Türkiye ekonomisinde niye kriz çıkmaz?

  • GİRİŞ03.02.2014 09:44
  • GÜNCELLEME03.02.2014 09:56

Halbuki bu ülkede ekonomik krizin makro ekonomik koşulları yok. O halde gelelim niye kriz çıkamayacağına... Çünkü kırılgan beşli içinde gösterilen ülkelerin ortak özelliği cari açıklarının yüksek olması. Fakat bu kırılgan beşli içinde sayılan beş ülkeden Türkiye hariç Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika'nın cari açıklarıyla birlikte bütçe açıkları da yüksek düzeyde seyrediyor. Hatta Hindistan'ın bütçe açığı yüzde 6.6 düzeyinde. Ve bu ülkeler arasında en düşük bütçe açığı Türkiye'de, bir de Türkiye'de devletin kısa vadeli dış borcu yok. Yine Türkiye diğer ülkelerle kıyaslandığında faiz dışı fazla verdiğinden kamu maliyesi sürdürülebilir durumda. Diğer ülkelerde faiz dışı fazla veren bütçe yok. Niye önemli faiz dışı fazla? Önemli çünkü vergilerin bir kısmını harcamayarak mevcut borç stokunu eritip riskleri azaltabiliyorsunuz.
Gelelim cari açığa... Türk parasındaki değer kaybı lüks ithalatı azaltıp ihracatı artıracağından bu yıl cari açığın hızla kapanacağını ileri sürebiliriz.

Yılın ilk ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.6 artarak 12 milyar dolar olması rekabetçi kur etkisini şimdiden gösteriyor bize.

Yazının devamını okumak için tıklayınız

Süleyman Yaşar - Sabah

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat