkiye ekonomisinin olumsuzlukları olarak algılanıyor. Oysa tam aksine dolar basımının azalması ve tüketici kredilerinin kısıtlanıp fonların ticari kredilere yönlendirilmesi bu ülke ekonomisi için çok olumlu olacak. Niye olumlu olacak? Çünkü kısa vadeli para akımlarının azalması bu ülkenin rekabet gücünü artıracak.
Tüketici kredilerinin ticari kredilere kaydırılması Türkiye'de üretimi çoğaltacak. İşte bu nedenle belki de bankalar için kârlı olmayan ülke ekonomisi için iyi olacak.
Tabii bu arada iki farklı fayda arasında çatışma olduğunu görüyoruz. Ve bu çatışma dış basında hızla Türkiye ekonomisi için olumsuz beklentiye dönüştürülüyor.
Hemen bir örnek verelim: Financial Times gazetesinin 27 Aralık 2013 nüshasında Türkiye'nin tasarruf oranlarının diğer yükselen ülkelere göre düşük olduğu bu nedenle cari açığın risk oluşturduğu ileri sürülüyor. Ve Türkiye'de yüzde 15 olan iç tasarruf oranlarının Hindistan, Endonezya gibi ülkelerde yüzde 30'un üzerinde olduğu belirtiliyor. Aslında bu karşılaştırma doğru bir yöntemle yapılmıyor. Niçin yapılmıyor?
Çünkü Hindistan ve Endonezya'da uygulanan kambiyo rejiminde yurtdışına serbestçe para çıkartılması mümkün değil. Oysa Türkiye'de isteyen istediği anda parasını hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan yurtdışına çıkartabiliyor.

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Süleyman Yaşar - Sabah

suleyman.yasar@sabah.com.tr

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat