Ukrayna krizinde dengeler değişiyor

  • GİRİŞ09.02.2022 09:11
  • GÜNCELLEME10.02.2022 09:12

Putin çok açık konuştu, “savaş” dedi.
Savaş sesini en çok çıkaran ABD ise sanki geri adımlara başlıyor gibi.

Rusya’nın iki önemli şartı vardı.
-Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO üyesi olmayacağı garanti edilsin.
-NATO genişlemesin.

Bu talepler reddedildi.
ABD nükleer füzeler üzerinden yeni bir güvenlik paketi sundu. Moskova ise bunu kabul etmedi.

100 binden fazla Rus askeri Ukrayna sınırında.
Tatbikatlar devam ediyor.
Buna karşın ABD de Polonya’ya çıkarma yaptı.

Tam bu süreçte Fransa Cumhurbaşkanı Macron Moskova’ya gitti.
Tabiri caizse Kremlin’de rezil oldu.
6 metre uzunluğundaki masanın ucuna oturdu, Putin’le el bile sıkışamadı.

Fransa ile Almanya bu krizde Batı ile Rusya arasında gidip, geliyor.
Hem NATO üyesiler hem de Rusya’ya doğalgaz ve göçmen akını ihtimali nedeniyle bağımlılar.

Almanya Merkel döneminde iki arada bir derede politikasını yürütebiliyordu. Olaf Scholz ile de bu mümkün. Fransa’nın başında ise Macron var.

Rusya’nın Almanya’ya bakışı Fransa’ya göre daha ılımlı.
Putin karşısında Libya, Karabağ, Lübnan gibi kriz süreçlerini eline yüzüne bulaştıran, iki ay sonraki seçimde akıbeti belirsiz olan Macron’u bulunca, acımadı.
Mesajını da çok net verdi.

NATO nedir, diye sordu.
Macron “savunma ittifakı” diye Putin’i ikna etmek istedi.
Putin’in yanıtı çok gerçekçiydi, “NATO bir savunma ittifakıysa o zaman 2001’de Afganistan’ı, 2003’te Irak’ı, 2011’de Libya’yı neden işgal etti?”
Macron, yanıt veremeyeceği bir soruyla karşılaştı.

Putin, Fransız gazetecinin “Ukrayna NATO’ya kabul edilirse ne olur” sorusuna da “savaş çıkar” cevabını verdi. Bu aslında ABD’nin Rusya’nın güvenlik taleplerini reddeden mektubuna bir yanıttı.

Belli ki Putin’de geri adım yok.
Ama ABD’de de biraz var gibi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Donbass özerk olabilir” dedi. Bu ihtimalin ucu Minsk anlaşmasına göre açık. Rusya başından beri Minsk anlaşmasını işaret ediyordu. ABD Dışişleri 2014’ten beri Rus işgalindeki Donbass’ın özerkliğini pazarlık masasına koydu. Bu jestle Moskova’nın gazını almayı deneyecekler.

ABD Dışişleri sözcüsü Ned Price da “Rusya her an Ukrayna’yı işgal edebilir” sözleri için “yanlış anlaşıldık” dedi. Biden bir süredir Rusya’ya karşı kışkırtıcı bir dil kullanıyordu. ABD bu dili düzelterek, tansiyonu düşürmeyi amaçlıyor.

Peki ABD düne kadar Putin’i baştan çıkarmaya çalışırken şimdi neden gerilimi azaltmayı istiyor?
Bunun cevabı Putin’in Çin ziyaretinde saklı.

ABD savaş tam tamlarıyla tansiyonu doruğa çıkardı.
Rusya’yı bir bakıma test etti de diyebiliriz.
Testin sonuçları gelmeye başladı.
Rusya Çin’le iyice yakınlaşıyor.
ABD ile İngiltere’nin bir süredir kafaya taktığı Fransa ise bu testin sonucunda daha da köşeye sıkıştı.

Belki de ABD’nin başından beri istediği buydu.
Avrupa’daki çatlağı derinleştirmek, kamplaşmayı arttırmak, Rusya’nın Çin’le ne yapacağını görebilmek. Bunu gözlemleyip, sonrasına “sonra bakarız” demişlerdi, belki de.

Yarın öbür gün Ukrayna krizi diplomasiyle çözülür, Rusya ile anlaşılırsa, Çin’e karşı yeni bir denklem kurulacaktır. ABD ile İngiltere’nin zihninden geçenler böyle olabilir.
Şu anki muhtemel senaryo böyle görünüyor.
Aksi taktirde bu riskli oyun Avrupa’yı içine alan yıkıcı bir çatışmaya yol açacaktır.

Yorumlar7

  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Hemde ÇOK. Ki ÇİN, KORE, JAPONYA burayı LOJİSTİK üs ve varış noktası yapsın. KIRIM ve TRAKYA hava-demir ve Deniz yolu terminalleri (KONTEYNER limanları, köprüler ve Karayolları) ile donatılsın ve de göç/kurşun ile acı/barut değil AŞ ve İŞ üretsin... Sn. Dağlı bir hikaye anlattım, umarım çok yazı çıkarırsınız. başarılar.
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Putin bunu söylemez mi; yoksa İstihbaratçı geçmişinden gelen alışkanlıkla "seni dinliyorum, ne dönüyor ve ne yapacağız" denince dökülür mü? GÖRECEĞİZ, ama her şeyi biliyor ve bildikleri panikletiyor. Çünkü PUTİN in geostratejik bakışında RUSYA ve TÜRKİYE göbekten bağlı, biri düşmeden diğeri düşemez. Sonuçta ERDOĞAN net; SOÇİ de İRAN a bölgemde barış istiyorum, size saldırmak isteyecekler ama BEN olduğum sürece bu olmayacak dememiş miydi, bu PUTİN e de açık çekti. Demek ki ERDOĞAN bir adım ilerde bir mesaj veriyor; stratejikEKONOMİK konsey, EKONOMİKstratejik konsey toplantısı!??? Ali MEMET ha MEMET ali. Değil işte TÜRKÇE nin inceliği...
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Ankara görüşmesine düğümleniyor. Erdoğan a yapılan tüm komploları önceden bilen Putin birden niye tavır değiştirdi? Ne 15 temmuz u bildirdi; ne İngiltere de DAEŞ mali kaynaklarını takip için kurulan birimin Türkiye de son iki yıldır yaptığı manipülatif piyasa işlemlerini...Niçin şimdi tavır değiştirdi. Kader birliğini mi gördü. olabilir. Belki de kelimelerin ötesine geçmeyi başardı. ERDOĞAN Kırım konusunda kendisinin söyleminin bir adım ötesinde bir söylem ile isteyemediğini istediğini UKRAYNA toprak bütünlüğü derken RUS TOPRAK bütünlüğünü savunduğunu FARK etmiş olabilir mi? olabilir.
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Putin anlamaya çalıştı ne oluyor, danışmanlarına uzmanlarına sordu. "efendim Tedarik zinciri ve enerji krizi çok daha uzun vadeli bir geleceği etkileyecek; işin aslı Tedarik zinciri denen kriz bir savaş; bu alanda LİMANLAR ve denizaşırı taşımacılık sektörü KARTELLER oluşturdu; yeniden silahlanıyorlar (YEŞİL gemi filoları ile), bu savaş üretimi vuruyor v çok daha uzun sürecek"... Ve putin yolunu çizdi; makrona mesafeyi koydu ve arkasına TARİHİNİ alarak (büyük slav ırkı) resim verdi. Planı net.
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    "5 GÖZ". Bu beşli dışında her ülke, tıpkı Türkiye gibi terörize edilip şeytanlaştırılıp kontra terör ve iç karışıklıklar vs ile saldırılabilir. Yani KUZEY ve GÜNEY ittifakları sözde. PUTİN, Mondi den bunları dinlediğinde GERÇEKÇİLİK ile küçük bir şok yaşadıydı....Uzatmayalım.sadet... Çin Rusya ya istediğini vermedi. Ne istemişti: DOLARI bırakalım. YuaN kullanalım bana YUaN kredi aç; 6 milyar; karşılığında 1 milyar doları bağlayayım vs.vs. Putin sinirlendi ve gitti 2021 son çeyreğinde ABD hazine tahvili aldı (hata) Çin bozuldu, çin satarken Rusya aldı diye... Basın açıklamasından önce Putin tekrar sordu, dolar alternatifi olacak mı, cevap kısa ve netti HAYIR.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat