15 yıl hapis mümkündü

  • GİRİŞ05.11.2011 07:35
  • GÜNCELLEME05.11.2011 07:35

YARGI, küçük yaştaki N.Ç. ile para karşılığı cinsel ilişkiye giren 26 erkek hakkında genelde 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Halbuki yeni Türk Ceza Kanunu uygulansaydı verilen ceza en az 15 yıl olacak, 21 yıla kadar çıkabilecekti!

Öyleyse bu olayda yeni TCK mı uygulanmalıydı?!

Şimdi hukuk serüvenini kısaca ve basitleştirerek gözden geçirelim: N.Ç. resmi kayıtta 13, Adli Tıp raporuna göre 15 yaşında... Kanunen “küçük” sayılan yaşta yani... 2002 yılında, temizlikçi iki kadın, kendilerinin yaptığı gibi N.Ç.’yi de para karşılığı erkeklerle cinsel ilişkiye götürüyor. Yaz tatilinde üç ay süreyle 26 erkekle cinsel ilişki sürüyor!

Mahkeme eski TCK’nın 414/4. maddesine göre, “ırza geçme” suçundan bu erkekleri 5 yıl hapse mahkûm ediyor...

N.Ç.’yi bu ilişkilere sürükleyen iki kadına 9’ar yıl hapis cezası veriyor.

‘Küçüğün rızası’ olur mu?

Buraya kadar kanun metnine uygunluk bakımından yanlış bir taraf yok. Ancak kamuoyunda tartışılan “rıza” meselesi var: Sanılıyor ki, yargı, küçük kızın bu cinsel ilişkilere “rızaen” girdiğini kabul ederek az ceza verdi!..

Bu eleştiriyi yapanlar “küçüğün rızası”ndan bahsedilemeyeceğini belirtiyorlar haklı olarak.

Fakat zaten eski TCK’da da cinsel suçlarda 15 yaşından küçük olanların “rıza”sının olup olmadığına bakılmaksızın, “ırza geçme” suçu için “5 yıldan az olmamak üzere ağır hapis” cezası öngörülmüştür.

Mahkeme ve Yargıtay’ın yaptığı, bunu uygulamaktır.

Hatta Yargıtay, N.Ç. ile birden fazla ilişkide bulunan sanıkların cezalarının “sürekli suç” kavramına göre artırılması gerektiğine hükmetmiş, bu konuda doğru bir karar vermiştir.

“Rıza” konusu “ırza geçme” suçunda değil, “alıkoyma” suçunda belirleyici bir unsurdur.

(Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz)

Taha Akyol / Hürriyet

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat