İslam şeriatı

  • GİRİŞ02.02.2010 10:07
  • GÜNCELLEME02.02.2010 10:07

"İslamiyet'in temel kaynaklarından hiçbirinde; halkının Müslüman olduğu bir ülkenin nasıl yönetilmesi gerektiğine dair tek bir satır yoktur" diye yazdığım zamanlar; epey tepki alırım.

Daha önceleri bunu yazdığım zaman da aynı şey olmuştu; son yazımda bu noktaya tekrar değindiğim zaman da aynı şey oldu. Öyle sanıyorum ki bunu biraz açmam gerekiyor.

Konunun ayrıntılarına girmeden önce vurgulamam gereken bir konu var. Bizde genellikle tek başına "şeriat" sözcüğü kullanılır ve bununla bir "İslam şeriatı" kastedilir. Oysaki tek başına "şeriat" sözcüğü "düzen" demektir. Bir İslam şeriatı olduğu gibi bir Hristiyan şeriatı da vardır; Musevi şeriatı da vardır; Budist şeriatı da vardır. Hatta "demokrasinin" de bir şeriat olduğunu söylemek mümkündür. Ancak yaygın bir biçimde "şeriat" sözcüğü kullanılır ve bununla İslam şeriatı kastedilir.

x x x

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Yorumlar12

  • KADİRUZUNKÖK 14 yıl önce Şikayet Et
    hukmullahın avukatıyız. hukmullahcı olmak ,şerefdir,onurdur,vicdandır,akıldır,evrensellikdir,namusdur,insanlıkdır,dürüstlükdür.hukmullaha karşı çıkan, BU VASIFLARDAN mahrum kalır,adi bir mahluk,hükmünde yaşar ölür gider.
    Cevapla
  • Üsame-i Kurdi 14 yıl önce Şikayet Et
    çok sayıdaki Hadis kitaplarından ancak çok azı &quotmuteber" yani &quotdoğru" kabul edilir.. Demiş ateş bey :böyle düşünen müslümanlar hep helak olmuşlar hadis imamlarımız çok inceliğe giriyorlar mesela bir şey kesin hadistir fakat bir ravi hayatında bir sefer dahi yalan söylemişse muhadisler hemen zet damgasını vurarlar fakat o hadis başka lefizler on yerde var mana aynı lefiz biraz değişik işte o ravi muhtemet değil o ravi orada olduğu için o hadis imamları el koyarlar demiyorlar bu hadis zayıftır veya hadis değildir o adam olduğu için kabul etmiyorlar müsefirlerimiz bu kadar inceliğe girmiyorlar
    Cevapla
  • Üsame-i Kurdi 14 yıl önce Şikayet Et
    T.ATEŞ. Toktamış bey sizin gibi muteber olmayan proflar peygamberin hadislerini okumazlar. nedenide binlerce hadisi zayıf hadis diye veya uydurma hadis diye müslümanlara hadisi şerifi okumamayı başardınız.hem islamiyetin 4 kaynağı olduğunu söylüyorsun hadisleri kabul etmiyorsun icma ve kıyasıda mezhepler arasında sayılmadığını söylüyorsun.hadisi yok ettin icma ve kıyasıda yok ettin.ve ondan sonra söylersinki islam toplumu nasıl yönetilir.papalarla kardinarlarla oturup kalkanlar gidip duvara toslarlar.
    Cevapla
  • sercan gün 14 yıl önce Şikayet Et
    din hayatı kolaylaştırır. insanı Allah yaratmıştır ve en iyi nasıl yaşayacağını da O bilir.bu insanların zoruna neden gidiyor anlamıyorum.yoksa bizi yaratan Allahın hükümlerini mi beğenmiyoruz haşa.bilimide sanatı da siyaseti de Allah yaratır.aslında birileri bizi Allahtan uzaklaştırıyor,bizde bu oyuna geliyoruz.Allahı tanımak Ona teslim olmak bu yüzden çok önemli.oysa Allahı dini hayatımızı kolaylaştırmak için yaratmıştır.
    Cevapla
  • -AV.MERYEMCE- 14 yıl önce Şikayet Et
    devamı... ben bir avukat olarak Kuranımız kadar ceza adaleti ve hakkaniyet içeren başka bir eser okumadım. Saptıran ve hakkını vererek bu halka anlatmayan din adamları bu halkın gerisindeler malesef.. El- kol kesilmesi,recm,.. vesair haddi aşan yanlışlar.. en basiti kol kesilmesi hadisesinin gerçeği, hırsızlığa eğimli kişilerin toplum içerisinde belli olabilmesi için çizilip işaretlenmesidir, yaşantısı KURANIn tezahürü olan EFENDİMİZ A.s bu şekilde uygulamıştır.RECm ise islamın değil yahudi kültürünün terimidir..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat